Arteriële regeneratieve prothesen stap dichterbij

Onderzoek & Wetenschap 12/01/2021 13:05:26

Na enkele jaren zorgvuldige tests in een Nederlands laboratorium zijn biologisch afbreekbare hartkleppen en stents nu voor het eerst getest in een preklinische omgeving.

Lees hieronder verder   
Verwant

Kunstmatige intelligentie zoekt nieuwe antibiotica

Nieuwe biosensor regelt automatische medicijndosering

Robotchirurgie met een nieuw magnetisch systeem

Genetische code SARS-CoV-2 snel op te sporen via deep-learning

Arteriële regeneratieve prothesen stap dichterbij

MegaBodies verbeteren Cryo-EM op VUB campus

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Handhaving van octrooirechten

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/01/2021 tot 14/12/2021

New dimensions of adaptive manufacturing

B&R online event

woensdag 27 januari 2021

Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie

Webinar

vrijdag 29 januari 2021

Postgraduaat Vastgoedkunde

Leuven of Kortrijk

van 4/02/2021 tot 10/12/2021

Toekomst federaal energiebeleid

Webinar

woensdag 10 februari 2021

'Digital Twin' versterkt maakindustrie?

Online event

vrijdag 12 februari 2021

Keuze van de redactie

(21/1) Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof

(20/1) Siemens combineert offshore productie van groene waterstof

(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems

(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

(15/1) Campine start nieuwe antimoonrecyclage

(14/1) Solvay lanceert waterstofplatform

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - In twee recente studies hebben onderzoekers van TU Eindhoven, in samenwerking met een aantal klinische partners, de Nederlandse Hartstichting en de TU/e spin-off bedrijven Suprapolix, Xeltis en STENTiT, laten zien dat stents en hartkleppen van biologisch afbreekbare materialen een permanente oplossing kunnen zijn omdat ze het lichaam helpen beschadigd weefsel te vervangen.

Dankzij aanzienlijke vooruitgang in methoden en materialen kunnen hartkleppen en bloedvaten die door ziekte of aangeboren misvormingen zijn aangetast, nu worden vervangen door prothesen.

Het merendeel van de huidige prothesen is echter passief. Ze zorgen er niet voor dat er cellen in de buurt van het implantaat groeien. Ook blijven de niet-afbreekbare prothesen permanent in het lichaam, wat ongunstig is voor de levenskwaliteit van de patiënt op langere termijn.

Wanneer ze bij kinderen met aangeboren afwijkingen worden geïmplanteerd, kunnen ze niet met het lichaam meegroeien, wat verdere operaties onvermijdelijk maakt. Daarom is er grote behoefte aan meer permanente prothesen.

Met dit in gedachten hebben onderzoekers van TU Eindhoven biologisch afbreekbare kunststof hartkleppen en bloedvaten onderzocht die door het lichaam worden geaccepteerd en omgezet in levend weefsel.

Het kostte een aantal jaren van zorgvuldige laboratoriumproeven om dit cruciale stadium te bereiken. Het gaat hierbij onder meer om vervangende hartkleppen voor jonge kinderen die nog steeds groeien en regeneratieve stents voor volwassenen en ouderen met vasculaire aandoeningen.

Deze nieuwe stent is anders dan de huidige stents omdat het lichaam de beschadigde slagader van binnenuit geneest, terwijl de stentstructuur zelf slechts tijdelijk in het lichaam blijft. Dit kan veel van de risico's van permanente stents ondervangen.

Onderzoekers van TU Eindhoven en het spin-offbedrijf STENTiT hebben een vasculair implantaat met een kleine diameter ontwikkeld, gemaakt van een biologisch afbreekbaar, elektrogesponnen polymeer dat in een vat kan worden ingebracht met dezelfde minimaal invasieve aanpak als de vervanging van een transcatheter.

TU Eindhoven en het Amsterdam University Medical Center produceerden elektrogesponnen hartklepstructuren van resorbeerbare elastomeren.

Geïmplanteerde kleppen bleken in staat om hun functionaliteit tot 1 jaar te behouden, terwijl het kunststof implantaat werd afgebroken en vervangen door nieuw weefsel dat door het lichaam zelf werd geregenereerd.

Maar geen van de implantaten leidde tot een collageennetwerk van cirkels in het weefsel, zoals dat in normaal hartklepweefsel te zien zou zijn. Er is dus nog steeds een beter begrip nodig van de reactie van het lichaam op de nieuwe implantaten om volledige controle te krijgen over het weefsel dat geregenereerd wordt, aldus de onderzoekers." << (Lydia Heida) (foto: Carlijn Bouten - TU/e)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuwe biosensor regelt automatische medicijndosering

Helia Biomonitoring, een spin-off van TU/e, ontwikkelt nieuwe biosensoren voor continue meting van de concentratie van medicijnen in het bloed, om zo de dosering automatisch te regelen.

Rapport uitgebracht over hernieuwbare energie in Europa in 2018 en 2019

Een nieuw rapport van de EU, gecoördineerd door VITO/EnergyVille, stelt dat verbranding van biomassa voor meer emissies zorgt. De transportsector haalt voor 2020 10% aan groene energie niet.

VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

VINCI Energies Belgium neemt Legendre Conveyors over. Het derdegeneratie familiebedrijf is gespecialiseerd in transportsystemen en lijnmanagement, vooral in de drankenmarkt.

Port of Antwerp beperkt jaarverlies door record containeroverslag

De totale goederenoverslag van Port of Antwerp in 2020 bedroeg 231 miljoen ton cargo, een daling van 3,1%. Dankzij de containeroverslag beperkte de haven de terugvallende totale overslag.

RoboRana bundelt krachten met AI-speler Humain

Door de samenwerking kunnen zij organisaties beter ondersteunen bij succesvolle digitale innovatie door de juiste strategie te verbinden met de meest impactvolle technologie.

Antwerpse Covestro-vestiging verkrijgt ISCC Plus-certificering

Covestro heeft het ISCC (‘International Sustainability & Carbon Certification’) Plus-massabalanscertificaat verkregen voor haar productievestigingen in Antwerpen en Krefeld-Uerdingen.

Nieuwste Airbus A400M geleverd

Enkele maanden na Luxemburg nam ook de Belgische luchtmacht eind december het eerste van zeven Airbus A400M militaire transportvliegtuigen in ontvangst. Dit is de opvolger van de oude C130's.

Nieuwe methode voor efficiëntere omzetting biomassa

Door twee chemische reacties aan elkaar te koppelen, wordt biomassa nu directer en efficiënter omgezet naar bio-aromaten. TNO spin-off Relement gaat de methode in de markt zetten.

B&R vereenvoudigt het beheer van gebruikersgroepen

B&R heeft het centrale gebruikersbeheer op fabrieksniveau vereenvoudigd. Met de mapp UserX softwaremodule is het nu mogelijk diensten op basis van LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) te gebruiken om gecentraliseerd beheer van gebruikers en -groepen te implementeren. Bijvoorbeeld met behulp van Active Directory van Microsoft. >>

Partners