Nieuwe Fines-lijn bij recyclagebedrijf Galloo
Plant & Factory 24/12/2020 10:08:21
Galloo (Menen) startte net voor de eerste Covid-uitbraak zijn nieuwe Fines-lijn op. Deze installatie (14 miljoen euro), scheidt minuscule ferro- en non-ferrometalen uit de aanvoerstroom.
Nieuw platform biedt correctere berekening CO2-voetafdruk
Natuur blijkt betere bodemsaneerder dan gedacht
Doorbraak gerecycleerd plastic blijft uit
CO2 uit de zee halen met ontzoutingsinstallaties
Antwerpse Veolia-vestiging produceert 100% groene stroom uit afval
Aerosoldeeltjes koelen het klimaat minder af dan gedacht
>> Meer verwant nieuwsGeologie en geotechniek: ondergronds verbond
Online webinar
van 2/03/2021 tot 9/03/2021
Klimatisatie van gebouwen
Online
van 5/03/2021 tot 25/06/2021
Decanteercentrifuges
Online
van 9/03/2021 tot 10/03/2021
Belgian Offshore Days
Ostend Sea P’lace
van 17/03/2021 tot 18/03/2021
Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19
Live Webinar
dinsdag 23 maart 2021
Panel Building. Made Smarter
Online event
dinsdag 23 maart 2021
(25/2) Nieuw platform biedt correctere berekening CO2-voetafdruk
(25/2) ABO-Group neemt Frans sonisch boorbedrijf over
(23/2) Vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst in België
(22/2) KU Leuven en Fluxys testen waterstofpanelen
(18/2) Belgische primeur: waterstof ingezet in Antwerpse industriële installatie
(17/2) Onderzoek: spectaculair omslagpunt in emulsies van water en olie
>> Meer blikvangersDownload het artikel in
ENGINEERINGNET.BE - Deze ‘droge’ lijn (er komt water noch chemie aan te pas) verkleint de stortfractie met 3.000 ton/jaar aan waardevol en vermarktbaar product: zink, inox, koper, aluminium en edele metalen. Alle behandelingen zijn mechanisch en elektrisch. De nieuwe installatie zal ook werk geven aan nog eens tien mensen die in drie ploegen aan de slag gaan. “We zijn in volle groei”, zegt gedelegeerd bestuurder Pierre Vandeputte. Het bedrijf duwt de recyclagegraad verder omhoog richting 100%.
Vijf jaar proefdraaien
De nieuwe lijn, een eigen ontwikkeling, bouwt voort op de principes van de eerste Fines- scheidingslijn. Die kan ook non-ferrodeeltjes tot 0,3 mm uit de massa wegfilteren maar met een lagere efficiëntie en aan mindere kwaliteit. “We hebben er vijf jaar mee proefgedraaid”, aldus Vandeputte. De oude lijn blijft in gebruik, werd “geüpdatet” volgens de nieuwe evoluties en kan zorgen voor een eerste scheiding.
Het aanvoermateriaal bestaat uit verbrandingsassen met fracties non-ferrometalen, elektroschroot en gerecupereerde elektriciteitskabels,… Dat wordt vanuit heel Europa aangevoerd, veelal per boot tot Gent en dan per vrachtwagen. Op de weegbrug gebeurt tevens een nucleaire detectie. Het inkomend materiaal wordt geanalyseerd vooraleer het verder wordt behandeld. Twee medewerksters volgen de kwaliteit op. De komende maanden krijgen zij ook een eigen lab waar ze fysische testen kunnen uitvoeren.
De inerte fractie wordt daarna gebroken/vermalen. De ‘breker’, die onder hetzelfde dak staat, is akoestisch ingekapseld. De massa, waarvan de korrelverdeling gekend is (de maximale deeltjesgrootte is 12 mm) wordt vervolgens naar de top van de nieuwe installatie gevoerd waar ze over vijf zeef-/luchttafels gestort wordt. Elke luchttafel wordt dus voor 20% van de ingaande massastroom aangesproken.