Nadia Wiesé en Davy Didden winnen de Agoriaprijs 2020

Onderzoek & Wetenschap 16/12/2020 9:24:28

In hun winnende masterproef maakte het duo gebruik van artificiële intelligentie en slimme batterijen om de spanning op het elektriciteitsnet te regelen. Zij winnen samen 1.500 euro.

Lees hieronder verder   
Verwant

Port of Antwerp beperkt jaarverlies door record containeroverslag

Dalende jaarcijfers North Sea Port door corona, Brexit en oliecrisis

Vlaamse overheid zet in op verbetering cybersecurity bij kmo’s

Nadia Wiesé en Davy Didden winnen de Agoriaprijs 2020

Twaalf transformationele technologieën

Europese Onderzoeksruimte: Raadsconclusies krijgen groen licht

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Handhaving van octrooirechten

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/01/2021 tot 14/12/2021

New dimensions of adaptive manufacturing

B&R online event

woensdag 27 januari 2021

Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie

Webinar

vrijdag 29 januari 2021

Postgraduaat Vastgoedkunde

Leuven of Kortrijk

van 4/02/2021 tot 10/12/2021

Toekomst federaal energiebeleid

Webinar

woensdag 10 februari 2021

'Digital Twin' versterkt maakindustrie?

Online event

vrijdag 12 februari 2021

Keuze van de redactie

(21/1) Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof

(20/1) Siemens combineert offshore productie van groene waterstof

(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems

(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

(15/1) Campine start nieuwe antimoonrecyclage

(14/1) Solvay lanceert waterstofplatform

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Op zonnige namiddagen produceren zonnepanelen meer elektra dan er op dat ogenblik plaatselijk verbruikt wordt. Een te grote hoeveelheid lokaal geïnjecteerde energie kan leiden tot een spanning ver boven de gewoonlijke 230 volt, wat de normale werking van het net in gevaar brengt.

Dit stelt de netbeheerder voor een uitdaging om de veilige werking te blijven garanderen. Ingenieurwetenschappers Nadia Wiesé en Davy Didden (KU Leuven) zochten de oplossing voor dit probleem in slimme batterijen en artificiële intelligentie. Ze ontwikkelden diverse modellen waarmee ze in simulaties ruim 98% van de overspanningsproblemen wisten te verhelpen.

Juryvoorzitter prof. em. Marc Van Overmeire (VUB): “Nadia Wiesé en Davy Didden onderzochten in hun masterproef een uiterst maatschappelijk relevant thema. Ze deden het op alle vlakken zeer goed: ze blonken uit op technisch vlak en tijdens hun presentatie bleek ook dat ze hun masterproef commercieel konden brengen.”

“Ze waren duidelijk goed op elkaar ingespeeld, enthousiast over hun werk en konden prima antwoorden op de vragen van de jury. Deze kwaliteiten zijn ook relevant bij de vermarkting van hun werk.”

Wat ze van plan zijn met hun geldprijs? Daar waren ze beiden duidelijk over: “Sparen voor de toekomst. Door corona is er momenteel weinig te beleven.”

Via de Agoriaprijs bekronen Agoria Vlaanderen en Scriptie vzw jaarlijks creatief-technologisch scriptie-onderzoek. De jury beoordeelde de 81 ingezonden scripties op nieuwswaarde, relevantie voor de technologische sector en marktpotentieel.

Agoria Vlaanderen reikte ook een publieksprijs uit ter waarde van 250 euro. Deze prijs ging naar Rembrandt Perneel (UGent). Hij studeerde af als master industrieel ontwerpen aan de UGent.

Voor zijn masterproef ontwikkelde hij een lichte en betaalbare robot die helpt bij de onkruidbestrijding, op maat van kleine biotelers. << (Lydia Heida) (foto: Scriptie vzw)

Herbekijk de prijsuitreiking >>
Bekijk de filmpjes van de genomineerden voor de publieksprijs >>

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuwe biosensor regelt automatische medicijndosering

Helia Biomonitoring, een spin-off van TU/e, ontwikkelt nieuwe biosensoren voor continue meting van de concentratie van medicijnen in het bloed, om zo de dosering automatisch te regelen.

Rapport uitgebracht over hernieuwbare energie in Europa in 2018 en 2019

Een nieuw rapport van de EU, gecoördineerd door VITO/EnergyVille, stelt dat verbranding van biomassa voor meer emissies zorgt. De transportsector haalt voor 2020 10% aan groene energie niet.

VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

VINCI Energies Belgium neemt Legendre Conveyors over. Het derdegeneratie familiebedrijf is gespecialiseerd in transportsystemen en lijnmanagement, vooral in de drankenmarkt.

Port of Antwerp beperkt jaarverlies door record containeroverslag

De totale goederenoverslag van Port of Antwerp in 2020 bedroeg 231 miljoen ton cargo, een daling van 3,1%. Dankzij de containeroverslag beperkte de haven de terugvallende totale overslag.

RoboRana bundelt krachten met AI-speler Humain

Door de samenwerking kunnen zij organisaties beter ondersteunen bij succesvolle digitale innovatie door de juiste strategie te verbinden met de meest impactvolle technologie.

Antwerpse Covestro-vestiging verkrijgt ISCC Plus-certificering

Covestro heeft het ISCC (‘International Sustainability & Carbon Certification’) Plus-massabalanscertificaat verkregen voor haar productievestigingen in Antwerpen en Krefeld-Uerdingen.

Nieuwste Airbus A400M geleverd

Enkele maanden na Luxemburg nam ook de Belgische luchtmacht eind december het eerste van zeven Airbus A400M militaire transportvliegtuigen in ontvangst. Dit is de opvolger van de oude C130's.

Nieuwe methode voor efficiëntere omzetting biomassa

Door twee chemische reacties aan elkaar te koppelen, wordt biomassa nu directer en efficiënter omgezet naar bio-aromaten. TNO spin-off Relement gaat de methode in de markt zetten.

B&R vereenvoudigt het beheer van gebruikersgroepen

B&R heeft het centrale gebruikersbeheer op fabrieksniveau vereenvoudigd. Met de mapp UserX softwaremodule is het nu mogelijk diensten op basis van LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) te gebruiken om gecentraliseerd beheer van gebruikers en -groepen te implementeren. Bijvoorbeeld met behulp van Active Directory van Microsoft. >>

Partners