Toekomst van de maakindustrie schuilt in smart factories - opinie

Columns & Blogs 15/12/2020 14:10:55

Industrie 4.0 brengt een digitale transformatie van het productieproces teweeg. De maakindustrie raakt meer en meer verweven met de IT-wereld en automatisatie staat daarbij centraal.

Lees hieronder verder   
Verwant

Nieuw Soft-Start-ventiel is conform Machinerichtlijn 2006/42/EC

Sinamics G120X voor industriële en infrastructuur-toepassingen

Nieuwe joystickgreep met indrukwekkende functionaliteiten in kleine ruimtes

Nieuw decentraal aandrijfsysteem ontworpen voor transportbandtoepassingen

SCD40/41: nieuwe serie CO2 sensoren

Low-cost variant van communicatiemodule

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Onderhandelen met impact

Online

van 19/05/2021 tot 26/05/2021

Leiding geven op afstand

online via Zoom

van 20/05/2021 tot 25/05/2021

Intellectual property for growing businesses

EP&C webinar

donderdag 20 mei 2021

Functionele veiligheid volgens machinerichtlijn

Online cursus IE-net

van 1/06/2021 tot 10/06/2021

Patent Enforcement in Asia

3 Live webinars

van 1/06/2021 tot 15/06/2021

Jouw spreekstem

Online

van 2/06/2021 tot 23/06/2021

Keuze van de redactie

(6/5) AI-platform leidt tot sneller en beter voorraadbeheer

(5/5) imec.istart Fund krijgt stevige kapitaalinjectie

(4/5) Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

(3/5) Gerrit Jan Schaeffer volgt Ronnie Belmans op bij EngergyVille

(29/4) 30 bedrijven stappen in nieuw Vlaams energie- en klimaatproject

(28/4) Samenwerking rond waterstof in de luchtvaart op poten gezet

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Steeds meer ‘smart factories’ met Industrie 4.0-technologieën rijzen als paddenstoelen uit de grond.

Slimme fabrieken zijn niet langer sciencefiction, want dankzij machine learning algoritmes kunnen robotica blijven bijleren en de productie bijsturen waar nodig, en dat zonder menselijke tussenkomst.

Fabrieken met een volledig geautomatiseerde productieomgeving maken deel uit van de realiteit waarin we nu leven. Een verdere doorgedreven digitale evolutie en connectiviteit hebben nieuwe manieren van produceren, nieuwe producten en businessmodellen voor ons in petto.

Snelheid en efficiëntie
Innovatie staat aan de wieg van Industrie 4.0. Het doel daarbij is niet langer om individuele proces- of productiefasen afzonderlijk te optimaliseren, maar om de gehele waardeketen van leverancier tot eindklant vlot te laten aansluiten en zo te versterken.

Alle machines en productielijnen zijn met elkaar verbonden en via het Internet of Things (IoT) wordt ook informatie uitgewisseld. Heel belangrijk is dat men met deze data ook aan de slag gaat. Smart factories vervullen daarin een aanzienlijke rol om producties efficiënter, flexibeler en rendabeler te maken.

Een solide IT-infrastructuur met betrouwbare industriële kastsystemen en stroomverdeling is dan ook cruciaal. Het is natuurlijk de bedoeling dat het machinepark aangestuurd wordt, waarbij het streefdoel voor ogen het behalen van optimale productieparameters is. Alles begint reeds bij de voorbereidingen in de constructie van deze stuur- en schakelkasten.

De 3D-modellering van schakelkasten laat bijvoorbeeld toe om op voorhand na te denken over de correcte plaats voor het boren van gaten in de kasten voor de bekabeling. Zo heeft de eindklant sneller een kast op maat, waardoor zijn gehele productieproces sneller operationeel is. Snelheid en efficiëntie staan immers centraal in smart factories en het Industrie 4.0-verhaal.

Duitsland loopt voorop
Op dit moment is Duitsland de aanvoerder van de vierde industriële revolutie. Voor Belgische bedrijven in de maakindustrie zal het zaak zijn om mee op de kar te springen en volop te evolueren naar een digitale en geautomatiseerde toekomst. Alleen zo kunnen productiebedrijven concurrentieel blijven, niet alleen in België en Europa, maar wereldwijd.

