Gentse studenten bedienen testmachines in labo van thuis uit
opleiding 8/12/2020 11:59:52
De studenten krijgen toegang op afstand tot de testmachines, die zich fysiek in het labo van de UGent Campus Kortrijk bevinden. Een webcam toont live hoe de machine beweegt.
Siemens ontvangt Agoria-label ‘Employer ready for the future of work’
Gentse studenten bedienen testmachines in labo van thuis uit
Start-up TEO maakt technische opleidingen permanent toegankelijk
Nieuw opleidingstraject van BeCode en SAP biedt jobzekerheid
Nieuw VUB / ULB Learning and Innovation Center uit de startblokken
Volg een opleiding tot International Welding Specialist
>> Meer verwant nieuwsHandhaving van octrooirechten
Het Ingenieurshuis - Antwerpen
van 26/01/2021 tot 14/12/2021
New dimensions of adaptive manufacturing
B&R online event
woensdag 27 januari 2021
Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie
Webinar
vrijdag 29 januari 2021
Postgraduaat Vastgoedkunde
Leuven of Kortrijk
van 4/02/2021 tot 10/12/2021
Toekomst federaal energiebeleid
Webinar
woensdag 10 februari 2021
'Digital Twin' versterkt maakindustrie?
Online event
vrijdag 12 februari 2021
(21/1) Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof
(20/1) Siemens combineert offshore productie van groene waterstof
(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems
(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen
(15/1) Campine start nieuwe antimoonrecyclage
(14/1) Solvay lanceert waterstofplatform
>> Meer blikvangersENGINEERINGNET.BE - De inspiratie om deze labo-opstellingen vanop afstand te bedienen, haalden de ingenieurs bij hun industriële partners. In het bedrijfsleven wordt vaak een diagnose gegeven én hulp geboden op afstand.
Studenten industrieel ingenieur Machine- en productieautomatisering aan de campus kunnen op die manier thuis of op kot de apparatuur in het universitaire labo bedienen. Zo werken ze ook van thuis uit met de nieuwste technologieën.
De opleiding investeerde zo’n 10.000 euro in 8 computers met webcam op een rollend onderstel. Het andere materiaal, de sets met motoren en aandrijvingen, maken deel uit van de standaarduitrusting in het labo aan de UGent Campus Kortrijk.
24 studenten kunnen tegelijk de verschillende opstellingen op afstand bedienen. De lesgever is tijdens de laboles fysiek in het lab aanwezig en kan ingrijpen en bijsturen bij problemen. Bij problemen kunnen de studenten de docent via een digitaal platform om hulp vragen.
Studenten leren onder andere de intelligente drives die motoren aansturen op afstand bedienen. Aan de hand van deze opstellingen simuleren ze heel eenvoudige tot complexe aandrijfproblemen, zoals bijvoorbeeld een probleem met de transportband.
Tijdens deze pilootfase volgen vooral de 3e en 4e jaarsstudenten industrieel ingenieur hun laboles op afstand. In een later stadium kunnen ook de jongere studenten aansluiten.
Het systeem wordt positief onthaald. Een voordeel is alvast dat iedereen uit de groep simultaan toegang op afstand krijgt. In het labo zelf krijgt één student uit de groep controle over de machine terwijl andere groepsleden toekijken.
Het systeem op afstand kan ook later in het academiejaar ingezet worden voor studenten die fysiek niet aanwezig kunnen zijn wegens ziekte of om bepaalde proeven achteraf van thuis in te oefenen. << (Lydia Heida) (foto: UGent)