Verbindende factor vernieuwde proceslijn Feed Design Lab

Feed Design Lab, het praktijkonderzoek & educatiecentrum voor innovatie en verduurzaming van de diervoerindustrie, heeft zijn vernieuwde proeffabriek in gebruik genomen.

Trefwoorden: #Euromanchetten, #Feed Design Lab, #proceslijn

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Zes jaar na de opening van de eerste testlijn werd er flink geïnvesteerd in de modernisering en professionalisering.

Bij dit prestigieuze project heeft Euro Manchetten & Compensatoren verantwoordelijkheid gedragen voor het leveren van àlle flexibele verbindingen die gebruikt worden om het leidingwerk en de verschillende machines te verenigen tot een hoogwaardig en geheel functionerende installatie.

Naast het verhogen van de productiecapaciteit en energie-efficiëntie werd er geïnvesteerd in het optimaliseren van de hygiëne, daar dit thema in de diervoederindustrie een steeds belangrijkere rol speelt. Voor dit project werkten 18 partnerbedrijven samen, waarbij eenieder zijn specialisme mocht vertolken om een optimaal proces te creëren.

Flexibels
Als specialist op het gebied van flexibele verbindingen en wereldwijde hygiëne-standaarden hebben we gekozen voor speciale manchetten van Poly-Urethaan, een zeer duurzaam en slijtvast materiaal met een hoge treksterkte. Korrels kunnen afhankelijk van de samenstelling namelijk snel voor slijtage zorgen. Naast zijn hygiënische eigenschap is dit materiaal ook transparant, waardoor het een mogelijkheid creëert voor operators om blokkades en productophopingen eerder op te sporen. Doordat er steeds wisselende processen worden getest bij Feed Design Lab zal dit risico altijd een bedreiging vormen voor efficiëntie en hygiëne.

Koppelingen

Doordat al onze flexibele verbindingen op maat kunnen worden gemaakt is er de mogelijkheid met diverse typen koppelingen te werken, zoals bij dit project noodzakelijk was. Er is gebruik gemaakt van verschillende typen koppelingen waaronder JACOB, slangklemmen en DIN flenzen voorzien van bouten. Dit demonstreert een mooie afspiegeling van de meest gebruikte koppelingen binnen de industrie en onder de verschillende partners die meewerkten aan dit project.

De manchetten komen van Hollandse bodem en zijn geproduceerd door Filcoflex, reeds internationaal opererend binnen Food en Farma en dus ervaren met hoge hygiëne eisen en wisselende procestechnieken. Alle flexibels zijn getest en gecertificeerd volgens ATEX Explosie regels en Voedselveiligheid- regelgeving conform Europese, maar ook Amerikaanse en Chinese standaarden.

Virtuele tour
Gedurende de zomermaanden werd het project gerealiseerd, maar door de maatregelen omtrent Covid-19, bleef helaas een feestelijke opening uit.


Klik hier om de fabriek virtueel te bezoeken

Over Feed Design Lab
Bij de start van Feed Design Lab in 2014 werd een proeffabriek geopend voor onderzoek naar nieuwe grondstoffen & productietechnieken en opleidingsactiviteiten. Bedrijven uit de hele wereld hebben belangstelling voor de uitgebreide testmogelijkheden.
FDL kan hiermee een belangrijke bijdrage leveren aan onder meer het toepassen van circulaire grondstoffen, verbeteren van diergezondheid en het verlagen van de CO2 footprint van diervoeders.
Binnen Feed Design Lab werken 115 partnerbedrijven en kennisinstellingen in een uniek netwerk samen aan vernieuwing binnen de diervoersector.