Farma heel actief tijdens Corona-crisis

Plant & Factory 16/12/2020 13:12:14

Wouter Celen, PM Group: “We doen het ontwerp voor nieuwe productiefaciliteiten in België. Het betreft zowel korte- als langetermijninvesteringen. Fill & finish voor potentiële Covid-vaccins.

Lees hieronder verder   
Verwant

Kunstmatige intelligentie zoekt nieuwe antibiotica

Nieuwe biosensor regelt automatische medicijndosering

Robotchirurgie met een nieuw magnetisch systeem

Genetische code SARS-CoV-2 snel op te sporen via deep-learning

Arteriële regeneratieve prothesen stap dichterbij

MegaBodies verbeteren Cryo-EM op VUB campus

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Handhaving van octrooirechten

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/01/2021 tot 14/12/2021

New dimensions of adaptive manufacturing

B&R online event

woensdag 27 januari 2021

Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie

Webinar

vrijdag 29 januari 2021

Postgraduaat Vastgoedkunde

Leuven of Kortrijk

van 4/02/2021 tot 10/12/2021

Toekomst federaal energiebeleid

Webinar

woensdag 10 februari 2021

'Digital Twin' versterkt maakindustrie?

Online event

vrijdag 12 februari 2021

Keuze van de redactie

(21/1) Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof

(20/1) Siemens combineert offshore productie van groene waterstof

(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems

(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

(15/1) Campine start nieuwe antimoonrecyclage

(14/1) Solvay lanceert waterstofplatform

>> Meer blikvangers

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Het van oorsprong Ierse engineer-ingbureau, dat eind 2019 Magnet Group uit Puurs overnam, verhuisde onlangs naar Bornem. Er startten twaalf nieuwe mensen op anderhalve maand tijd en er komen er nog tien bij. Dat zal het aantal medewerkers op 70 brengen. De juiste profielen van process- en technische ingenieurs blijken nog steeds moeilijk te vinden.

Het bedrijf had in 2004 een eerste project in België bij Sanofi, toen Genzyme, in Geel. Een Iers team implementeerde het project. Het bureau focuste op greenfields en de grote investeringen in farma. Daarmee zat het toen in de top 10 wereldwijd. Ondertussen schoof het op naar de top vijf in de farma en voedingsindustrie. In 2009 opende het zijn eerste Belgische kantoor in Waver, in de buurt van GSK. Later is verhuisd naar Zaventem, aan de luchthaven. In 2017 waren er een tiental medewerkers maar de activiteit werd nog steeds vanuit Ierland getrokken. Toen is bij Magnet op de deur geklopt om samen te werken.

“Bij Magnet evolueerden we op dat ogenblik van een ‘detacheringsbedrijf’ naar een ingenieursbureau met een eigen studiedienst, naar het opzetten van kwaliteitsstandaarden en het uitbouwen van ons middenmanagement”, zegt Wouter Celen, toen zaakvoerder/managing director van Magnet dat een vijftigtal medewerkers telde. “We hadden ook net beslist de naam van het bedrijf te veranderen van DNS Projects in Magnet.”

Een jaar later nam PM Group het bedrijf over. “Dat was de beste optie voor onze medewerkers.” PM Group voerde in 2010 al het aandeelhouderschap van de medewerkers in. “Dat resulteert in een bijzondere dynamiek. De bedrijfscultuur zat goed. Maar de doorslag gaf wel het uitgebouwde kwaliteitssysteem en het internationale netwerk: 2.700 mensen met vestigingen in het VK, Zwitserland, Polen, Indië, China, de VS. Dat alles is een voordeel op de concullega’s.”


PM Group werkte mee aan de uitbreiding van de site van Janssen Sciences (Johnson & Johnson) in Ringaskiddy (haven van Cork, Ierland). (Foto : PM Group)

Upgrade
“Met Magnet deden we projecten van 10 miljoen euro totale investeringskost. Nu doen we projecten van 200 miljoen”, zegt Celen. Het is anders werken. “Er zijn andere goedkeuringsprocedures, kwaliteitsprocedures en opvolging. Dat kost. Elke vestiging wordt ISO-gecertificeerd. Ook in België werken we nu aan ISO.” Voor goede klanten is het eveneens aanpassen.

