Arteriële regeneratieve prothesen stap dichterbij

Na enkele jaren zorgvuldige tests in een Nederlands laboratorium zijn biologisch afbreekbare hartkleppen en stents nu voor het eerst getest in een preklinische omgeving.

Trefwoorden: #biologisch afbreekbaar, #bloedvaten, #hartkleppen, #Nederlandse Hartstichting, #prothesen, #Regeneratief, #STENTiT, #Suprapolix, #TU Eindhoven, #Xeltis

Lees verder

research

( Foto: Carlijn Bouten - TU/e )

ENGINEERINGNET.BE - In twee recente studies hebben onderzoekers van TU Eindhoven, in samenwerking met een aantal klinische partners, de Nederlandse Hartstichting en de TU/e spin-off bedrijven Suprapolix, Xeltis en STENTiT, laten zien dat stents en hartkleppen van biologisch afbreekbare materialen een permanente oplossing kunnen zijn omdat ze het lichaam helpen beschadigd weefsel te vervangen.

Dankzij aanzienlijke vooruitgang in methoden en materialen kunnen hartkleppen en bloedvaten die door ziekte of aangeboren misvormingen zijn aangetast, nu worden vervangen door prothesen.

Het merendeel van de huidige prothesen is echter passief. Ze zorgen er niet voor dat er cellen in de buurt van het implantaat groeien. Ook blijven de niet-afbreekbare prothesen permanent in het lichaam, wat ongunstig is voor de levenskwaliteit van de patiënt op langere termijn.

Wanneer ze bij kinderen met aangeboren afwijkingen worden geïmplanteerd, kunnen ze niet met het lichaam meegroeien, wat verdere operaties onvermijdelijk maakt. Daarom is er grote behoefte aan meer permanente prothesen.

Met dit in gedachten hebben onderzoekers van TU Eindhoven biologisch afbreekbare kunststof hartkleppen en bloedvaten onderzocht die door het lichaam worden geaccepteerd en omgezet in levend weefsel.

Het kostte een aantal jaren van zorgvuldige laboratoriumproeven om dit cruciale stadium te bereiken. Het gaat hierbij onder meer om vervangende hartkleppen voor jonge kinderen die nog steeds groeien en regeneratieve stents voor volwassenen en ouderen met vasculaire aandoeningen.

Deze nieuwe stent is anders dan de huidige stents omdat het lichaam de beschadigde slagader van binnenuit geneest, terwijl de stentstructuur zelf slechts tijdelijk in het lichaam blijft. Dit kan veel van de risico's van permanente stents ondervangen.

Onderzoekers van TU Eindhoven en het spin-offbedrijf STENTiT hebben een vasculair implantaat met een kleine diameter ontwikkeld, gemaakt van een biologisch afbreekbaar, elektrogesponnen polymeer dat in een vat kan worden ingebracht met dezelfde minimaal invasieve aanpak als de vervanging van een transcatheter.

TU Eindhoven en het Amsterdam University Medical Center produceerden elektrogesponnen hartklepstructuren van resorbeerbare elastomeren.

Geïmplanteerde kleppen bleken in staat om hun functionaliteit tot 1 jaar te behouden, terwijl het kunststof implantaat werd afgebroken en vervangen door nieuw weefsel dat door het lichaam zelf werd geregenereerd.

Maar geen van de implantaten leidde tot een collageennetwerk van cirkels in het weefsel, zoals dat in normaal hartklepweefsel te zien zou zijn. Er is dus nog steeds een beter begrip nodig van de reactie van het lichaam op de nieuwe implantaten om volledige controle te krijgen over het weefsel dat geregenereerd wordt, aldus de onderzoekers."