Nieuwste Airbus A400M geleverd

Economie 18/01/2021 8:28:31

Enkele maanden na Luxemburg nam ook de Belgische luchtmacht eind december het eerste van zeven Airbus A400M militaire transportvliegtuigen in ontvangst. Dit is de opvolger van de oude C130's.

Lees hieronder verder   
Verwant

Verhaert en SpaceTec steunen start-ups in ruimtevaartindustrie

ExoMars detecteert nieuw gas op Mars

TNO en Demcon werken mee aan ’s werelds grootste telescoop

LIGO en Virgo technische mijlpalen volgens ingenieursunie IEEE

Optische satelliet­communicatie maakt snelle dataverbindingen mogelijk

Altair en Rolls-Royce willen AI en engineering integreren

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Geologie en geotechniek: ondergronds verbond

Online webinar

van 2/03/2021 tot 9/03/2021

Klimatisatie van gebouwen

Online

van 5/03/2021 tot 25/06/2021

Decanteercentrifuges

Online

van 9/03/2021 tot 10/03/2021

Belgian Offshore Days

Ostend Sea P’lace

van 17/03/2021 tot 18/03/2021

Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19

Live Webinar

dinsdag 23 maart 2021

Panel Building. Made Smarter

Online event

dinsdag 23 maart 2021

Keuze van de redactie

(23/2) Vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst in België

(22/2) KU Leuven en Fluxys testen waterstofpanelen

(18/2) Belgische primeur: waterstof ingezet in Antwerpse industriële installatie

(17/2) Onderzoek: spectaculair omslagpunt in emulsies van water en olie

(16/2) Megatrends in de maakindustrie en het vertrouwde ‘nieuwe normaal’

(15/2) Haalbaarheid Belgisch-Deense hybride interconnector onderzocht

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het toestel, MSN106, dat werd geassembleerd in het Spaanse Sevilla, zou eerst in mei geleverd worden maar corona stak stokken in de wielen.

Het vloog op 22 december naar Melsbroek waar het bij de 15e Wing Air Transport gebaseerd zal zijn. Ook het Luxemburgse toestel is er trouwens gestationeerd, als deel van de joint airlift unit die acht A400M-toestellen zal tellen. Het tweede Belgische toestel wordt begin dit jaar geleverd.

Airbus leverde vorig jaar de geplande tien A400M’s waarvan er nu 98 bij alle initiële klanten -België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Spanje, Turkije en het VK- zijn uitgezet. Er zijn wereldwijd 178 toestellen besteld geworden.

In de zomer van 2019 tekende Airbus het A400M Global Support Step 2 contract met OCCAR (Organisation for Joint Armament Co-operation) dat het serviceprogramma beheert voor deze landen: van grondondersteuning en luchtwaardigheid tot maintenance en bevoorrading. Deze geïntegreerde diensten bouwen op het poolen en delen van gemeenschappelijke hulpbronnen en assets. De toeleverancier beheert het hele collaboratieve gebeuren. << (Luc De Smet) (foto: Airbus)

ACHTERGROND
De Airbus A400M, die de C130 Hercules-toestellen opvolgt, kan tot 37 ton meevoeren. Volledig beladen kan hij 3.300 km ver vliegen. Met de helft, 20 ton, haalt hij een indrukwekkende 6.400 km.

Op Melsbroek komt er voor de nieuwe toestellen trouwens ook een nieuwe hangar van meer dan 13.621 m² -goed voor drie A400M’s- met ateliers, een opslagruimte, kantoren,… Het Hasseltse Democo bouwt. De gehele dakconstructie heeft een overspanning van zo’n 75 op 185 meter en wordt enkel gedragen op kolommen aan de buitenzijden van de loods.

Ook daar vertraagde Corona de start van de werken die gepland was voor maart 2020. In augustus ging de eerste spade in de grond. Het project van 49,6 miljoen euro zou deze zomer rond zijn. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Infrabel gunt P&V Panels contracten na Europese aanbesteding

Infrabel heeft de contracten 400V algemeen laagspanningsborden (ALSB) en het PLP-project (elektrische bedieningsposten) verlengd. Het QF-contract is aan zijn vierde vernieuwing toe.

Brugge.Inc verwelkomt eerste (tech) start-ups

Drie maanden na de lancering namen Ikologik, Tomorrow.be, Promojagers en Webdoos onlangs als eerste (tech) start-ups hun intrek in de incubator van Brugge.Inc op het Stationsplein.

North Sea Port opgenomen in ‘North Sea-Baltic’ spoorcorridor

De Europese Commissie trekt op vraag van North Sea Port de spoorvrachtcorridor tussen de Noordzee en de Baltische Zee door naar de Kanaalzone Gent-Terneuzen.

Vraag naar RFID-technologie vanuit betonindustrie in de lift

RFID-integrator Aucxis heeft een toenemende vraag vanuit de markt genoteerd in verband met de inzetbaarheid van RFID-technologie in de betonsector.

KU Leuven en Fluxys testen waterstofpanelen

KU Leuven-onderzoekers hebben waterstofpanelen ontwikkeld. Een aantal hiervan staat sinds kort op het groendak van het Fluxys-laboratorium in Anderlecht om een jaar uitvoerig te testen.

Onderzoek: dunne plastics synchroniseren hun schommeling

Onderzoekers van de Nederlandse TU/e treden op bescheiden wijze in de voetsporen van de beroemde Nederlandse natuurkundige Christiaan Huygens door gekoppelde oscillaties te bestuderen.

Mobiliteitsbedrijf haalt 1 miljoen euro op voor elektrificatie wagenparken

MobilityPlus, een Gentse scale-up die slimme laadoplossingen biedt aan bedrijven en hun werknemers, heeft in een eerste kapitaalronde 1 miljoen euro opgehaald bij een groep investeerders.

Modulair principe garandeert flexibiliteit en schaalbaarheid

De succesfactor voor procesefficiëntie: steeds meer bedrijven zien de voordelen van een geautomatiseerde materiaalstroom en veranderen daarom hun interne logistieke processen.

Micro-Fulfillment na de pandemie

Een micro-fulfilment distributiestrategie kan bestaande/gesloten stedelijke winkelruimtes herbestemmen als hybride retail-/distributie­knoop­punten. Deze hubs bieden naast een snellere levering van bestellingen ook de mogelijkheid om consumenten te laten kiezen tussen thuislevering of afhalen. Deze trend is versneld door de Covid-19-crisis.

Partners