Twaalf transformationele technologieën

Economie 14/12/2020 8:37:12

De jaarlijkse lijst met Lux Research technologieën en trends, die de wereld het komende decennium vorm zullen geven, is uitgekomen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Port of Antwerp beperkt jaarverlies door record containeroverslag

Dalende jaarcijfers North Sea Port door corona, Brexit en oliecrisis

Vlaamse overheid zet in op verbetering cybersecurity bij kmo’s

Nadia Wiesé en Davy Didden winnen de Agoriaprijs 2020

Twaalf transformationele technologieën

Europese Onderzoeksruimte: Raadsconclusies krijgen groen licht

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Handhaving van octrooirechten

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/01/2021 tot 14/12/2021

New dimensions of adaptive manufacturing

B&R online event

woensdag 27 januari 2021

Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie

Webinar

vrijdag 29 januari 2021

Postgraduaat Vastgoedkunde

Leuven of Kortrijk

van 4/02/2021 tot 10/12/2021

Toekomst federaal energiebeleid

Webinar

woensdag 10 februari 2021

'Digital Twin' versterkt maakindustrie?

Online event

vrijdag 12 februari 2021

Keuze van de redactie

(21/1) Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof

(20/1) Siemens combineert offshore productie van groene waterstof

(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems

(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

(15/1) Campine start nieuwe antimoonrecyclage

(14/1) Solvay lanceert waterstofplatform

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - "Foresight 2021: Top Emerging Technologies to Watch” bouwt op eigen data science-tools en expert inzicht.

Het rapport rangschikt twaalf sleuteltechnologieën en trends die de wereld het komende decennium zullen veranderen. Als de drie belangrijkste technologieën noemt het rapport: autonome voertuigen, natuurlijke taalverwerking en plastic recycling.

Autonome voertuigen worden veiliger en efficiënter en dat zal de markt aandrijven. Zelfrijdende voertuigen zullen mobiliteit en logistiek transformeren, gewoon omdat er niemand meer achter het stuur moet.

Natuurlijke taalverwerking: het aandrijven van apparaten zoals stemassistenten, machinevertaling en chatbots, natuurlijke taalverwerking (Natural Language Processing) -patenten kenden de afgelopen vijf jaar een CAGR van 44% en meer dan 3.000 publicaties per jaar.

Plastic recycling: grote producenten van consumentenproducten verbonden zich ertoe de recyclingpercentages op te trekken en innoveren met het recycleren van afval tot producten met meerwaarde. De sector lokt vele startups.

Tien van de twintig technologieën van vorig jaar -de helft!- staan ??niet meer op de lijsten van dit jaar. Dat wijst er niet alleen op dat de veranderingen in het innovatielandschap zeer dynamisch zijn -en dus ‘relatief’?- maar ook wel degelijk impact hebben.

Een voorbeeld: 5G-netwerken stonden vorig jaar aan de kop van de lijst maar, nu de uitrol van 5G écht is begonnen, komen ze er helemaal niet meer in voor. Niet omdat 5G-netwerken niet meer belangrijk zouden zijn, wel integendeel. Ze zijn nog steeds belangrijk maar staan nu gebetonneerd op ieders radar.

Dit jaar -hoe kan het ook anders?- eveneens technologieën die een rol spelen bij het bestrijden van de COVID-19-pandemie. "Technologieën uit onze lijsten, zoals digitale biomarkers en AI-geactiveerde sensoren, kunnen bedrijven helpen weer aan de slag te gaan", legt Michael Holman, Vice President of Research en hoofdauteur van het rapport uit.

“Maar ondanks alle veranderingen door de pandemie, blijven de belangrijkste megatrends van kracht. Technologieën die deze transities ondersteunen, zoals autonome voertuigen, alternatieve eiwitten en groene waterstof, zullen daardoor hun vaart behouden.” << (Luc De Smet)

ACHTERGROND
De technologieën voor het rapport worden gekozen op basis van scores van het Lux Tech Signal, een meting die is samengesteld uit een verscheidenheid aan innovatiegegevensbronnen, met input van de experts van Lux. Ook de top vijf technologieën in vijf belangrijke industrieën komen aan bod: chemie en materialen, auto-industrie, voedsel en landbouw, elektronica en IT, en energie.

Download het rapport "Foresight 2021”Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuwe biosensor regelt automatische medicijndosering

Helia Biomonitoring, een spin-off van TU/e, ontwikkelt nieuwe biosensoren voor continue meting van de concentratie van medicijnen in het bloed, om zo de dosering automatisch te regelen.

Rapport uitgebracht over hernieuwbare energie in Europa in 2018 en 2019

Een nieuw rapport van de EU, gecoördineerd door VITO/EnergyVille, stelt dat verbranding van biomassa voor meer emissies zorgt. De transportsector haalt voor 2020 10% aan groene energie niet.

VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

VINCI Energies Belgium neemt Legendre Conveyors over. Het derdegeneratie familiebedrijf is gespecialiseerd in transportsystemen en lijnmanagement, vooral in de drankenmarkt.

Port of Antwerp beperkt jaarverlies door record containeroverslag

De totale goederenoverslag van Port of Antwerp in 2020 bedroeg 231 miljoen ton cargo, een daling van 3,1%. Dankzij de containeroverslag beperkte de haven de terugvallende totale overslag.

RoboRana bundelt krachten met AI-speler Humain

Door de samenwerking kunnen zij organisaties beter ondersteunen bij succesvolle digitale innovatie door de juiste strategie te verbinden met de meest impactvolle technologie.

Antwerpse Covestro-vestiging verkrijgt ISCC Plus-certificering

Covestro heeft het ISCC (‘International Sustainability & Carbon Certification’) Plus-massabalanscertificaat verkregen voor haar productievestigingen in Antwerpen en Krefeld-Uerdingen.

Nieuwste Airbus A400M geleverd

Enkele maanden na Luxemburg nam ook de Belgische luchtmacht eind december het eerste van zeven Airbus A400M militaire transportvliegtuigen in ontvangst. Dit is de opvolger van de oude C130's.

Nieuwe methode voor efficiëntere omzetting biomassa

Door twee chemische reacties aan elkaar te koppelen, wordt biomassa nu directer en efficiënter omgezet naar bio-aromaten. TNO spin-off Relement gaat de methode in de markt zetten.

B&R vereenvoudigt het beheer van gebruikersgroepen

B&R heeft het centrale gebruikersbeheer op fabrieksniveau vereenvoudigd. Met de mapp UserX softwaremodule is het nu mogelijk diensten op basis van LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) te gebruiken om gecentraliseerd beheer van gebruikers en -groepen te implementeren. Bijvoorbeeld met behulp van Active Directory van Microsoft. >>

Partners