Robotchirurgie met een nieuw magnetisch systeem
Onderzoek & Wetenschap 13/01/2021 13:21:24
UTwente gaat een systeem ontwikkelen voor magnetisch aangedreven robotchirurgie. Dit biedt een handiger en nauwkeuriger alternatief voor tendon-aangedreven of handmatige instrumenten.
Kunstmatige intelligentie zoekt nieuwe antibiotica
Nieuwe biosensor regelt automatische medicijndosering
Robotchirurgie met een nieuw magnetisch systeem
Genetische code SARS-CoV-2 snel op te sporen via deep-learning
Arteriële regeneratieve prothesen stap dichterbij
MegaBodies verbeteren Cryo-EM op VUB campus
>> Meer verwant nieuwsHandhaving van octrooirechten
Het Ingenieurshuis - Antwerpen
van 26/01/2021 tot 14/12/2021
New dimensions of adaptive manufacturing
B&R online event
woensdag 27 januari 2021
Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie
Webinar
vrijdag 29 januari 2021
Postgraduaat Vastgoedkunde
Leuven of Kortrijk
van 4/02/2021 tot 10/12/2021
Toekomst federaal energiebeleid
Webinar
woensdag 10 februari 2021
'Digital Twin' versterkt maakindustrie?
Online event
vrijdag 12 februari 2021
(21/1) Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof
(20/1) Siemens combineert offshore productie van groene waterstof
(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems
(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen
(15/1) Campine start nieuwe antimoonrecyclage
(14/1) Solvay lanceert waterstofplatform
>> Meer blikvangersENGINEERINGNET.BE - Robottechnologieën komen steeds vaker voor binnen de minimaal invasieve chirurgie (MIS), waar artsen ze gebruiken om patiënten snel, nauwkeurig en met minimale complicaties te behandelen.
In de loop van de jaren heeft UTwente diverse robottechnologieën ontwikkeld, gericht op een reeks procedures binnen MIS. Een prominente researchlijn onderzoekt de mogelijkheden van magnetisme voor het aandrijven van flexibele chirurgische instrumenten en microrobots, die worden gebruikt bij endovasculaire chirurgie.
Magnetisch-flexibele instrumenten bieden een handiger en nauwkeuriger alternatief voor de conventionele instrumenten, die tendon-aangedreven zijn of handmatig moeten worden bediend.
In het afgelopen decennium hebben de onderzoekers van UTwente een reeks nieuwe magnetische katheters ontworpen en getest, die ofwel gericht zijn op het verbeteren van de huidige chirurgische protocollen, of platforms bieden voor volledig nieuwe chirurgische taken, die anders niet haalbaar zijn.
Onder flexibele instrumenten worden onder meer voerdraden, slangen, naalden, endoscopen of katheters verstaan. Deze instrumenten zijn specifiek ontworpen voor procedures tijdens MIS en worden gebruikt om problemen aan het vaatstelsel of het hart te behandelen.
De instrumenten worden via een kleine incisie in het lichaam ingebracht, meestal boven de dijbeenslagader nabij de lies. Het inbedden van dergelijke instrumenten met magnetische componenten, zou manipulatie in het menselijk lichaam mogelijk maken.
Magnetisch-flexibele instrumenten zijn ontworpen met betrouwbaarheid als uitgangspunt. Ze zijn immers afhankelijk van externe velden, die worden gegenereerd door apparatuur die buiten het lichaam van de patiënt is geplaatst.
Doel is het integreren van een veelzijdig systeem, dat kan dienen als hulpinfrastructuur voor een breed scala aan procedures, waarbij gebruik wordt gemaakt van magnetisch-flexibele instrumenten. << (Lydia Heida) (foto: UTwente)
Video: