KU Leuven Instituut LIMNI heeft grote plannen
Onderzoek & Wetenschap 18/12/2020 10:07:46
Het Instituut voor Integratie van Micro- en Nanoschaal Technologieën (LIMNI) brengt onderzoekers uit verschillende disciplines samen die op zeer kleine lengteschalen werken.
HTC-Enterprise als deel van de oplossing
myPNOZ is nieuwste modulaire veiligheidsrelais van Pilz
Voka West-Vlaanderen plant digitale experimenteerruimte
David Orgaz D’Hollander wordt president van BENE-tak Schneider Electric
VirtualConnect: een virtuele rondleiding door smart manufacturing
KU Leuven Instituut LIMNI heeft grote plannen
>> Meer verwant nieuwsHandhaving van octrooirechten
Het Ingenieurshuis - Antwerpen
van 26/01/2021 tot 14/12/2021
New dimensions of adaptive manufacturing
B&R online event
woensdag 27 januari 2021
Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie
Webinar
vrijdag 29 januari 2021
Postgraduaat Vastgoedkunde
Leuven of Kortrijk
van 4/02/2021 tot 10/12/2021
Toekomst federaal energiebeleid
Webinar
woensdag 10 februari 2021
'Digital Twin' versterkt maakindustrie?
Online event
vrijdag 12 februari 2021
(21/1) Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof
(20/1) Siemens combineert offshore productie van groene waterstof
(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems
(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen
(15/1) Campine start nieuwe antimoonrecyclage
(14/1) Solvay lanceert waterstofplatform
>> Meer blikvangersENGINEERINGNET.BE - Luchtkwaliteitsbewaking, analyses van microben of nieuwe technologieën voor ultrasone beeldvorming: micro- en nanotechnologie wordt in vele domeinen gebruikt.
Maar hoe kunnen we dit soort technologie integreren in piepkleine systemen om de uitdagingen van morgen het hoofd te bieden? Dat is de missie van LIMNI, het nieuwste KU Leuven Instituut.
De KU Leuven heeft veel onderzoekers die op deze schaal werken en dat in diverse disciplines, van werktuigkunde, elektrotechniek, materiaalkunde en bio-ingenieurswetenschappen tot natuurkunde, scheikunde en medische wetenschappen.
Michael Kraft van KU Leuven: “Vele van deze onderzoekers behoren tot de top van hun vakgebied, maar als we de uitdagingen van morgen het hoofd willen bieden, moeten we onze kennis delen en integreren.”
Het nieuwe instituut richt zich op de integratie van technologie op micro- en nanoschaal in grotere systemen. Een voorbeeld daarvan is het gebruik van poreuze, driedimensionale structuren bekend als metaalorganische roosters, die fungeren als een soort spons voor specifieke moleculen in de lucht. Die eigenschap maakt ze zeer nuttig voor luchtkwaliteitsbewaking.
“Denk maar aan de ‘elektronische neus’ voor pesticiden en zenuwgas die mijn collega Rob Ameloot ontwikkelde. Als we zijn expertise combineren met mijn werk over microbalansen, het meten van toegevoegde of verwijderde massa, kunnen we de luchtkwaliteit in de toekomst nog nauwkeuriger bewaken,” aldus Kraft.
Technologie op micro- en nanoschaal heeft ook potentiële medische toepassingen. “Dat is natuurlijk niet mijn expertise; ik ben een elektro-ingenieur. Maar we zouden kunnen proberen om microbalansen en onderzoek naar antilichamen te combineren om virusconcentraties te meten, microben te vangen en analyseren met microfluïdische chips, of geminiaturiseerde ultrasone technologie gebruiken om nieuwe en goedkopere methoden voor ultrasone beeldvorming te creëren. De mogelijkheden zijn eindeloos.”
Verschillende leden van LIMNI werkten al samen over disciplinaire grenzen heen voordat het een KU Leuven Instituut werd. De erkenning schept echter nieuwe mogelijkheden, zegt Michael Kraft.
“Als je ons vergelijkt met gelijkaardige instituten in Europa en elders, zie je dat KU Leuven nog een weg te gaan heeft in dit domein. Als KU Leuven Instituut krijgen we de zichtbaarheid die nodig is om nieuwe samenwerkingen op te zetten en getalenteerde nieuwe onderzoekers aan te trekken. We zullen ook onze samenwerking met KU Leuven-partners zoals Imec, NERF, VITO, Flanders Make en VIB kunnen uitbreiden.” << (Lydia Heida) (foto: © KU Leuven - Rob Stevens)