Nieuwe methode voor efficiëntere omzetting biomassa

Onderzoek & Wetenschap 15/01/2021 11:03:15

Door twee chemische reacties aan elkaar te koppelen, wordt biomassa nu directer en efficiënter omgezet naar bio-aromaten. TNO spin-off Relement gaat de methode in de markt zetten.

Lees hieronder verder   
Verwant

Onderzoek: spectaculair omslagpunt in emulsies van water en olie

Atomaire geometrie next-gen materialen blootgelegd

Werner Lievens nieuwe managing director WEG Benelux

’Biogebaseerde economie niet haalbaar binnen 10 jaar’

Natuurlijk molecuul zorgt voor volledig herbruikbaar plastic

Lanxess zet nieuwe stappen richting klimaatneutraliteit

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Geologie en geotechniek: ondergronds verbond

Online webinar

van 2/03/2021 tot 9/03/2021

Klimatisatie van gebouwen

Online

van 5/03/2021 tot 25/06/2021

Decanteercentrifuges

Online

van 9/03/2021 tot 10/03/2021

Belgian Offshore Days

Ostend Sea P’lace

van 17/03/2021 tot 18/03/2021

Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19

Live Webinar

dinsdag 23 maart 2021

Panel Building. Made Smarter

Online event

dinsdag 23 maart 2021

Keuze van de redactie

(23/2) Vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst in België

(22/2) KU Leuven en Fluxys testen waterstofpanelen

(18/2) Belgische primeur: waterstof ingezet in Antwerpse industriële installatie

(17/2) Onderzoek: spectaculair omslagpunt in emulsies van water en olie

(16/2) Megatrends in de maakindustrie en het vertrouwde ‘nieuwe normaal’

(15/2) Haalbaarheid Belgisch-Deense hybride interconnector onderzocht

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Bio-aromaten zijn chemische bouwstenen die nu nog via een inefficiënte omweg zijn te maken van de suikers uit hout, met veel ongewenste bijproducten als gevolg.

Onder leiding van prof. Pieter Bruijnincx ontwikkelde masterstudent Bart Fölker (beiden van UUtrecht) een slimme truc waarbij die omweg niet meer nodig is. Fölker bestudeerde samen met begeleider Chris Lancefield de Diels-Adler-reactie, een belangrijke stap en een bottleneck in de omzetting van deze suikers naar bio-aromaten.

“De halffabrikaten die je makkelijk uit suikers krijgt, zijn niet makkelijk te verleiden tot de Diels-Adler-reactie”, aldus Bruijnincx. "Als ze al reageren geven ze vaak allerlei ongewenste bijproducten: drie van de vier reactieproducten waren in dit geval ongewenst."

In de nieuwgevonden methode wordt het gewenste product aan de reactie onttrokken, waarna de ongewenste bijproducten weer worden omgezet naar dezelfde grondstof. Dat proces wordt herhaald, net zolang tot de hele grondstof is omgezet in het gewenste product.

De onderzoekers werkten in dit project samen met TNO, dat hier samen met UUtrecht een patent op aanvroeg en nu werkt aan het verder ontwikkelen en opschalen van dit proces. Het inmiddels toegekende patent is nu opgenomen in het technologieportfolio van de recent opgerichte TNO-spin-off Relement.

Hoewel er vaak over biomassa wordt gesproken als energiebron, is het eigenlijk beter geschikt als duurzame grondstof voor hoogwaardige materiaaltoepassingen. Bijvoorbeeld voor de productie van plastics, verven en coatings, composieten, smeermiddelen en consumer care-producten kan biomassa de plaats innemen van fossiele grondstoffen.

Een grote uitdaging in dat proces is het vinden van efficiënte manieren om biomassa om te zetten. Utrechtse onderzoekers werken al een aantal jaren aan deze uitdaging om daarmee bij te dragen aan het sluiten van de koolstofketen. << (Lydia Heida) (foto: Nostal6ie - 123RF)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Infrabel gunt P&V Panels contracten na Europese aanbesteding

Infrabel heeft de contracten 400V algemeen laagspanningsborden (ALSB) en het PLP-project (elektrische bedieningsposten) verlengd. Het QF-contract is aan zijn vierde vernieuwing toe.

Brugge.Inc verwelkomt eerste (tech) start-ups

Drie maanden na de lancering namen Ikologik, Tomorrow.be, Promojagers en Webdoos onlangs als eerste (tech) start-ups hun intrek in de incubator van Brugge.Inc op het Stationsplein.

North Sea Port opgenomen in ‘North Sea-Baltic’ spoorcorridor

De Europese Commissie trekt op vraag van North Sea Port de spoorvrachtcorridor tussen de Noordzee en de Baltische Zee door naar de Kanaalzone Gent-Terneuzen.

Vraag naar RFID-technologie vanuit betonindustrie in de lift

RFID-integrator Aucxis heeft een toenemende vraag vanuit de markt genoteerd in verband met de inzetbaarheid van RFID-technologie in de betonsector.

KU Leuven en Fluxys testen waterstofpanelen

KU Leuven-onderzoekers hebben waterstofpanelen ontwikkeld. Een aantal hiervan staat sinds kort op het groendak van het Fluxys-laboratorium in Anderlecht om een jaar uitvoerig te testen.

Onderzoek: dunne plastics synchroniseren hun schommeling

Onderzoekers van de Nederlandse TU/e treden op bescheiden wijze in de voetsporen van de beroemde Nederlandse natuurkundige Christiaan Huygens door gekoppelde oscillaties te bestuderen.

Mobiliteitsbedrijf haalt 1 miljoen euro op voor elektrificatie wagenparken

MobilityPlus, een Gentse scale-up die slimme laadoplossingen biedt aan bedrijven en hun werknemers, heeft in een eerste kapitaalronde 1 miljoen euro opgehaald bij een groep investeerders.

Modulair principe garandeert flexibiliteit en schaalbaarheid

De succesfactor voor procesefficiëntie: steeds meer bedrijven zien de voordelen van een geautomatiseerde materiaalstroom en veranderen daarom hun interne logistieke processen.

Micro-Fulfillment na de pandemie

Een micro-fulfilment distributiestrategie kan bestaande/gesloten stedelijke winkelruimtes herbestemmen als hybride retail-/distributie­knoop­punten. Deze hubs bieden naast een snellere levering van bestellingen ook de mogelijkheid om consumenten te laten kiezen tussen thuislevering of afhalen. Deze trend is versneld door de Covid-19-crisis.

Partners