De PM Group is internationaal bekend voor zijn greenfieldprojecten. Het bedrijf heeft specifieke klantenkennis bij de grote farmabedrijven als J&J, Sanofi, Pfizer,… “Elk heeft zijn eigen systemen en uitvoeringsmodellen. Hier hebben we daarvoor key accounts. We werken ook internationale teams uit voor onze klanten. Vroeger was er veel travel.

Nu beklemtonen we het belang van ‘lokaal’. De uitdaging bestaat er vandaag in ook naar andere klanten te stappen om kleine en middelgrote projecten te ondersteunen met een lokaal team in België. We hebben hier een eigen tekenafdeling, een BIM-team en een process engineeringafdeling. Vandaag zijn we met zestig mensen. Het is de bedoeling naar honderd te gaan. En te werken volgens multi-office execution.” <<
Door LUC DE SMET

Kadertekst
“We groeien in de farma, voeding, datacenters, medtech, advanced manufacturing (AMT) met klanten in Polen en China, bijvoorbeeld. Maar ook in de petrochemie in België”, aldus Wouter Celen, business development manager bij PM Group. Er is ook een stevige activiteit in de datacenters “en in de voeding en de maakindustrie willen we duidelijk maken dat we er staan. Met de aandacht voor de bredere gezondheidsproblematiek kan het niet anders dan dat daar een nog grotere nadruk op automatisatie komt te liggen.” <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuwe biosensor regelt automatische medicijndosering

Helia Biomonitoring, een spin-off van TU/e, ontwikkelt nieuwe biosensoren voor continue meting van de concentratie van medicijnen in het bloed, om zo de dosering automatisch te regelen.

Rapport uitgebracht over hernieuwbare energie in Europa in 2018 en 2019

Een nieuw rapport van de EU, gecoördineerd door VITO/EnergyVille, stelt dat verbranding van biomassa voor meer emissies zorgt. De transportsector haalt voor 2020 10% aan groene energie niet.

VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

VINCI Energies Belgium neemt Legendre Conveyors over. Het derdegeneratie familiebedrijf is gespecialiseerd in transportsystemen en lijnmanagement, vooral in de drankenmarkt.

Port of Antwerp beperkt jaarverlies door record containeroverslag

De totale goederenoverslag van Port of Antwerp in 2020 bedroeg 231 miljoen ton cargo, een daling van 3,1%. Dankzij de containeroverslag beperkte de haven de terugvallende totale overslag.

RoboRana bundelt krachten met AI-speler Humain

Door de samenwerking kunnen zij organisaties beter ondersteunen bij succesvolle digitale innovatie door de juiste strategie te verbinden met de meest impactvolle technologie.

Antwerpse Covestro-vestiging verkrijgt ISCC Plus-certificering

Covestro heeft het ISCC (‘International Sustainability & Carbon Certification’) Plus-massabalanscertificaat verkregen voor haar productievestigingen in Antwerpen en Krefeld-Uerdingen.

Nieuwste Airbus A400M geleverd

Enkele maanden na Luxemburg nam ook de Belgische luchtmacht eind december het eerste van zeven Airbus A400M militaire transportvliegtuigen in ontvangst. Dit is de opvolger van de oude C130's.

Nieuwe methode voor efficiëntere omzetting biomassa

Door twee chemische reacties aan elkaar te koppelen, wordt biomassa nu directer en efficiënter omgezet naar bio-aromaten. TNO spin-off Relement gaat de methode in de markt zetten.

B&R vereenvoudigt het beheer van gebruikersgroepen

B&R heeft het centrale gebruikersbeheer op fabrieksniveau vereenvoudigd. Met de mapp UserX softwaremodule is het nu mogelijk diensten op basis van LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) te gebruiken om gecentraliseerd beheer van gebruikers en -groepen te implementeren. Bijvoorbeeld met behulp van Active Directory van Microsoft. >>

Partners