Van sensorenleverancier tot informatieleverancier

Technisch nieuws 17/12/2020 9:46:24

Alle ifm-sensoren leveren digitale signalen via IO-Link of via TCP/IP. Deze signalen geven direct de gemeten grootheid weer. Temperatuur komt in graden Celsius, druk in bar, enz...

Lees hieronder verder   
Verwant

Onderzoekers laten drones beter navigeren

Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems

RoboRana bundelt krachten met AI-speler Humain

Spin van elektronen in quantumdots bruikbaar als bit voor quantumcomputer?

Hugo Thienpont wint SPIE Gold Medal Award

Volledige controle en beheer van auto­matiserings­systemen wereldwijd

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Handhaving van octrooirechten

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/01/2021 tot 14/12/2021

New dimensions of adaptive manufacturing

B&R online event

woensdag 27 januari 2021

Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie

Webinar

vrijdag 29 januari 2021

Postgraduaat Vastgoedkunde

Leuven of Kortrijk

van 4/02/2021 tot 10/12/2021

Toekomst federaal energiebeleid

Webinar

woensdag 10 februari 2021

'Digital Twin' versterkt maakindustrie?

Online event

vrijdag 12 februari 2021

Keuze van de redactie

(21/1) Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof

(20/1) Siemens combineert offshore productie van groene waterstof

(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems

(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

(15/1) Campine start nieuwe antimoonrecyclage

(14/1) Solvay lanceert waterstofplatform

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het vergt dus geen verdere omzetting meer van het elektrisch 4-20 mA of 0-10V DC-signaal. Dat is alvast een bron van precisieverlies minder. Maar er zijn ook andere voordelen. Tal van sensoren meten en leveren tegelijkertijd signalen van verschillende groottes, zoals debiet, temperatuur en druk. Elk signaal wordt digitaal uitgedrukt in zijn respectievelijke eenheid (°C, bar, m/sec,…).

Het combineren van meerdere sensoren in één en dezelfde behuizing vermindert bovendien het aantal te integreren mechanische en elektrische systemen. Een digitaal signaal is daarenboven minder gevoelig voor elektromagnetische invloeden (EMC) en andere storingen. Het is ook mogelijk deze gegevens op te slaan in systemen op een hoger niveau.

Denk daarbij aan ‘edge computing’ en Industriële IoT (IIoT). Deze metingen gebeuren continu, tijdens én buiten de productie, waardoor de overdracht en het aanbieden van relevante data ten alle tijde mogelijk is. Data op zich zijn echter slechts ‘droge’ gegevens.

Van dataprovider tot informatie-leverancier
Alle huidige industriële projecten zijn direct of indirect verbonden met een IT-omgeving. De gebruiker wil een globale IIoT-oplossing die voor een snelle terugverdientijd zorgt. Een oplossing ook die schaalbaar is en mettertijd uitgebreid kan worden maar bovenal gebruiksvriendelijk is.

Het is nu al zo dat bepaalde datacollectiesystemen van ifm zoals IO-Link masters, vibratiediagnose-units en AS-i gateways beschikken over een dedicated IIoT-poort. Deze staat volledig los van de geïntegreerde veldbusconnectie voor het OT-niveau (denk aan Profinet, Ethernet/IP, Modbus TCP, …) en maakt de verbinding met het IT-niveau mogelijk via protocollen zoals JSON en MQTT.

De ifm edgeGateways en edgeControllers vormen de eigenlijke link tussen het OT- en IT- niveau. Denk voor het IT-niveau aan ERP-systemen, servers en clouds. De edgeGateways zetten de ruwe sensordata om in informatie, zorgen voor de IT-security en kunnen sensorgegevens bufferen. De edgeControllers gaan echter nog een stap verder en doen ook aan data pre-processing. Naast de interface voor de ifm IIoT-core bieden ze tevens een veelheid aan andere interfaces zoals OPC-UA en diverse PLC-interfaces.

Al enkele jaren heeft ifm configureerbare dashboards in zijn assortiment. Daarmee is het makkelijk om het overzicht te bewaren. Ze zetten de data van de sensoren om in duidelijke informatie die de gebruiker direct kan aanwenden. Naast hun interfacefunctie met een ERP, beschikken deze dashboards voorts over alarmfuncties die informatiemedewerkers waarschuwen via SMS of e-mail.

