Gentse studenten bedienen testmachines in labo van thuis uit

opleiding 8/12/2020 11:59:52

De studenten krijgen toegang op afstand tot de testmachines, die zich fysiek in het labo van de UGent Campus Kortrijk bevinden. Een webcam toont live hoe de machine beweegt.

Lees hieronder verder   
Verwant

Siemens ontvangt Agoria-label ‘Employer ready for the future of work’

Gentse studenten bedienen testmachines in labo van thuis uit

Start-up TEO maakt technische opleidingen permanent toegankelijk

Nieuw opleidingstraject van BeCode en SAP biedt jobzekerheid

Nieuw VUB / ULB Learning and Innovation Center uit de startblokken

Volg een opleiding tot International Welding Specialist

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Handhaving van octrooirechten

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/01/2021 tot 14/12/2021

New dimensions of adaptive manufacturing

B&R online event

woensdag 27 januari 2021

Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie

Webinar

vrijdag 29 januari 2021

Postgraduaat Vastgoedkunde

Leuven of Kortrijk

van 4/02/2021 tot 10/12/2021

Toekomst federaal energiebeleid

Webinar

woensdag 10 februari 2021

'Digital Twin' versterkt maakindustrie?

Online event

vrijdag 12 februari 2021

Keuze van de redactie

(21/1) Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof

(20/1) Siemens combineert offshore productie van groene waterstof

(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems

(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

(15/1) Campine start nieuwe antimoonrecyclage

(14/1) Solvay lanceert waterstofplatform

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De inspiratie om deze labo-opstellingen vanop afstand te bedienen, haalden de ingenieurs bij hun industriële partners. In het bedrijfsleven wordt vaak een diagnose gegeven én hulp geboden op afstand.

Studenten industrieel ingenieur Machine- en productieautomatisering aan de campus kunnen op die manier thuis of op kot de apparatuur in het universitaire labo bedienen. Zo werken ze ook van thuis uit met de nieuwste technologieën.

De opleiding investeerde zo’n 10.000 euro in 8 computers met webcam op een rollend onderstel. Het andere materiaal, de sets met motoren en aandrijvingen, maken deel uit van de standaarduitrusting in het labo aan de UGent Campus Kortrijk.

24 studenten kunnen tegelijk de verschillende opstellingen op afstand bedienen. De lesgever is tijdens de laboles fysiek in het lab aanwezig en kan ingrijpen en bijsturen bij problemen. Bij problemen kunnen de studenten de docent via een digitaal platform om hulp vragen.

Studenten leren onder andere de intelligente drives die motoren aansturen op afstand bedienen. Aan de hand van deze opstellingen simuleren ze heel eenvoudige tot complexe aandrijfproblemen, zoals bijvoorbeeld een probleem met de transportband.

Tijdens deze pilootfase volgen vooral de 3e en 4e jaarsstudenten industrieel ingenieur hun laboles op afstand. In een later stadium kunnen ook de jongere studenten aansluiten.

Het systeem wordt positief onthaald. Een voordeel is alvast dat iedereen uit de groep simultaan toegang op afstand krijgt. In het labo zelf krijgt één student uit de groep controle over de machine terwijl andere groepsleden toekijken.

Het systeem op afstand kan ook later in het academiejaar ingezet worden voor studenten die fysiek niet aanwezig kunnen zijn wegens ziekte of om bepaalde proeven achteraf van thuis in te oefenen. << (Lydia Heida) (foto: UGent)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuwe biosensor regelt automatische medicijndosering

Helia Biomonitoring, een spin-off van TU/e, ontwikkelt nieuwe biosensoren voor continue meting van de concentratie van medicijnen in het bloed, om zo de dosering automatisch te regelen.

Rapport uitgebracht over hernieuwbare energie in Europa in 2018 en 2019

Een nieuw rapport van de EU, gecoördineerd door VITO/EnergyVille, stelt dat verbranding van biomassa voor meer emissies zorgt. De transportsector haalt voor 2020 10% aan groene energie niet.

VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

VINCI Energies Belgium neemt Legendre Conveyors over. Het derdegeneratie familiebedrijf is gespecialiseerd in transportsystemen en lijnmanagement, vooral in de drankenmarkt.

Port of Antwerp beperkt jaarverlies door record containeroverslag

De totale goederenoverslag van Port of Antwerp in 2020 bedroeg 231 miljoen ton cargo, een daling van 3,1%. Dankzij de containeroverslag beperkte de haven de terugvallende totale overslag.

RoboRana bundelt krachten met AI-speler Humain

Door de samenwerking kunnen zij organisaties beter ondersteunen bij succesvolle digitale innovatie door de juiste strategie te verbinden met de meest impactvolle technologie.

Antwerpse Covestro-vestiging verkrijgt ISCC Plus-certificering

Covestro heeft het ISCC (‘International Sustainability & Carbon Certification’) Plus-massabalanscertificaat verkregen voor haar productievestigingen in Antwerpen en Krefeld-Uerdingen.

Nieuwste Airbus A400M geleverd

Enkele maanden na Luxemburg nam ook de Belgische luchtmacht eind december het eerste van zeven Airbus A400M militaire transportvliegtuigen in ontvangst. Dit is de opvolger van de oude C130's.

Nieuwe methode voor efficiëntere omzetting biomassa

Door twee chemische reacties aan elkaar te koppelen, wordt biomassa nu directer en efficiënter omgezet naar bio-aromaten. TNO spin-off Relement gaat de methode in de markt zetten.

B&R vereenvoudigt het beheer van gebruikersgroepen

B&R heeft het centrale gebruikersbeheer op fabrieksniveau vereenvoudigd. Met de mapp UserX softwaremodule is het nu mogelijk diensten op basis van LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) te gebruiken om gecentraliseerd beheer van gebruikers en -groepen te implementeren. Bijvoorbeeld met behulp van Active Directory van Microsoft. >>

Partners