ALICE-experiment op CERN vindt nieuwe manier om sterke kernkracht te testen

Onderzoek & Wetenschap 14/12/2020 9:29:53

Onderzoekers van dit experiment toetsen de theorie van sterke kernkracht via metingen aan protonbotsingen in de LHC-versneller waarbij die kracht rechtstreeks zichtbaar wordt.

Lees hieronder verder   
Verwant

Nieuwste Airbus A400M geleverd

ALICE-experiment op CERN vindt nieuwe manier om sterke kernkracht te testen

xyzt.ai sluit eerste investeringsronde met Heidi Rakels en Eric Lafortune

Supercomputer helpt NASA-onderzoek naar maanmissie’s

Nieuwe satelliet moet stijging zeespiegel in kaart te brengen

Hyperscout 2 schiet veelbelovende plaatjes voor toekomstige aardobservatie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Handhaving van octrooirechten

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/01/2021 tot 14/12/2021

New dimensions of adaptive manufacturing

B&R online event

woensdag 27 januari 2021

Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie

Webinar

vrijdag 29 januari 2021

Postgraduaat Vastgoedkunde

Leuven of Kortrijk

van 4/02/2021 tot 10/12/2021

Toekomst federaal energiebeleid

Webinar

woensdag 10 februari 2021

'Digital Twin' versterkt maakindustrie?

Online event

vrijdag 12 februari 2021

Keuze van de redactie

(21/1) Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof

(20/1) Siemens combineert offshore productie van groene waterstof

(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems

(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

(15/1) Campine start nieuwe antimoonrecyclage

(14/1) Solvay lanceert waterstofplatform

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De sterke kernkracht is een van de vier bekende basiskrachten in de natuur. Het is de kracht die in een atoomkernen protonen en neutronen bij elkaar houdt, ondanks de elektrische afstoting van de positief geladen protonen. Dezelfde kernkracht bindt ook de drietallen quarks in protonen en neutronen.

In gewone materie zijn dat combinaties van up en down-quarks, maar in botsingsexperimenten met veel energie ontstaan soms ook combinaties van zwaardere quarks, zoals strange en charm. Het omegadeeltje is het zwaarste van de zogeheten hyperonen, deeltjes met een of meer strange-quarks.

Met een deeltje van drie strange-quarks lukt het rekenwerk aan de sterke kernkracht nog net. Metingen aan omegadeeltjes, om de berekeningen te testen, zijn in de praktijk echter bijzonder moeilijk. Omegadeeltjes zijn te instabiel om er bundels mee te vormen voor botsingsexperimenten, zoals op CERN standaard wel met protonen gebeurt.

In de experimenten is met de reusachtige ALICE-detector speciaal gekeken naar omega-deeltjes die bij botsingen van protonen in de Large Hadron Collider ontstaan. Door de energie van de botsingen bewegen ze een paar centimeter, voordat ze uit elkaar vallen. Dat blijkt genoeg om hun gedrag in de buurt van een proton nauwkeurig te meten.

De ALICE-detector is vooral gebouwd om het gedrag van botsende zware atoomkernen zoals van goud te bestuderen. Bundels zware atoomkernen zijn gewoonlijk een paar weken per jaar beschikbaar, tussen de protonexperimenten door. Het zogeheten quark-gluonplasma dat bij zulke kernbotsingen ontstaat moet ook kort na de oerknal hebben bestaan.

De nieuwe resultaten worden met belangstelling bekeken door astrofysici die werken aan zogeheten neutronensterren. Dat zijn extreem compacte objecten, restanten van opgebrande sterren, van enkele zonsmassa’s zwaar binnen een bol van een kilometer of tien. Met zwaartekrachtsgolfdetectoren worden regelmatig botsingen van zulke neutronensterren waargenomen.

Bij de vraag waaruit neutronensterren bestaan, speelt de sterke kernkracht een belangrijke rol. Volgens sommige modellen zit onder een schil van neutronen een supercompacte massa van quarks die zich in drietallen als deeltjes (hadronen) gedragen.

Door de temperatuur en druk zouden dat niet alleen gewone quarks kunnen zijn, maar ook zwaardere soorten als strange-quarks. << (Lydia Heida) (foto: CERN)

Video:

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuwe biosensor regelt automatische medicijndosering

Helia Biomonitoring, een spin-off van TU/e, ontwikkelt nieuwe biosensoren voor continue meting van de concentratie van medicijnen in het bloed, om zo de dosering automatisch te regelen.

Rapport uitgebracht over hernieuwbare energie in Europa in 2018 en 2019

Een nieuw rapport van de EU, gecoördineerd door VITO/EnergyVille, stelt dat verbranding van biomassa voor meer emissies zorgt. De transportsector haalt voor 2020 10% aan groene energie niet.

VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

VINCI Energies Belgium neemt Legendre Conveyors over. Het derdegeneratie familiebedrijf is gespecialiseerd in transportsystemen en lijnmanagement, vooral in de drankenmarkt.

Port of Antwerp beperkt jaarverlies door record containeroverslag

De totale goederenoverslag van Port of Antwerp in 2020 bedroeg 231 miljoen ton cargo, een daling van 3,1%. Dankzij de containeroverslag beperkte de haven de terugvallende totale overslag.

RoboRana bundelt krachten met AI-speler Humain

Door de samenwerking kunnen zij organisaties beter ondersteunen bij succesvolle digitale innovatie door de juiste strategie te verbinden met de meest impactvolle technologie.

Antwerpse Covestro-vestiging verkrijgt ISCC Plus-certificering

Covestro heeft het ISCC (‘International Sustainability & Carbon Certification’) Plus-massabalanscertificaat verkregen voor haar productievestigingen in Antwerpen en Krefeld-Uerdingen.

Nieuwste Airbus A400M geleverd

Enkele maanden na Luxemburg nam ook de Belgische luchtmacht eind december het eerste van zeven Airbus A400M militaire transportvliegtuigen in ontvangst. Dit is de opvolger van de oude C130's.

Nieuwe methode voor efficiëntere omzetting biomassa

Door twee chemische reacties aan elkaar te koppelen, wordt biomassa nu directer en efficiënter omgezet naar bio-aromaten. TNO spin-off Relement gaat de methode in de markt zetten.

B&R vereenvoudigt het beheer van gebruikersgroepen

B&R heeft het centrale gebruikersbeheer op fabrieksniveau vereenvoudigd. Met de mapp UserX softwaremodule is het nu mogelijk diensten op basis van LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) te gebruiken om gecentraliseerd beheer van gebruikers en -groepen te implementeren. Bijvoorbeeld met behulp van Active Directory van Microsoft. >>

Partners