Campine start nieuwe antimoonrecyclage

Autobatterijenrecycleur Campine (Beersel) investeerde 4,9 miljoen euro in een unieke installatie om antimoon uit het lood van autobatterijen te recycleren.

Trefwoorden: #antimoon, #autobatterij, #Campine, #lood, #recyclage

Lees verder

Nieuws

( Foto: Campine )

ENGINEERINGNET.BE - De Vlaamse regering legde hier begin januari één miljoen euro bovenop. Antimoon (Sb) is, net als zeldzame aarde, een kritische grondstof op de lijst van de EU (2017). Het materiaal wordt in allerlei elektronica gebruikt maar driekwart dient als brandvertrager in tal van producten.

“De installatie is in december in gebruik genomen. De productie loopt nu aan. In maart komen we op volle capaciteit. Volcontinu, 24/7 gedurende 350 dagen”, aldus Wim De Vos, CEO van Campine.

Jaarlijks verwerkt Campine als recycleur zowat 90.000 ton aan autobatterijen. Een derde daarvan is kunststof en een zuurmengsel. Twee derden, of 60.000 ton, is metaal en dan vooral de loodlegering. De nieuwe installatie kan het overtollige antimoon (zo’n 70% van het totaal antimoongehalte) uit de loodlegering halen. “Een deel van het antimoon behouden we in het lood.” Dat levert Campine voortaan zo’n 1.000 a 1.500 ton antimoon op.

Zo trekt Campine niet alleen zijn totale antimoonproductie met een 15% op -Campine verwerkt jaarlijks reeds zo’n 10.000 ton antimoonmetaal uit China tot product- met ‘recyclaat’ dat inzetbaar is in pigmenten voor plastics, brandwerende textiel of isolatie in de bouw, als katalysator voor PET,… maar het levert ook een loodlegering met antimoon precies op maat van wat de batterijproducenten nu nodig hebben. Een dubbelslag.

De installatie staat in een nieuw gebouw van 750 m2. Er zijn hiervoor ook een tiental extra mensen aangeworven.