Die digitalisering en automatisering in de maakindustrie maken vandaag al meer en meer deel uit van de realiteit. Industrie en IT zullen in de komende jaren alleen maar nauwer met elkaar samenwerken. Systeemleveranciers voor onder andere industriële kastsystemen en IT-infrastructuur zullen moeten blijven innoveren om in uitdagende en ruige omstandigheden IT-componenten te laten functioneren.

Zo heeft Rittal, systeemleverancier voor onder andere industriële kastsystemen, stroomverdeling en IT-infrastructuur, op dit moment al een volledige functionele en state-of-the-art smart factory in de Duitse stad Haiger. De fabriek is volledig operationeel volgens de principes van Industrie 4.0, waardoor bijna alles er geautomatiseerd verloopt.

Toekomst
Toch bevindt deze evolutie naar smart factories zich eigenlijk nog in zijn beginjaren. We leren steeds meer hoe we onze processen kunnen verbeteren en ook de systemen die we inzetten zijn van deze aard dat zij zelf het proces gaan optimaliseren. Hier wordt al veel over gepraat, maar de effectieve invoering krijgt nu pas vaart.

Bovendien neemt het proces ook tijd in beslag. Welke data hebben we nodig? Wat kunnen we hieruit besluiten? Het gebruikte platform om alles te verbinden verdient hier de nodige aandacht. Zo moet het in ieder geval open zijn zodat alle componenten goed op elkaar aansluiten en met elkaar communiceren.

Vergeet ook de mensen niet in dit verhaal. Meer en meer zie je robots samenwerken met mensen. Vaak is dit een heel efficiënte manier om snel te kunnen schakelen en is de robot zelfs een verlengstuk van de mens. Data vormen hierin een sleutelrol op weg naar procesoptimalisatie.

Ook na de ingebruikname van de oplossing in het productieproces blijven data belangrijk. Denk maar aan (preventief) onderhoud of aanpassingen in het kader van een update van de productielijn. Zeker is dat deze evolutie naar Industrie 4.0 zijn hoogtepunt nog niet heeft bereikt. (foto: Rittal)
door Mario Van Bever, Business Development Manager bij Rittal

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuwe methode voor beoordeling vorderingen klimaatakkoord

Wetenschappers uit de EU stellen een nieuwe methode voor waarmee ze de voortgang van de klimaatdoelstelling van het Parijsakkoord kunnen beoordelen.

Vorig jaar werd 42% van de bedrijven door cyberaanval getroffen

Uit het Cyber Readiness Report 2021 van verzekeraar Hiscox blijkt dat maar liefst 42% van Belgische bedrijven getroffen werden door één of meerdere cyberaanvallen.

Nieuwe technologieën voor recycleren van platinagroep-metalen uit afval

Het PLATIRUS-project, met onder meer VITO en KU Leuven, heeft elf technologieën ontwikkeld, waarvan er drie uitblonken door hoge efficiëntie, lage kosten en geringe milieueffecten.

Aalsters ziekenhuis gebruikt als eerste in Benelux robot­assis­tentie

De CorPath GRX, een robotarm ontwikkeld door Siemens Healthineers, stelt specialisten in staat om ingrepen in de bloedvaten preciezer en veiliger uit te voeren.

EP&C webinar: intellectual property for growing businesses

Waarom lukt het de ene startup om in korte tijd door te ontwikkelen tot een volwaardig bedrijf, terwijl een ander daar nooit in slaagt? Dat is één van de vragen waarop u een antwoord krijgt.

Aantal faillissements­uitspraken blijft algemeen laag

De afgelopen maand april noteerde Graydon 488 failliet verklaarde bedrijven (+44,4% tegenover 2020), maar slechts een fractie van wat in een normaal conjunctureel verloop mag verwacht worden

Licentieovereenkomst op patenten tussen Umicore en BASF

Umicore en BASF hebben een wederzijdse niet-exclusieve licentie­overeen­komst op patenten afgesloten die een brede waaier aan kathode­materialen en hun precursoren dekt.

Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

In het VIL-project Hydrolog wordt aangetoond hoe het overschakelen naar waterstof voor elektrisch zwaar transportmateriaal in de logistieke sector een haalbare kaart wordt.

igus is nieuw lid van Profibus Nutzerorganisation

Profinet is 's werelds toonaangevende communicatie-oplossing op Ethernetbasis voor industriële automatisering (zelfs grote datavolumes worden snel en veilig overgedragen). Om het onderzoek naar de Profinet technologie in bewegende toepassingen te bevorderen is igus nu toegetreden tot de Profibus Nutzerorganisation e.V. als kabelspecialist.

Partners