Gentse studenten bedienen testmachines in labo van thuis uit

opleiding 8/12/2020 11:59:52

De studenten krijgen toegang op afstand tot de testmachines, die zich fysiek in het labo van de UGent Campus Kortrijk bevinden. Een webcam toont live hoe de machine beweegt.

Lees hieronder verder   
Verwant

Nieuw initiatief moet innovatie in hoger onderwijs stimuleren

Oproep: STEM-academie in alle Vlaamse gemeentes

Start bouw allereerste Vlaamse opleidingscentrum voor farma en biotech

Pilz Academy lanceert Web Based Training

Vlaanderen legt verplichte ijkingsproeven op voor 4 extra opleidingen

Siemens ontvangt Agoria-label ‘Employer ready for the future of work’

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Smart Electrical Grid & Heat Grid Buildings

Live Webinar

van 21/04/2021 tot 28/04/2021

CE-machinerichtlijn 2006-42-EG

Online cursus IE-net

van 27/04/2021 tot 6/05/2021

EPLAN Virtual Fair

Online

van 28/04/2021 tot 29/04/2021

Analyse van het machinepark

online seminarie: datagestuurde optimalisering van bediening en onderhoud

donderdag 29 april 2021

Grand Paris Express

Live Webinar

dinsdag 4 mei 2021

Sensor+Test 2021

Online event

van 4/05/2021 tot 6/05/2021

Keuze van de redactie

(15/4) Prototype voor fysiek internet in haven Antwerpen en Zeebrugge

(14/4) Eerste twee nieuwe KM3NeT-detectorlijnen geïnstalleerd

(13/4) Start-up maakt biobrandstoffen en polymeren uit CO2

(12/4) BYD installeert bladbatterijen in alle elektrische auto’s

(8/4) Eerste groene waterstoffabrieken North Sea Port in ontwerpfase

(7/4) Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De inspiratie om deze labo-opstellingen vanop afstand te bedienen, haalden de ingenieurs bij hun industriële partners. In het bedrijfsleven wordt vaak een diagnose gegeven én hulp geboden op afstand.

Studenten industrieel ingenieur Machine- en productieautomatisering aan de campus kunnen op die manier thuis of op kot de apparatuur in het universitaire labo bedienen. Zo werken ze ook van thuis uit met de nieuwste technologieën.

De opleiding investeerde zo’n 10.000 euro in 8 computers met webcam op een rollend onderstel. Het andere materiaal, de sets met motoren en aandrijvingen, maken deel uit van de standaarduitrusting in het labo aan de UGent Campus Kortrijk.

24 studenten kunnen tegelijk de verschillende opstellingen op afstand bedienen. De lesgever is tijdens de laboles fysiek in het lab aanwezig en kan ingrijpen en bijsturen bij problemen. Bij problemen kunnen de studenten de docent via een digitaal platform om hulp vragen.

Studenten leren onder andere de intelligente drives die motoren aansturen op afstand bedienen. Aan de hand van deze opstellingen simuleren ze heel eenvoudige tot complexe aandrijfproblemen, zoals bijvoorbeeld een probleem met de transportband.

Tijdens deze pilootfase volgen vooral de 3e en 4e jaarsstudenten industrieel ingenieur hun laboles op afstand. In een later stadium kunnen ook de jongere studenten aansluiten.

Het systeem wordt positief onthaald. Een voordeel is alvast dat iedereen uit de groep simultaan toegang op afstand krijgt. In het labo zelf krijgt één student uit de groep controle over de machine terwijl andere groepsleden toekijken.

Het systeem op afstand kan ook later in het academiejaar ingezet worden voor studenten die fysiek niet aanwezig kunnen zijn wegens ziekte of om bepaalde proeven achteraf van thuis in te oefenen. << (Lydia Heida) (foto: UGent)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Data leiden naar DNA verspaningsproces - artikel

Eind vorig jaar organiseerde Sirris een masterclass rond het potentieel van datagebruik in de verspaning in het kader van Machining 4.0. Tom Jacobs van Sirris legt uit.

Logflow neemt intrek op O-Forty-site

Het bedrijf heeft onlangs het nieuwe hoofdkantoor op de O-Forty-site in Oostkamp in gebruik genomen. Met de investering gaat een prijskaartje van 6,5 miljoen euro gepaard.

Start-up maakt biobrandstoffen en polymeren uit CO2

D-CRBN, gegroeid uit de onderzoeksgroep PLASMANT van de UAntwerpen, splitst schadelijke CO2-moleculen op, om er onder meer biobrandstoffen en polymeren mee te maken.

Bosch Rexroth wint de Hermes Award 2021

De Hermes Award werd gisteren uitgereikt tijdens de Hannover Messe Digital Edition. Bosch Rexroth won met hun elektrische actuator die proceskleppen onder water kan aansturen.

On-demand 3D-printen nog niet vanzelfsprekend - artikel

Toen begin vorig jaar door de coronapandemie aanvoerlijnen vanuit het Verre Oosten stilvielen, kwam additive manufacturing in veel directiekamers op de agenda. Is 3D-printen een oplossing?

Promovendus ontwikkelt slimme ramen voor glastuinbouw

Omdat de hoeveelheid invallend licht zelfs in hightech kassen nog steeds erg lastig blijkt te regelen, ontwikkelde Gilles Timmermans ‘slimme ramen’ met een fluorescerende kleurstof.

BYD installeert bladbatterijen in alle elektrische auto’s

BYD gaat al zijn volledig elektrische personenauto’s leveren met de ultraveilige bladbatterijen van het merk dat de spijkerpenetratietest als teststandaard aangenomen.

Intracto Group gaat internationale tour op met overname Orangedotcom

Intracto Group versterkt zich met het Amsterdamse digital marketing agency Orangedotcom, waar een team van 30 digitale experts zich richt op het realiseren van digitale groei van klanten.

Typhoon heeft eigen 'DOME' in gebruik genomen

Dit nieuwe gebouw is een hoge opslaglocatie ingericht met rolbruggen en voldoende plaatsen voor stockage en laden en lossen. Het gebouw, op een oppervlakte van 1.200 m², is 14.5 meter hoog. Het dak is uitgevoerd in doorzichtige folie waardoor er overdag geen extra verlichting nodig is. Er kunnen ook elektrische wagens opgeladen worden. >>

Partners