KU Leuven Instituut LIMNI heeft grote plannen

Onderzoek & Wetenschap 18/12/2020 10:07:46

Het Instituut voor Integratie van Micro- en Nanoschaal Technologieën (LIMNI) brengt onderzoekers uit verschillende disciplines samen die op zeer kleine lengteschalen werken.

Lees hieronder verder   
Verwant

HTC-Enterprise als deel van de oplossing

myPNOZ is nieuwste modulaire veiligheidsrelais van Pilz

Voka West-Vlaanderen plant digitale experimenteerruimte

David Orgaz D’Hollander wordt president van BENE-tak Schneider Electric

VirtualConnect: een virtuele rondleiding door smart manufacturing

KU Leuven Instituut LIMNI heeft grote plannen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Handhaving van octrooirechten

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/01/2021 tot 14/12/2021

New dimensions of adaptive manufacturing

B&R online event

woensdag 27 januari 2021

Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie

Webinar

vrijdag 29 januari 2021

Postgraduaat Vastgoedkunde

Leuven of Kortrijk

van 4/02/2021 tot 10/12/2021

Toekomst federaal energiebeleid

Webinar

woensdag 10 februari 2021

'Digital Twin' versterkt maakindustrie?

Online event

vrijdag 12 februari 2021

Keuze van de redactie

(21/1) Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof

(20/1) Siemens combineert offshore productie van groene waterstof

(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems

(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

(15/1) Campine start nieuwe antimoonrecyclage

(14/1) Solvay lanceert waterstofplatform

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Luchtkwaliteitsbewaking, analyses van microben of nieuwe technologieën voor ultrasone beeldvorming: micro- en nanotechnologie wordt in vele domeinen gebruikt.

Maar hoe kunnen we dit soort technologie integreren in piepkleine systemen om de uitdagingen van morgen het hoofd te bieden? Dat is de missie van LIMNI, het nieuwste KU Leuven Instituut.

De KU Leuven heeft veel onderzoekers die op deze schaal werken en dat in diverse disciplines, van werktuigkunde, elektrotechniek, materiaalkunde en bio-ingenieurswetenschappen tot natuurkunde, scheikunde en medische wetenschappen.

Michael Kraft van KU Leuven: “Vele van deze onderzoekers behoren tot de top van hun vakgebied, maar als we de uitdagingen van morgen het hoofd willen bieden, moeten we onze kennis delen en integreren.”

Het nieuwe instituut richt zich op de integratie van technologie op micro- en nanoschaal in grotere systemen. Een voorbeeld daarvan is het gebruik van poreuze, driedimensionale structuren bekend als metaalorganische roosters, die fungeren als een soort spons voor specifieke moleculen in de lucht. Die eigenschap maakt ze zeer nuttig voor luchtkwaliteitsbewaking.

“Denk maar aan de ‘elektronische neus’ voor pesticiden en zenuwgas die mijn collega Rob Ameloot ontwikkelde. Als we zijn expertise combineren met mijn werk over microbalansen, het meten van toegevoegde of verwijderde massa, kunnen we de luchtkwaliteit in de toekomst nog nauwkeuriger bewaken,” aldus Kraft.

Technologie op micro- en nanoschaal heeft ook potentiële medische toepassingen. “Dat is natuurlijk niet mijn expertise; ik ben een elektro-ingenieur. Maar we zouden kunnen proberen om microbalansen en onderzoek naar antilichamen te combineren om virusconcentraties te meten, microben te vangen en analyseren met microfluïdische chips, of geminiaturiseerde ultrasone technologie gebruiken om nieuwe en goedkopere methoden voor ultrasone beeldvorming te creëren. De mogelijkheden zijn eindeloos.”

Verschillende leden van LIMNI werkten al samen over disciplinaire grenzen heen voordat het een KU Leuven Instituut werd. De erkenning schept echter nieuwe mogelijkheden, zegt Michael Kraft.

“Als je ons vergelijkt met gelijkaardige instituten in Europa en elders, zie je dat KU Leuven nog een weg te gaan heeft in dit domein. Als KU Leuven Instituut krijgen we de zichtbaarheid die nodig is om nieuwe samenwerkingen op te zetten en getalenteerde nieuwe onderzoekers aan te trekken. We zullen ook onze samenwerking met KU Leuven-partners zoals Imec, NERF, VITO, Flanders Make en VIB kunnen uitbreiden.” << (Lydia Heida) (foto: © KU Leuven - Rob Stevens)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuwe biosensor regelt automatische medicijndosering

Helia Biomonitoring, een spin-off van TU/e, ontwikkelt nieuwe biosensoren voor continue meting van de concentratie van medicijnen in het bloed, om zo de dosering automatisch te regelen.

Rapport uitgebracht over hernieuwbare energie in Europa in 2018 en 2019

Een nieuw rapport van de EU, gecoördineerd door VITO/EnergyVille, stelt dat verbranding van biomassa voor meer emissies zorgt. De transportsector haalt voor 2020 10% aan groene energie niet.

VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

VINCI Energies Belgium neemt Legendre Conveyors over. Het derdegeneratie familiebedrijf is gespecialiseerd in transportsystemen en lijnmanagement, vooral in de drankenmarkt.

Port of Antwerp beperkt jaarverlies door record containeroverslag

De totale goederenoverslag van Port of Antwerp in 2020 bedroeg 231 miljoen ton cargo, een daling van 3,1%. Dankzij de containeroverslag beperkte de haven de terugvallende totale overslag.

RoboRana bundelt krachten met AI-speler Humain

Door de samenwerking kunnen zij organisaties beter ondersteunen bij succesvolle digitale innovatie door de juiste strategie te verbinden met de meest impactvolle technologie.

Antwerpse Covestro-vestiging verkrijgt ISCC Plus-certificering

Covestro heeft het ISCC (‘International Sustainability & Carbon Certification’) Plus-massabalanscertificaat verkregen voor haar productievestigingen in Antwerpen en Krefeld-Uerdingen.

Nieuwste Airbus A400M geleverd

Enkele maanden na Luxemburg nam ook de Belgische luchtmacht eind december het eerste van zeven Airbus A400M militaire transportvliegtuigen in ontvangst. Dit is de opvolger van de oude C130's.

Nieuwe methode voor efficiëntere omzetting biomassa

Door twee chemische reacties aan elkaar te koppelen, wordt biomassa nu directer en efficiënter omgezet naar bio-aromaten. TNO spin-off Relement gaat de methode in de markt zetten.

B&R vereenvoudigt het beheer van gebruikersgroepen

B&R heeft het centrale gebruikersbeheer op fabrieksniveau vereenvoudigd. Met de mapp UserX softwaremodule is het nu mogelijk diensten op basis van LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) te gebruiken om gecentraliseerd beheer van gebruikers en -groepen te implementeren. Bijvoorbeeld met behulp van Active Directory van Microsoft. >>

Partners