Toekomst van de maakindustrie schuilt in smart factories - opinie

Columns & Blogs 15/12/2020 14:10:55

Industrie 4.0 brengt een digitale transformatie van het productieproces teweeg. De maakindustrie raakt meer en meer verweven met de IT-wereld en automatisatie staat daarbij centraal.

Lees hieronder verder   
Verwant

HTC-Enterprise als deel van de oplossing

myPNOZ is nieuwste modulaire veiligheidsrelais van Pilz

Voka West-Vlaanderen plant digitale experimenteerruimte

David Orgaz D’Hollander wordt president van BENE-tak Schneider Electric

VirtualConnect: een virtuele rondleiding door smart manufacturing

KU Leuven Instituut LIMNI heeft grote plannen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Handhaving van octrooirechten

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/01/2021 tot 14/12/2021

New dimensions of adaptive manufacturing

B&R online event

woensdag 27 januari 2021

Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie

Webinar

vrijdag 29 januari 2021

Postgraduaat Vastgoedkunde

Leuven of Kortrijk

van 4/02/2021 tot 10/12/2021

Toekomst federaal energiebeleid

Webinar

woensdag 10 februari 2021

'Digital Twin' versterkt maakindustrie?

Online event

vrijdag 12 februari 2021

Keuze van de redactie

(21/1) Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof

(20/1) Siemens combineert offshore productie van groene waterstof

(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems

(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

(15/1) Campine start nieuwe antimoonrecyclage

(14/1) Solvay lanceert waterstofplatform

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Steeds meer ‘smart factories’ met Industrie 4.0-technologieën rijzen als paddenstoelen uit de grond.

Slimme fabrieken zijn niet langer sciencefiction, want dankzij machine learning algoritmes kunnen robotica blijven bijleren en de productie bijsturen waar nodig, en dat zonder menselijke tussenkomst.

Fabrieken met een volledig geautomatiseerde productieomgeving maken deel uit van de realiteit waarin we nu leven. Een verdere doorgedreven digitale evolutie en connectiviteit hebben nieuwe manieren van produceren, nieuwe producten en businessmodellen voor ons in petto.

Snelheid en efficiëntie
Innovatie staat aan de wieg van Industrie 4.0. Het doel daarbij is niet langer om individuele proces- of productiefasen afzonderlijk te optimaliseren, maar om de gehele waardeketen van leverancier tot eindklant vlot te laten aansluiten en zo te versterken.

Alle machines en productielijnen zijn met elkaar verbonden en via het Internet of Things (IoT) wordt ook informatie uitgewisseld. Heel belangrijk is dat men met deze data ook aan de slag gaat. Smart factories vervullen daarin een aanzienlijke rol om producties efficiënter, flexibeler en rendabeler te maken.

Een solide IT-infrastructuur met betrouwbare industriële kastsystemen en stroomverdeling is dan ook cruciaal. Het is natuurlijk de bedoeling dat het machinepark aangestuurd wordt, waarbij het streefdoel voor ogen het behalen van optimale productieparameters is. Alles begint reeds bij de voorbereidingen in de constructie van deze stuur- en schakelkasten.

De 3D-modellering van schakelkasten laat bijvoorbeeld toe om op voorhand na te denken over de correcte plaats voor het boren van gaten in de kasten voor de bekabeling. Zo heeft de eindklant sneller een kast op maat, waardoor zijn gehele productieproces sneller operationeel is. Snelheid en efficiëntie staan immers centraal in smart factories en het Industrie 4.0-verhaal.

Duitsland loopt voorop
Op dit moment is Duitsland de aanvoerder van de vierde industriële revolutie. Voor Belgische bedrijven in de maakindustrie zal het zaak zijn om mee op de kar te springen en volop te evolueren naar een digitale en geautomatiseerde toekomst. Alleen zo kunnen productiebedrijven concurrentieel blijven, niet alleen in België en Europa, maar wereldwijd.

Die digitalisering en automatisering in de maakindustrie maken vandaag al meer en meer deel uit van de realiteit. Industrie en IT zullen in de komende jaren alleen maar nauwer met elkaar samenwerken. Systeemleveranciers voor onder andere industriële kastsystemen en IT-infrastructuur zullen moeten blijven innoveren om in uitdagende en ruige omstandigheden IT-componenten te laten functioneren.

