Marelli, eeuweling in industriële ventilatie

Technisch nieuws 15/12/2020 13:15:19

Marelli dook ook naar de bodem van het dal om later nog stralender uit zijn as te herrijzen onder leiding van Managing Director Patrick Vanlaer, die sinds 2006 aan het roer staat.

Lees hieronder verder   
Verwant

Overstappen naar uiterst performant fluorvrij blusschuim (SVM)

Antwerpse Covestro-vestiging verkrijgt ISCC Plus-certificering

Nieuwe methode voor efficiëntere omzetting biomassa

Nieuwe materietoestand ontdekt: vloeibaar glas

Biotechnologen bouwen kunstmatig chromosoom in gist

Verbindende factor vernieuwde proceslijn Feed Design Lab

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Handhaving van octrooirechten

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/01/2021 tot 14/12/2021

New dimensions of adaptive manufacturing

B&R online event

woensdag 27 januari 2021

Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie

Webinar

vrijdag 29 januari 2021

Postgraduaat Vastgoedkunde

Leuven of Kortrijk

van 4/02/2021 tot 10/12/2021

Toekomst federaal energiebeleid

Webinar

woensdag 10 februari 2021

'Digital Twin' versterkt maakindustrie?

Online event

vrijdag 12 februari 2021

Keuze van de redactie

(21/1) Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof

(20/1) Siemens combineert offshore productie van groene waterstof

(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems

(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

(15/1) Campine start nieuwe antimoonrecyclage

(14/1) Solvay lanceert waterstofplatform

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Hij sprak ons over de evolutie van zijn aanbod aan industriële fans en over markttrends. Met dat assortiment zijn tal van productieproblemen op te lossen, zowel in explosieve als in corrosieve omgevingen... Typerend voor het bedrijf is de persoonlijke aanpak en het aanbod aan maatwerkoplossingen die bouwen op standaardventilatoren.

Honderd jaar zegt u?
Marelli is sinds 1920 aanwezig in België. Aanvankelijk was zijn aanbod beperkt. Vandaag bestaat het assortiment evenwel uit een breed scala aan producten en oplossingen. Het merendeel van de apparatuur leveren bedrijven uit de omgeving van Milaan en Venetië nog steeds toe.

Meestal zijn het KMO's of familiebedrijven. Dat is de beste garantie voor een persoonlijke en klantgerichte aanpak. Zoals de heer Vanlaer zegt: “De klant staat centraal in onze bekommernis; geen pasklare standaardoplossingen, maar maatwerkoplossingen die inhaken op de noden; allemaal gecontroleerd door onze organisatie die ISO 9001 gecertificeerd is.”

Een veeleisende industriële markt
De markten die zich hier aftekenen zijn de eindklanten, onderhoudsbedrijven, integratoren en ontwerpbureaus. Ze vereisen zowel standaardventilatoren als de speciale ATEX-versies tot en met de heavy duty uitvoeringen, die corrosieve dampen aanzuigen, rook afzuigen, bij temperaturen tot 800 °C,...

Het assortiment ventilatoren telt 3.000 standaardproducten en dekt debieten af van 100 m³/u tot 2.000.000 m³/u. Langdurige partnerfabrikanten zijn Dynair en Euroventilatori (industriële ventilatoren), Venplast (agressieve media), HDF (heavy duty), Fischbach (HVAC en luchtbehandelingsgroepen), Esam (zijkanaalventilatoren) en Hasconwings (axiale propellers). De jongste in de rij (sinds 2019) is Evel met zijn destratificatoren.

Destratifi… wat?
Het betreft een toestel, een HVLS-ventilator (High Volume Low Speed) met een diameter van 2,5 tot 7 m, die voorkomt dat de warme lucht zich ophoopt bovenin hoge ruimtes. De destratificatie voorkomt het natuurlijke fenomeen waarbij temperatuurlagen in productieruimten, opslagruimtes of andere grote hallen ontstaan.

Stroomsnelheden van 850.000 m³/u zijn mogelijk bij rotatiesnelheden van 20 tot 100 tpm zonder dat het meer dan 1 kW vermogen vergt met een IP65 EC-motor. De ROI is twee tot drie jaar! Deze HVLS-ventilatoren kunnen het warmteverbruik in de winter met 30% verminderen en de kosten voor airconditioning in de zomer verlagen.

De toekomst van industriële ventilatie
Aangezien de wetten van de aerodynamica en de mechanische eigenschappen van materialen zijn wat ze zijn, kan je geen grote technologische omwentelingen in ventilatoren als zodanig verwachten. Anderzijds merkt men de jongste jaren wel een groeiende belangstelling om de prestaties van ventilatoren te optimaliseren.

Zo is de efficiëntie te verhogen door bijvoorbeeld de vorm van de waaier en het aanzuigpaviljoen aan te passen; of door steeds efficiëntere motoren (klasse IE3 en hoger) te gebruiken. Nieuwe ecodesign-normen en nieuwe Europese richtlijnen wijzen allemaal in dezelfde richting. Ook het verminderen van de geluidsdruk wordt een belangrijk criterium dat eveneens resulteert in technische aanpassingen van de ventilator. <<

www.marelli.be

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuwe biosensor regelt automatische medicijndosering

Helia Biomonitoring, een spin-off van TU/e, ontwikkelt nieuwe biosensoren voor continue meting van de concentratie van medicijnen in het bloed, om zo de dosering automatisch te regelen.

Rapport uitgebracht over hernieuwbare energie in Europa in 2018 en 2019

Een nieuw rapport van de EU, gecoördineerd door VITO/EnergyVille, stelt dat verbranding van biomassa voor meer emissies zorgt. De transportsector haalt voor 2020 10% aan groene energie niet.

VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

VINCI Energies Belgium neemt Legendre Conveyors over. Het derdegeneratie familiebedrijf is gespecialiseerd in transportsystemen en lijnmanagement, vooral in de drankenmarkt.

Port of Antwerp beperkt jaarverlies door record containeroverslag

De totale goederenoverslag van Port of Antwerp in 2020 bedroeg 231 miljoen ton cargo, een daling van 3,1%. Dankzij de containeroverslag beperkte de haven de terugvallende totale overslag.

RoboRana bundelt krachten met AI-speler Humain

Door de samenwerking kunnen zij organisaties beter ondersteunen bij succesvolle digitale innovatie door de juiste strategie te verbinden met de meest impactvolle technologie.

Antwerpse Covestro-vestiging verkrijgt ISCC Plus-certificering

Covestro heeft het ISCC (‘International Sustainability & Carbon Certification’) Plus-massabalanscertificaat verkregen voor haar productievestigingen in Antwerpen en Krefeld-Uerdingen.

Nieuwste Airbus A400M geleverd

Enkele maanden na Luxemburg nam ook de Belgische luchtmacht eind december het eerste van zeven Airbus A400M militaire transportvliegtuigen in ontvangst. Dit is de opvolger van de oude C130's.

Nieuwe methode voor efficiëntere omzetting biomassa

Door twee chemische reacties aan elkaar te koppelen, wordt biomassa nu directer en efficiënter omgezet naar bio-aromaten. TNO spin-off Relement gaat de methode in de markt zetten.

B&R vereenvoudigt het beheer van gebruikersgroepen

B&R heeft het centrale gebruikersbeheer op fabrieksniveau vereenvoudigd. Met de mapp UserX softwaremodule is het nu mogelijk diensten op basis van LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) te gebruiken om gecentraliseerd beheer van gebruikers en -groepen te implementeren. Bijvoorbeeld met behulp van Active Directory van Microsoft. >>

Partners