AI leidt tot beter onderzoek naar celcyclus van gistcellen

Onderzoek & Wetenschap 8/12/2020 14:57:04

Data Scientists en biologen van de Rijksuniversiteit Groningen brengen via Artificial Intelligence de celcylcus van gistcellen in beeld, om onderzoek naar kankercellen mogelijk te maken.

Lees hieronder verder   
Verwant

Kunstmatige intelligentie zoekt nieuwe antibiotica

Nieuwe biosensor regelt automatische medicijndosering

Robotchirurgie met een nieuw magnetisch systeem

Genetische code SARS-CoV-2 snel op te sporen via deep-learning

Arteriële regeneratieve prothesen stap dichterbij

MegaBodies verbeteren Cryo-EM op VUB campus

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Handhaving van octrooirechten

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/01/2021 tot 14/12/2021

New dimensions of adaptive manufacturing

B&R online event

woensdag 27 januari 2021

Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie

Webinar

vrijdag 29 januari 2021

Postgraduaat Vastgoedkunde

Leuven of Kortrijk

van 4/02/2021 tot 10/12/2021

Toekomst federaal energiebeleid

Webinar

woensdag 10 februari 2021

'Digital Twin' versterkt maakindustrie?

Online event

vrijdag 12 februari 2021

Keuze van de redactie

(21/1) Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof

(20/1) Siemens combineert offshore productie van groene waterstof

(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems

(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

(15/1) Campine start nieuwe antimoonrecyclage

(14/1) Solvay lanceert waterstofplatform

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Gistcellen bewijzen al jaren hun waarde als modelorganismen bij microscopisch biologisch onderzoek. Ondanks hun eenvoudige structuur vertonen ze veel gelijkenissen met complexere eukaryotische cellen, zoals menselijke cellen.

Andreas Milias- Argeitis, universitair docent moleculaire systeembiologie aan de RUG, onderzoekt de reeks stappen die een gistcel doorloopt om zich te delen.

Hij werkt aan een project om het onderzoek naar de celcyclus van gistcellen door middel van Artificial Intelligence te versnellen. “Als je van honderden cellen de hele cyclus fotografeert, ga dan maar eens op zoek naar de precieze momenten waarop knopvorming ontstaat, of wanneer de dochtercel zich afscheidt van de moedercel. Dat willen we automatiseren.”

Milias-Argeitis krijgt daarvoor hulp van data scientist Herbert Kruitbosch, die ervaring heeft met image processing, het verwerken van beelden met machine learning.

Het gaat er nu om precies te achterhalen hoeveel tijd zich tussen de levensfases van een gistcel afspeelt. Ook willen de onderzoekers zien wat er gebeurt als groeiprocessen worden verstoord. Hoe zal hun celcyclus zich aanpassen?

Zulke proeven kunnen veel informatie bieden over hoe celdeling in zijn werk gaat, of hoe cellen reageren op prikkels. Milias-Argeitis: "Het proces van celdeling bij gistcellen en menselijke cellen is grotendeels hetzelfde. Wij proberen achter de essentie te komen."

"Tegelijk denken we al na over hoe we onze bevindingen kunnen vertalen naar complexere celstructuren.” Daarbij komt onderzoek naar de werking van kankercellen in beeld.

“Pas sinds enkele jaren houden sommige biologen zich bezig met het filmen van cellen over langere tijd. Daar heb je namelijk specifieke software voor nodig en veel expertise”, aldus Milias-Argeitis.

“Vaak worden algoritmes gebouwd met een specifieke onderzoeksvraag voor ogen. Weinig onderzoekers publiceren daar iets over, dus gaat die kennis weer verloren als het project voorbij is."

"En als er studies verschijnen, spreken ze elkaar vaak tegen omdat ze andere methodes gebruiken. Daarom hoop ik met dit project een gebruiksvriendelijke tool te kunnen ontwikkelen, die makkelijk aanpasbaar is aan doeleinden. We moeten dezelfde taal beginnen te spreken.”

Meer contact tussen biologen onderling is nodig, en kruisbestuiving met andere vakgebieden, vindt Milias-Argeitis. Door zijn achtergrond in elektrotechniek is hij zich erg bewust van de toegevoegde waarde die data science kan hebben.

“Net zoals andere biologen kom ik op vragen door experimenten in het lab, maar ik spreek soms computerwetenschap aan om die vragen te beantwoorden. Er zijn nog zoveel zaken waar biologen geen antwoord op gevonden hebben, en waar data scientists kunnen helpen.” << (Lydia Heida) (foto: RUG)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuwe biosensor regelt automatische medicijndosering

Helia Biomonitoring, een spin-off van TU/e, ontwikkelt nieuwe biosensoren voor continue meting van de concentratie van medicijnen in het bloed, om zo de dosering automatisch te regelen.

Rapport uitgebracht over hernieuwbare energie in Europa in 2018 en 2019

Een nieuw rapport van de EU, gecoördineerd door VITO/EnergyVille, stelt dat verbranding van biomassa voor meer emissies zorgt. De transportsector haalt voor 2020 10% aan groene energie niet.

VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

VINCI Energies Belgium neemt Legendre Conveyors over. Het derdegeneratie familiebedrijf is gespecialiseerd in transportsystemen en lijnmanagement, vooral in de drankenmarkt.

Port of Antwerp beperkt jaarverlies door record containeroverslag

De totale goederenoverslag van Port of Antwerp in 2020 bedroeg 231 miljoen ton cargo, een daling van 3,1%. Dankzij de containeroverslag beperkte de haven de terugvallende totale overslag.

RoboRana bundelt krachten met AI-speler Humain

Door de samenwerking kunnen zij organisaties beter ondersteunen bij succesvolle digitale innovatie door de juiste strategie te verbinden met de meest impactvolle technologie.

Antwerpse Covestro-vestiging verkrijgt ISCC Plus-certificering

Covestro heeft het ISCC (‘International Sustainability & Carbon Certification’) Plus-massabalanscertificaat verkregen voor haar productievestigingen in Antwerpen en Krefeld-Uerdingen.

Nieuwste Airbus A400M geleverd

Enkele maanden na Luxemburg nam ook de Belgische luchtmacht eind december het eerste van zeven Airbus A400M militaire transportvliegtuigen in ontvangst. Dit is de opvolger van de oude C130's.

Nieuwe methode voor efficiëntere omzetting biomassa

Door twee chemische reacties aan elkaar te koppelen, wordt biomassa nu directer en efficiënter omgezet naar bio-aromaten. TNO spin-off Relement gaat de methode in de markt zetten.

B&R vereenvoudigt het beheer van gebruikersgroepen

B&R heeft het centrale gebruikersbeheer op fabrieksniveau vereenvoudigd. Met de mapp UserX softwaremodule is het nu mogelijk diensten op basis van LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) te gebruiken om gecentraliseerd beheer van gebruikers en -groepen te implementeren. Bijvoorbeeld met behulp van Active Directory van Microsoft. >>

Partners