Nadia Wiesé en Davy Didden winnen de Agoriaprijs 2020
Onderzoek & Wetenschap 16/12/2020 9:24:28
In hun winnende masterproef maakte het duo gebruik van artificiële intelligentie en slimme batterijen om de spanning op het elektriciteitsnet te regelen. Zij winnen samen 1.500 euro.
Port of Antwerp beperkt jaarverlies door record containeroverslag
Dalende jaarcijfers North Sea Port door corona, Brexit en oliecrisis
Vlaamse overheid zet in op verbetering cybersecurity bij kmo’s
Nadia Wiesé en Davy Didden winnen de Agoriaprijs 2020
Twaalf transformationele technologieën
Europese Onderzoeksruimte: Raadsconclusies krijgen groen licht
>> Meer verwant nieuwsHandhaving van octrooirechten
Het Ingenieurshuis - Antwerpen
van 26/01/2021 tot 14/12/2021
New dimensions of adaptive manufacturing
B&R online event
woensdag 27 januari 2021
Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie
Webinar
vrijdag 29 januari 2021
Postgraduaat Vastgoedkunde
Leuven of Kortrijk
van 4/02/2021 tot 10/12/2021
Toekomst federaal energiebeleid
Webinar
woensdag 10 februari 2021
'Digital Twin' versterkt maakindustrie?
Online event
vrijdag 12 februari 2021
(21/1) Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof
(20/1) Siemens combineert offshore productie van groene waterstof
(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems
(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen
(15/1) Campine start nieuwe antimoonrecyclage
(14/1) Solvay lanceert waterstofplatform
>> Meer blikvangersENGINEERINGNET.BE - Op zonnige namiddagen produceren zonnepanelen meer elektra dan er op dat ogenblik plaatselijk verbruikt wordt. Een te grote hoeveelheid lokaal geïnjecteerde energie kan leiden tot een spanning ver boven de gewoonlijke 230 volt, wat de normale werking van het net in gevaar brengt.
Dit stelt de netbeheerder voor een uitdaging om de veilige werking te blijven garanderen. Ingenieurwetenschappers Nadia Wiesé en Davy Didden (KU Leuven) zochten de oplossing voor dit probleem in slimme batterijen en artificiële intelligentie. Ze ontwikkelden diverse modellen waarmee ze in simulaties ruim 98% van de overspanningsproblemen wisten te verhelpen.
Juryvoorzitter prof. em. Marc Van Overmeire (VUB): “Nadia Wiesé en Davy Didden onderzochten in hun masterproef een uiterst maatschappelijk relevant thema. Ze deden het op alle vlakken zeer goed: ze blonken uit op technisch vlak en tijdens hun presentatie bleek ook dat ze hun masterproef commercieel konden brengen.”
“Ze waren duidelijk goed op elkaar ingespeeld, enthousiast over hun werk en konden prima antwoorden op de vragen van de jury. Deze kwaliteiten zijn ook relevant bij de vermarkting van hun werk.”
Wat ze van plan zijn met hun geldprijs? Daar waren ze beiden duidelijk over: “Sparen voor de toekomst. Door corona is er momenteel weinig te beleven.”
Via de Agoriaprijs bekronen Agoria Vlaanderen en Scriptie vzw jaarlijks creatief-technologisch scriptie-onderzoek. De jury beoordeelde de 81 ingezonden scripties op nieuwswaarde, relevantie voor de technologische sector en marktpotentieel.
Agoria Vlaanderen reikte ook een publieksprijs uit ter waarde van 250 euro. Deze prijs ging naar Rembrandt Perneel (UGent). Hij studeerde af als master industrieel ontwerpen aan de UGent.
Voor zijn masterproef ontwikkelde hij een lichte en betaalbare robot die helpt bij de onkruidbestrijding, op maat van kleine biotelers. << (Lydia Heida) (foto: Scriptie vzw)
Herbekijk de prijsuitreiking >>
Bekijk de filmpjes van de genomineerden voor de publieksprijs >>