Twaalf transformationele technologieën

Economie 14/12/2020 8:37:12

De jaarlijkse lijst met Lux Research technologieën en trends, die de wereld het komende decennium vorm zullen geven, is uitgekomen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

VBO formuleert vijf ambities voor circulaire economie

Interreg Vlaanderen-Nederland keurt nieuwe projecten goed

Winnaars Vlajo Awards 2021 zijn gekend

imec.istart Fund krijgt stevige kapitaalinjectie

Kandidaten gezocht voor Factory of the Future in 2022

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Kennismanagement

online via Zoom

van 17/06/2021 tot 24/06/2021

Samenwerken met BIM - Stadhuis Roeselare

Online ORI webinar

maandag 21 juni 2021

Automatica Sprint

Messe München

van 22/06/2021 tot 24/06/2021

Waterstofconferentie Vlaanderen

Antwerpen

dinsdag 22 juni 2021

Werken na Corona

ORI webinar

vrijdag 25 juni 2021

StocExpo

Antwerp Expo

van 29/06/2021 tot 1/07/2021

Keuze van de redactie

(14/6) VIL-tool helpt bedrijven bij technologiekeuze

(14/6) 500 sensoren monitoren aardappelteelt

(10/6) Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

(9/6) Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

(7/6) Maakt of kraakt de pandemie nu carrières van techvrouwen? - artikel

(7/6) Umicore benoemt Mathias Miedreich tot nieuwe CEO

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - "Foresight 2021: Top Emerging Technologies to Watch” bouwt op eigen data science-tools en expert inzicht.

Het rapport rangschikt twaalf sleuteltechnologieën en trends die de wereld het komende decennium zullen veranderen. Als de drie belangrijkste technologieën noemt het rapport: autonome voertuigen, natuurlijke taalverwerking en plastic recycling.

Autonome voertuigen worden veiliger en efficiënter en dat zal de markt aandrijven. Zelfrijdende voertuigen zullen mobiliteit en logistiek transformeren, gewoon omdat er niemand meer achter het stuur moet.

Natuurlijke taalverwerking: het aandrijven van apparaten zoals stemassistenten, machinevertaling en chatbots, natuurlijke taalverwerking (Natural Language Processing) -patenten kenden de afgelopen vijf jaar een CAGR van 44% en meer dan 3.000 publicaties per jaar.

Plastic recycling: grote producenten van consumentenproducten verbonden zich ertoe de recyclingpercentages op te trekken en innoveren met het recycleren van afval tot producten met meerwaarde. De sector lokt vele startups.

Tien van de twintig technologieën van vorig jaar -de helft!- staan ??niet meer op de lijsten van dit jaar. Dat wijst er niet alleen op dat de veranderingen in het innovatielandschap zeer dynamisch zijn -en dus ‘relatief’?- maar ook wel degelijk impact hebben.

Een voorbeeld: 5G-netwerken stonden vorig jaar aan de kop van de lijst maar, nu de uitrol van 5G écht is begonnen, komen ze er helemaal niet meer in voor. Niet omdat 5G-netwerken niet meer belangrijk zouden zijn, wel integendeel. Ze zijn nog steeds belangrijk maar staan nu gebetonneerd op ieders radar.

Dit jaar -hoe kan het ook anders?- eveneens technologieën die een rol spelen bij het bestrijden van de COVID-19-pandemie. "Technologieën uit onze lijsten, zoals digitale biomarkers en AI-geactiveerde sensoren, kunnen bedrijven helpen weer aan de slag te gaan", legt Michael Holman, Vice President of Research en hoofdauteur van het rapport uit.

“Maar ondanks alle veranderingen door de pandemie, blijven de belangrijkste megatrends van kracht. Technologieën die deze transities ondersteunen, zoals autonome voertuigen, alternatieve eiwitten en groene waterstof, zullen daardoor hun vaart behouden.” << (Luc De Smet)

ACHTERGROND
De technologieën voor het rapport worden gekozen op basis van scores van het Lux Tech Signal, een meting die is samengesteld uit een verscheidenheid aan innovatiegegevensbronnen, met input van de experts van Lux. Ook de top vijf technologieën in vijf belangrijke industrieën komen aan bod: chemie en materialen, auto-industrie, voedsel en landbouw, elektronica en IT, en energie.

Download het rapport "Foresight 2021”Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Verbeterde membranen voor blauwe energie

Met positief en negatief geladen zoutionen in rivier- en zeewater kun je energie opwekken via speciale membranen. TU Eindhoven ontwikkelde technologie om dit proces te verbeteren.

Betonprinters en metselrobots: opmars van automatisering in bouw - artikel

Op Kamp C in Westerlo heeft de grootste 3D-betonprinter van Europa vorig jaar in één stuk een volledig huis met verdieping geprint. Dat was een wereldprimeur.

CTG lanceert zomerklassen om IT basiskennis bij te brengen

IT-dienstenleverancier CTG lanceert zomerklassen om alle werknemers (van HR-verantwoordelijke tot boekhouder) basisvaardigheden aan te leren om IT-systemen en softwareprogramma’s te testen.

Trends in de maakindustrie in kaart gebracht

Dewi Van De Vyver, CEO van Flow Pilots, en Carine Lucas van technologiefederatie Agoria nemen de belangrijkste digitale trends binnen de maakindustrie onder de loep.

Nieuwe investering versnelt test voor vroege kankerdiagnose

De Nederlandse WUR spin-off Surfix ontvangt 8,5 miljoen euro voor de ontwikkeling van nanocoatings voor biosensoren die buiten het lichaam biologisch materiaal kunnen meten.

Vlaanderen onderzoekt uitrol Hyperloop netwerk

Onze Vlaamse industrie en universiteiten kunnen hier mee koploper zijn. Daarom heeft minister Crevits de opdracht gegeven aan VIL om te onderzoeken wat de mogelijkheden in Vlaanderen zijn.

Toegang op maat met modulair heksysteem

Elke toepassing stelt andere eisen aan het veiligheidsconcept. De keuze varieert dan ook. Denk bijvoorbeeld aan het beveiligen van gevarenzones met veilig­heids­heksys­temen.

Basware behaalt ISO 9001:2015-certificering

Het Basware quality management system is gecertificeerd volgens de ISO 9001:2015-norm, de meest algemeen erkende internationale norm voor kwaliteitsmanagement.

AI-functionaliteit voor Kontron KBox A-203-AI-GC

Kontron gaat zijn AI-platform ook beschikbaar stellen als een KBox-pc op basis van een Intel Atom x7-E3950-processor. De KBox is gebruiksklaar en kan direct geïntegreerd worden in bestaande X86-landschappen om snel en efficiënt eigen toepassingsscenario's rond Machine Learning en Artificial Intelligence te implementeren. >>

Partners