VirtualConnect: een virtuele rondleiding door smart manufacturing

Plant & Factory 22/12/2020 8:36:29

De derde editie van VirtualConnect, de virtuele conferentie georganiseerd door Rockwell Automation (*), focuste op smart manufacturing en automatisering, mechatronica én edge computing.

Lees hieronder verder   
Verwant

HTC-Enterprise als deel van de oplossing

myPNOZ is nieuwste modulaire veiligheidsrelais van Pilz

Voka West-Vlaanderen plant digitale experimenteerruimte

David Orgaz D’Hollander wordt president van BENE-tak Schneider Electric

VirtualConnect: een virtuele rondleiding door smart manufacturing

KU Leuven Instituut LIMNI heeft grote plannen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Handhaving van octrooirechten

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/01/2021 tot 14/12/2021

New dimensions of adaptive manufacturing

B&R online event

woensdag 27 januari 2021

Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie

Webinar

vrijdag 29 januari 2021

Postgraduaat Vastgoedkunde

Leuven of Kortrijk

van 4/02/2021 tot 10/12/2021

Toekomst federaal energiebeleid

Webinar

woensdag 10 februari 2021

'Digital Twin' versterkt maakindustrie?

Online event

vrijdag 12 februari 2021

Keuze van de redactie

(21/1) Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof

(20/1) Siemens combineert offshore productie van groene waterstof

(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems

(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

(15/1) Campine start nieuwe antimoonrecyclage

(14/1) Solvay lanceert waterstofplatform

>> Meer blikvangers

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Nu corona het hele conferentie-seizoen in de war gooide, vond de organisator een waardige digitale vervanger met zijn VirtualConnect. Hij maakte een virtuele replica van wat je normaliter op een conferentie mag verwachten.

Er was een conferentiehal met meerdere zalen. Tevens simuleerde het een showfloor met verschillende exposanten en bedrijfsbooths en een lounge om te netwerken. Alles via de computer. De drie tracks (digital engineering, mechatronics en process control) waar nieuwe technologieën en workflows aan bod kwamen, hingen een breed, holistisch beeld op van smart manufacturing.

Digitaal ecosysteem
In de digital engineering-track ging Rockwell Automation, samen met zijn partners, dieper in op hoe digitale technologie de maakindustrie productiever kan maken, om zo meer waarde te genereren. Daarbij is de ecosysteem-gedachte erg belangrijk voor het Amerikaanse bedrijf.“Niemand doet alles alleen”, stelde Nathan Turner, Director Integrated Architecture EMEA, tijdens zijn openingsspeech. “Geen enkele manufacturer werkt alleen. We opereren allemaal in een ecosysteem van partners en oplossingen die je moet combineren om het volle pond uit de technologie te halen. We willen tonen hoe dat ecosysteem eruit ziet, maar ook hoe het nieuwe waarde creëert voor bedrijven.”

Industriepartners, die aan het woord kwamen tijdens dit onderdeel, waren Harro Höfliger, producent van verpakkingsmachines, EPLAN, softwaremaker voor ingenieurs en automatisatietoepassingen en PTC, een softwarebedrijf met de focus op Industriële IoT en nieuwe toepassingen zoals Augmented Reality.

Rockwell Automation stipte aan hoe een digitaal ecosysteem van verschillende software-oplossingen, mits een goede combinatie, de productiviteit verhoogt. Het vermeldde daarbij bijvoorbeeld zijn software-oplossingen voor edge computing. Joachim Thomsen, Senior Manager, Application IP, besprak de edge gateway van zijn bedrijf waarmee data van slimme objecten (denk aan machines) makkelijker te verzamelen en te integreren zijn in bestaande datasystemen.

