Arteriële regeneratieve prothesen stap dichterbij

Onderzoek & Wetenschap 12/01/2021 13:05:26

Na enkele jaren zorgvuldige tests in een Nederlands laboratorium zijn biologisch afbreekbare hartkleppen en stents nu voor het eerst getest in een preklinische omgeving.

Lees hieronder verder   
Verwant

Bouw Antwerps innovatief vaccincentrum van start gegaan

Kunstmatige intelligentie zoekt nieuwe antibiotica

Nieuwe biosensor regelt automatische medicijndosering

Robotchirurgie met een nieuw magnetisch systeem

Genetische code SARS-CoV-2 snel op te sporen via deep-learning

Arteriële regeneratieve prothesen stap dichterbij

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie

Webinar

vrijdag 29 januari 2021

Postgraduaat Vastgoedkunde

Leuven of Kortrijk

van 4/02/2021 tot 10/12/2021

Toekomst federaal energiebeleid

Webinar

woensdag 10 februari 2021

'Digital Twin' versterkt maakindustrie?

Online event

vrijdag 12 februari 2021

Interpack

Messe Düsseldorf

van 25/02/2021 tot 3/03/2021

Klimatisatie van gebouwen

Online

van 5/03/2021 tot 25/06/2021

Keuze van de redactie

(25/1) Deloitte opent nieuw duurzaam kantoor op West-Vlaamse innovatiecampus

(25/1) Pauwels Consulting heeft Nederlandse Javaspecialist overgenomen

(21/1) Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof

(20/1) Siemens combineert offshore productie van groene waterstof

(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems

(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - In twee recente studies hebben onderzoekers van TU Eindhoven, in samenwerking met een aantal klinische partners, de Nederlandse Hartstichting en de TU/e spin-off bedrijven Suprapolix, Xeltis en STENTiT, laten zien dat stents en hartkleppen van biologisch afbreekbare materialen een permanente oplossing kunnen zijn omdat ze het lichaam helpen beschadigd weefsel te vervangen.

Dankzij aanzienlijke vooruitgang in methoden en materialen kunnen hartkleppen en bloedvaten die door ziekte of aangeboren misvormingen zijn aangetast, nu worden vervangen door prothesen.

Het merendeel van de huidige prothesen is echter passief. Ze zorgen er niet voor dat er cellen in de buurt van het implantaat groeien. Ook blijven de niet-afbreekbare prothesen permanent in het lichaam, wat ongunstig is voor de levenskwaliteit van de patiënt op langere termijn.

Wanneer ze bij kinderen met aangeboren afwijkingen worden geïmplanteerd, kunnen ze niet met het lichaam meegroeien, wat verdere operaties onvermijdelijk maakt. Daarom is er grote behoefte aan meer permanente prothesen.

Met dit in gedachten hebben onderzoekers van TU Eindhoven biologisch afbreekbare kunststof hartkleppen en bloedvaten onderzocht die door het lichaam worden geaccepteerd en omgezet in levend weefsel.

Het kostte een aantal jaren van zorgvuldige laboratoriumproeven om dit cruciale stadium te bereiken. Het gaat hierbij onder meer om vervangende hartkleppen voor jonge kinderen die nog steeds groeien en regeneratieve stents voor volwassenen en ouderen met vasculaire aandoeningen.

Deze nieuwe stent is anders dan de huidige stents omdat het lichaam de beschadigde slagader van binnenuit geneest, terwijl de stentstructuur zelf slechts tijdelijk in het lichaam blijft. Dit kan veel van de risico's van permanente stents ondervangen.

Onderzoekers van TU Eindhoven en het spin-offbedrijf STENTiT hebben een vasculair implantaat met een kleine diameter ontwikkeld, gemaakt van een biologisch afbreekbaar, elektrogesponnen polymeer dat in een vat kan worden ingebracht met dezelfde minimaal invasieve aanpak als de vervanging van een transcatheter.

TU Eindhoven en het Amsterdam University Medical Center produceerden elektrogesponnen hartklepstructuren van resorbeerbare elastomeren.

Geïmplanteerde kleppen bleken in staat om hun functionaliteit tot 1 jaar te behouden, terwijl het kunststof implantaat werd afgebroken en vervangen door nieuw weefsel dat door het lichaam zelf werd geregenereerd.

Maar geen van de implantaten leidde tot een collageennetwerk van cirkels in het weefsel, zoals dat in normaal hartklepweefsel te zien zou zijn. Er is dus nog steeds een beter begrip nodig van de reactie van het lichaam op de nieuwe implantaten om volledige controle te krijgen over het weefsel dat geregenereerd wordt, aldus de onderzoekers." << (Lydia Heida) (foto: Carlijn Bouten - TU/e)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Ontwikkeling zonnefolies voor ramen en zonnepanelen

TNO ontwikkelt met universiteiten en bedrijven functionele folies voor ramen en gebouwgeïntegreerde zonnepanelen, om 20% van het energieverbruik van gebouwen te besparen.

Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof

Vanaf 1 februari zal Jan De Nul in opdracht van de Vlaamse Overheid, agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), zo’n 500.000 m³ zand op het strand van Raversijde aanbrengen.

Uniek resistentiegen tegen bladvlekkenziekte

Een internationaal consortium kan het resistente Stb16q-gen kloneren en succesvol in tarwe introduceren. Om zo de strijd aan te binden met de gevreesde schimmel Zymoseptoria tritici.

VIL IT-systemen leiden tot efficiëntere grenscontroles

In het project Digital Gateway2Governement werden systemen ontworpen voor gedigitaliseerde communicatie tussen de bedrijven en de overheidsdiensten die betrokken zijn bij de grenscontroles.

Groene waterstof moet energietransitie in Picardisch Wallonië versnellen

Luminus en het Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling IDETA hebben een gezamenlijk project voorgesteld voor de ontwikkeling van vier groene waterstofstations in Picardisch Wallonië.

HTC-Enterprise als deel van de oplossing

HTC-Enterprise is een onderneming gegroeid uit de passie voor technologie en het ondernemerschap op zich. Het bedrijf biedt voor tal van bedrijven en sectoren een gepaste oplossing aan.

Kunstmatige intelligentie zoekt nieuwe antibiotica

Slimme software (kunstmatige intelligentie) van de Leidse en Wageningse universiteit doorzocht genomen van bacteriën en vond 42 clusters DNA die coderen voor eiwitten met antibiotica-werking.

DEME voert onderhoudsbaggerwerken op Schelde op LNG uit

Een dual fuel sleephopperzuiger van DEME voert sinds kort de onderhoudsbaggerwerken uit op de Schelde. Tijdens deze werken vaart het schip op LNG, een primeur in Vlaanderen.

Vernieuwde VPLog-i-R stroomsensor met Modbus interface

VPInstruments, fabrikant en wereldwijde leverancier van instrumentatie en monitoringssystemen voor perslucht en gassen, biedt nu een vernieuwde versie van de bewezen VPLog-i stroomsensor met een Modbus interface. De VPLog-i-R is het enige type Rogowski stroomsensor met RS485 (Modbus RTU) uitgang. >>

Partners