Serverbehuizingen beschermen Industrie 4.0

Technisch nieuws 18/12/2020 9:41:15

Servers vond je vroeger in datacenters of computerzalen. Maar nieuwe trends, zoals Industrie 4.0 en edge computing, verhogen de noodzaak voor dataverwerking dicht bij productie-processen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Onderzoekers laten drones beter navigeren

Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems

RoboRana bundelt krachten met AI-speler Humain

Spin van elektronen in quantumdots bruikbaar als bit voor quantumcomputer?

Hugo Thienpont wint SPIE Gold Medal Award

Volledige controle en beheer van auto­matiserings­systemen wereldwijd

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Handhaving van octrooirechten

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/01/2021 tot 14/12/2021

New dimensions of adaptive manufacturing

B&R online event

woensdag 27 januari 2021

Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie

Webinar

vrijdag 29 januari 2021

Postgraduaat Vastgoedkunde

Leuven of Kortrijk

van 4/02/2021 tot 10/12/2021

Toekomst federaal energiebeleid

Webinar

woensdag 10 februari 2021

'Digital Twin' versterkt maakindustrie?

Online event

vrijdag 12 februari 2021

Keuze van de redactie

(21/1) Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof

(20/1) Siemens combineert offshore productie van groene waterstof

(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems

(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

(15/1) Campine start nieuwe antimoonrecyclage

(14/1) Solvay lanceert waterstofplatform

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Dit betekent dat servers de fabriek of werkplaats binnendringen, waardoor ze een andere bescherming vereisen.

"We volgen de markt op de voet en zien Industrie 4.0 als een belangrijke trend die op ons afkomt", begint Koen Van Hende, Product Manager bij Rittal Belgium, een Duitse leverancier die zich specialiseert in onder andere industriële kastsystemen en behuizingen voor servers.

"Machines zullen enorm veel data genereren. We verwachten dat dit één ketting wordt en dat machines digitaal op elkaar aangesloten worden."

Om daarop in te spelen moeten servers uit het centrale datacenter treden en gegevens moeten lokaal blijven. Iets waar Rittal Belgium nu op inzet met een nieuw gamma producten onder de noemer industry goes IT.

"In de industrie is latency (de snelheid waarmee gegevens beschikbaar zijn) erg belangrijk”, stelt Van Hende. “Je wil dus zo weinig mogelijk vertraging op het signaal, en dat vergt dat servers zo dicht mogelijk bij de bron komen. Dit heet edge computing: je plaatst de servers aan de rand van het netwerk, in dit geval dicht bij de machines."

Bescherming
Maar… servers mag je niet zomaar in een productieomgeving plaatsen. Ze vereisen daarvoor immers een specifieke bescherming. Dat is tegelijk de expertise van Rittal. "Voor de industrie bieden we bijvoorbeeld IP 55 behuizingen aan", stelt Van Hende.

"Dat betekent dat de kast bestand is tegen spatwater. Een industriële omgeving is ook stoffiger dan een datacenter, wat opnieuw extra bescherming vraagt. Ook de ventilatie verloopt anders. Er moeten filters op de ventilatoren zitten, want anders zuig je simpelweg stof in de server." Een aantal kenmerken die Rittal verenigt in haar nieuwe VX IT rack.

Daarnaast speelt ook energiezuinigheid een belangrijke rol. "We bieden daarom de Blue e+ koeling aan", zegt Van Hende. "Die is al gekend in de industrie, en nu passen we het product specifiek voor IT-toepassingen aan. Dit element bevestig je aan de wand of op het dak van de behuizing. Het systeem blaast koude lucht vooraan het rack in, verzamelt de warme lucht achteraan en koelt die dan opnieuw. Zo ontstaat er een cyclus, zonder dat we, mogelijk stoffige, buitenlucht moeten aanzuigen."