Visuele elementen zoals trendcurves, kritische drempels of zelfs toestandsveranderingen zijn op elk moment beschikbaar en aanpasbaar. Complexe informatie met het oog op het optimaliseren van het voorwaardelijk onderhoud of het streven om stilstandtijden te verminderen, wordt door specifieke algoritmen verwerkt tot gebruiksvriendelijke informatie die door eenieder in één oogopslag te vatten is.

Met kleurencodes: groen, oranje, rood. Denk bijvoorbeeld aan de trillingsanalyse op roterende installaties (motoren en andere). Een schaalbare database met gegevens van sensoren en gebeurtenissen uit het verleden vergemakkelijkt in sterke mate trouble shooting en allerlei diagnostische functies. Deze oplossingen zijn beschikbaar voor zowel industriële automatisering als mobiele automatisering.

Naast zijn brede assortiment aan sensoren, waarmee de overgrote meerderheid van de te bewaken waarden in een industriële omgeving kan worden gemeten en geregeld, heeft ifm de oplossingen én de experts om gegevens uit het veld naar het hoogste niveau door te koppelen en dat op een modulaire manier én doorheen alle tussenliggende niveaus.

Van shop floor tot top floor. Of het nu gaat om een enkele sensor, een geïntegreerde sensor die gekoppeld is aan een actuator, of een API, of die communiceert met een SCADA-, MES of ERP-systeem. ifm heeft de oplossing op de maat van uw noden. Alle producten vindt u trouwens zeer gedetailleerd terug in de e-shop. Als u tijdens uw bezoek begeleiding of advies hoeft, is er ook de live chatfunctie <<
Door Marc Everaert I Managing Director Ifm Electronic

www.ifm.com/be

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuwe biosensor regelt automatische medicijndosering

Helia Biomonitoring, een spin-off van TU/e, ontwikkelt nieuwe biosensoren voor continue meting van de concentratie van medicijnen in het bloed, om zo de dosering automatisch te regelen.

Rapport uitgebracht over hernieuwbare energie in Europa in 2018 en 2019

Een nieuw rapport van de EU, gecoördineerd door VITO/EnergyVille, stelt dat verbranding van biomassa voor meer emissies zorgt. De transportsector haalt voor 2020 10% aan groene energie niet.

VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

VINCI Energies Belgium neemt Legendre Conveyors over. Het derdegeneratie familiebedrijf is gespecialiseerd in transportsystemen en lijnmanagement, vooral in de drankenmarkt.

Port of Antwerp beperkt jaarverlies door record containeroverslag

De totale goederenoverslag van Port of Antwerp in 2020 bedroeg 231 miljoen ton cargo, een daling van 3,1%. Dankzij de containeroverslag beperkte de haven de terugvallende totale overslag.

RoboRana bundelt krachten met AI-speler Humain

Door de samenwerking kunnen zij organisaties beter ondersteunen bij succesvolle digitale innovatie door de juiste strategie te verbinden met de meest impactvolle technologie.

Antwerpse Covestro-vestiging verkrijgt ISCC Plus-certificering

Covestro heeft het ISCC (‘International Sustainability & Carbon Certification’) Plus-massabalanscertificaat verkregen voor haar productievestigingen in Antwerpen en Krefeld-Uerdingen.

Nieuwste Airbus A400M geleverd

Enkele maanden na Luxemburg nam ook de Belgische luchtmacht eind december het eerste van zeven Airbus A400M militaire transportvliegtuigen in ontvangst. Dit is de opvolger van de oude C130's.

Nieuwe methode voor efficiëntere omzetting biomassa

Door twee chemische reacties aan elkaar te koppelen, wordt biomassa nu directer en efficiënter omgezet naar bio-aromaten. TNO spin-off Relement gaat de methode in de markt zetten.

B&R vereenvoudigt het beheer van gebruikersgroepen

B&R heeft het centrale gebruikersbeheer op fabrieksniveau vereenvoudigd. Met de mapp UserX softwaremodule is het nu mogelijk diensten op basis van LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) te gebruiken om gecentraliseerd beheer van gebruikers en -groepen te implementeren. Bijvoorbeeld met behulp van Active Directory van Microsoft. >>

Partners