“Je krijgt gesynchroniseerde dataverzamelingen”, stipte Thomsen aan. “Tegelijk vermindert dit de nood aan gespecialiseerde IT-kennis om deze data te verzamelen. En dat doen we voor allerhande legacy apparaten.”Duurzame machines
Maar ook in de andere tracks kwamen interessante onderwerpen aan bod. Bij mechatronics ging één sessie over duurzaamheid. Strengere regelgeving van overheden zoals de EU, naast druk van de consument, maakt duurzame verpakkingsmaterialen steeds belangrijker in de voedingsindustrie. Dat betekent op zijn beurt nieuwe uitdagingen voor machines. De Italiaanse machinebouwer IMA legde uit wat de transitie naar composteerbare chocoladeverpakkingen meebracht voor één van zijn klanten. Diens nieuwe verpakking was gebaseerd op papier, dat een hogere frictie heeft en makkelijker breekt. Door de machines te herontwerpen en onder andere een nieuwe coating te gebruiken, slaagde IMA er toch in om dit nieuwe materiaal op industriële schaal te introduceren.

“We zijn allemaal verantwoordelijk voor ons milieu”, besloot Jason Minto van Rockwell na de sessie. “We moeten samen actie nemen en een duurzame toekomst bouwen.” <<
Door Tom Cassauwers
(*) Rockwell Automation is een Amerikaans Fortune 500 bedrijf, dat zich specialiseert in industriële automatisatie. Het biedt software en hardware aan waarmee bedrijven hun productie ‘slim’ kunnen maken. Meteen ook het thema van deze VirtualConnect.

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuwe biosensor regelt automatische medicijndosering

Helia Biomonitoring, een spin-off van TU/e, ontwikkelt nieuwe biosensoren voor continue meting van de concentratie van medicijnen in het bloed, om zo de dosering automatisch te regelen.

Rapport uitgebracht over hernieuwbare energie in Europa in 2018 en 2019

Een nieuw rapport van de EU, gecoördineerd door VITO/EnergyVille, stelt dat verbranding van biomassa voor meer emissies zorgt. De transportsector haalt voor 2020 10% aan groene energie niet.

VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

VINCI Energies Belgium neemt Legendre Conveyors over. Het derdegeneratie familiebedrijf is gespecialiseerd in transportsystemen en lijnmanagement, vooral in de drankenmarkt.

Port of Antwerp beperkt jaarverlies door record containeroverslag

De totale goederenoverslag van Port of Antwerp in 2020 bedroeg 231 miljoen ton cargo, een daling van 3,1%. Dankzij de containeroverslag beperkte de haven de terugvallende totale overslag.

RoboRana bundelt krachten met AI-speler Humain

Door de samenwerking kunnen zij organisaties beter ondersteunen bij succesvolle digitale innovatie door de juiste strategie te verbinden met de meest impactvolle technologie.

Antwerpse Covestro-vestiging verkrijgt ISCC Plus-certificering

Covestro heeft het ISCC (‘International Sustainability & Carbon Certification’) Plus-massabalanscertificaat verkregen voor haar productievestigingen in Antwerpen en Krefeld-Uerdingen.

Nieuwste Airbus A400M geleverd

Enkele maanden na Luxemburg nam ook de Belgische luchtmacht eind december het eerste van zeven Airbus A400M militaire transportvliegtuigen in ontvangst. Dit is de opvolger van de oude C130's.

Nieuwe methode voor efficiëntere omzetting biomassa

Door twee chemische reacties aan elkaar te koppelen, wordt biomassa nu directer en efficiënter omgezet naar bio-aromaten. TNO spin-off Relement gaat de methode in de markt zetten.

B&R vereenvoudigt het beheer van gebruikersgroepen

B&R heeft het centrale gebruikersbeheer op fabrieksniveau vereenvoudigd. Met de mapp UserX softwaremodule is het nu mogelijk diensten op basis van LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) te gebruiken om gecentraliseerd beheer van gebruikers en -groepen te implementeren. Bijvoorbeeld met behulp van Active Directory van Microsoft. >>

Partners