Zo heeft Rittal, systeemleverancier voor onder andere industriële kastsystemen, stroomverdeling en IT-infrastructuur, op dit moment al een volledige functionele en state-of-the-art smart factory in de Duitse stad Haiger. De fabriek is volledig operationeel volgens de principes van Industrie 4.0, waardoor bijna alles er geautomatiseerd verloopt.

Toekomst
Toch bevindt deze evolutie naar smart factories zich eigenlijk nog in zijn beginjaren. We leren steeds meer hoe we onze processen kunnen verbeteren en ook de systemen die we inzetten zijn van deze aard dat zij zelf het proces gaan optimaliseren. Hier wordt al veel over gepraat, maar de effectieve invoering krijgt nu pas vaart.

Bovendien neemt het proces ook tijd in beslag. Welke data hebben we nodig? Wat kunnen we hieruit besluiten? Het gebruikte platform om alles te verbinden verdient hier de nodige aandacht. Zo moet het in ieder geval open zijn zodat alle componenten goed op elkaar aansluiten en met elkaar communiceren.

Vergeet ook de mensen niet in dit verhaal. Meer en meer zie je robots samenwerken met mensen. Vaak is dit een heel efficiënte manier om snel te kunnen schakelen en is de robot zelfs een verlengstuk van de mens. Data vormen hierin een sleutelrol op weg naar procesoptimalisatie.

Ook na de ingebruikname van de oplossing in het productieproces blijven data belangrijk. Denk maar aan (preventief) onderhoud of aanpassingen in het kader van een update van de productielijn. Zeker is dat deze evolutie naar Industrie 4.0 zijn hoogtepunt nog niet heeft bereikt. (foto: Rittal)
door Mario Van Bever, Business Development Manager bij Rittal

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuwe biosensor regelt automatische medicijndosering

Helia Biomonitoring, een spin-off van TU/e, ontwikkelt nieuwe biosensoren voor continue meting van de concentratie van medicijnen in het bloed, om zo de dosering automatisch te regelen.

Rapport uitgebracht over hernieuwbare energie in Europa in 2018 en 2019

Een nieuw rapport van de EU, gecoördineerd door VITO/EnergyVille, stelt dat verbranding van biomassa voor meer emissies zorgt. De transportsector haalt voor 2020 10% aan groene energie niet.

VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

VINCI Energies Belgium neemt Legendre Conveyors over. Het derdegeneratie familiebedrijf is gespecialiseerd in transportsystemen en lijnmanagement, vooral in de drankenmarkt.

Port of Antwerp beperkt jaarverlies door record containeroverslag

De totale goederenoverslag van Port of Antwerp in 2020 bedroeg 231 miljoen ton cargo, een daling van 3,1%. Dankzij de containeroverslag beperkte de haven de terugvallende totale overslag.

RoboRana bundelt krachten met AI-speler Humain

Door de samenwerking kunnen zij organisaties beter ondersteunen bij succesvolle digitale innovatie door de juiste strategie te verbinden met de meest impactvolle technologie.

Antwerpse Covestro-vestiging verkrijgt ISCC Plus-certificering

Covestro heeft het ISCC (‘International Sustainability & Carbon Certification’) Plus-massabalanscertificaat verkregen voor haar productievestigingen in Antwerpen en Krefeld-Uerdingen.

Nieuwste Airbus A400M geleverd

Enkele maanden na Luxemburg nam ook de Belgische luchtmacht eind december het eerste van zeven Airbus A400M militaire transportvliegtuigen in ontvangst. Dit is de opvolger van de oude C130's.

Nieuwe methode voor efficiëntere omzetting biomassa

Door twee chemische reacties aan elkaar te koppelen, wordt biomassa nu directer en efficiënter omgezet naar bio-aromaten. TNO spin-off Relement gaat de methode in de markt zetten.

B&R vereenvoudigt het beheer van gebruikersgroepen

B&R heeft het centrale gebruikersbeheer op fabrieksniveau vereenvoudigd. Met de mapp UserX softwaremodule is het nu mogelijk diensten op basis van LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) te gebruiken om gecentraliseerd beheer van gebruikers en -groepen te implementeren. Bijvoorbeeld met behulp van Active Directory van Microsoft. >>

Partners