Monitoring
Ten slotte verwerkt Rittal digitale technologie in haar behuizingen, denk maar aan IoT-sensoren. "Meten is weten", stelt Van Hende. "Met deze sensoren volgen we de apparatuur op. Wat op zijn beurt een ander onderhoudsmodel mogelijk maakt. Traditioneel bezit een ventilator een specifieke levensduur, waarna we deze vervangen. Maar in de praktijk hangt dat af van de context waarin hij opereert. Met de IoT-module volgen we die nu constant op. Zo organiseren we het onderhoud preventief en vermijden we een stilstand."

Rittal behuizingen beschermen zelfs servers die in de buitenlucht werken. "Niet alle industriële machines staan in een ruimte en soms moeten servers ook buiten staan”, geeft Van Hende aan. “Ze vereisen dus een buitenbehuizing. Daar moet je niet enkel te warme temperaturen voorkomen, maar ook te koude. We installeren daarom verwarming om te zorgen dat de temperatuur niet te laag gaat.

Als het pakweg -5 °C is buiten, dan krijg je condensvorming in de kast. We moeten de temperatuurverschillen dus minimaliseren." Rittal zet zo stevig in op nieuwe trends met haar behuizingen. "We blijven natuurlijk datacenters bedienen", besluit Van Hende. "Maar industrie en IT gaan steeds vaker hand in hand. Daarom passen we ons aanbod nu aan en maken we onze IT-producten klaar voor de industrie.” <<

www.rittal.be

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuwe biosensor regelt automatische medicijndosering

Helia Biomonitoring, een spin-off van TU/e, ontwikkelt nieuwe biosensoren voor continue meting van de concentratie van medicijnen in het bloed, om zo de dosering automatisch te regelen.

Rapport uitgebracht over hernieuwbare energie in Europa in 2018 en 2019

Een nieuw rapport van de EU, gecoördineerd door VITO/EnergyVille, stelt dat verbranding van biomassa voor meer emissies zorgt. De transportsector haalt voor 2020 10% aan groene energie niet.

VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

VINCI Energies Belgium neemt Legendre Conveyors over. Het derdegeneratie familiebedrijf is gespecialiseerd in transportsystemen en lijnmanagement, vooral in de drankenmarkt.

Port of Antwerp beperkt jaarverlies door record containeroverslag

De totale goederenoverslag van Port of Antwerp in 2020 bedroeg 231 miljoen ton cargo, een daling van 3,1%. Dankzij de containeroverslag beperkte de haven de terugvallende totale overslag.

RoboRana bundelt krachten met AI-speler Humain

Door de samenwerking kunnen zij organisaties beter ondersteunen bij succesvolle digitale innovatie door de juiste strategie te verbinden met de meest impactvolle technologie.

Antwerpse Covestro-vestiging verkrijgt ISCC Plus-certificering

Covestro heeft het ISCC (‘International Sustainability & Carbon Certification’) Plus-massabalanscertificaat verkregen voor haar productievestigingen in Antwerpen en Krefeld-Uerdingen.

Nieuwste Airbus A400M geleverd

Enkele maanden na Luxemburg nam ook de Belgische luchtmacht eind december het eerste van zeven Airbus A400M militaire transportvliegtuigen in ontvangst. Dit is de opvolger van de oude C130's.

Nieuwe methode voor efficiëntere omzetting biomassa

Door twee chemische reacties aan elkaar te koppelen, wordt biomassa nu directer en efficiënter omgezet naar bio-aromaten. TNO spin-off Relement gaat de methode in de markt zetten.

B&R vereenvoudigt het beheer van gebruikersgroepen

B&R heeft het centrale gebruikersbeheer op fabrieksniveau vereenvoudigd. Met de mapp UserX softwaremodule is het nu mogelijk diensten op basis van LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) te gebruiken om gecentraliseerd beheer van gebruikers en -groepen te implementeren. Bijvoorbeeld met behulp van Active Directory van Microsoft. >>

Partners