Eerste integrale beoordeling van ecosystemen Atlantische Oceaan

Onderzoek & Wetenschap 19/01/2021 14:49:39

Een internationaal team, met VLIZ, gaat actuele en toekomstige risico's van klimaatverandering, rampen en menselijke impact op de Atlantische ecosystemen in kaart brengen en beoordelen.

Lees hieronder verder   
Verwant

VLIZ North Sea Award 2020 gewonnen door Camille Gaulier

Nieuw platform biedt correctere berekening CO2-voetafdruk

Natuur blijkt betere bodemsaneerder dan gedacht

Doorbraak gerecycleerd plastic blijft uit

CO2 uit de zee halen met ontzoutingsinstallaties

Antwerpse Veolia-vestiging produceert 100% groene stroom uit afval

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Decanteercentrifuges

Online

van 9/03/2021 tot 10/03/2021

Belgian Offshore Days

Ostend Sea P’lace

van 17/03/2021 tot 18/03/2021

Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19

Live Webinar

dinsdag 23 maart 2021

Panel Building. Made Smarter

Online event

dinsdag 23 maart 2021

METAV Digital

online

van 23/03/2021 tot 26/03/2021

EEX-ATEX

Online cursus IE-net

van 30/03/2021 tot 31/03/2021

Keuze van de redactie

(5/3) Computersimulaties in 4D maken hartchirurgie veiliger

(3/3) Windparken profiteren van sterke stroming in lagere atmosfeer

(2/3) Lockheed Martin gunt Feronyl contract binnen het F-35 programma

(1/3) Start bouw allereerste Vlaamse opleidingscentrum voor farma en biotech

(25/2) Nieuw platform biedt correctere berekening CO2-voetafdruk

(25/2) ABO-Group neemt Frans sonisch boorbedrijf over

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het Horizon 2020-project Mission Atlantic zal voor het eerst de principes van integrale ecosysteembeoordeling ontwikkelen en toepassen op schaal van de gehele Atlantische Oceaan.

Oceaanexperten uit Europa, Brazilië, Zuid-Afrika, Canada en de VS bundelen hiervoor de krachten. Voor zeven regionale casestudies ontwikkelen ze zogenaamde ‘Integrated Ecosystem Assessments’.

De diverse casestudies beslaan subarctische en tropische gebieden in de Atlantische Oceaan, en betreffen ondiepe kustzeeën en de Mid-Atlantische Rug.

Via deze unieke benadering wil de groep experten (bestaande uit wetenschappers, mariene belanghebbenden en oceaanbeheerders) alle componenten van het ecosysteem in het besluitvormingsproces betrekken.

Met deze nieuwe kennis wordt het voor managers en beleidsmakers gemakkelijker om een goed evenwicht te vinden tussen de nood aan milieubescherming en een veilige duurzame ontwikkeling.

Door gebruik te maken van oceaanmodellen met hoge resolutie, kunstmatige neurale netwerken, diverse risicobeoordelingsmethodes en een geavanceerde statistische benadering zal Mission Atlantic nauwkeurig de impact op Atlantische mariene ecosystemen kunnen beoordelen en die delen aanduiden welke het grootste risico lopen bij natuurlijke rampen en sterke menselijke impact.

Het onderzoeksteam combineert bestaande data uit wereldwijde oceaanmonitoringsprogramma’s met nieuwe waarnemingen door geavanceerde mariene robots en akoestische sensoren.

De multidisciplinaire aanpak maakt het mogelijk om in de onbekendere delen van de Atlantische Oceaan – zoals subarctische en tropische gebieden – bijvoorbeeld de verspreiding van plankton en vis te onderzoeken.

Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) is in dit project verantwoordelijk voor het datamanagement. Doel is om alle data en projecten gemakkelijk vindbaar, toegankelijk, interoperabel en herbruikbaar te maken.

Het VLIZ ondersteunt ook de onderzoeksactiviteiten en de geïntegreerde ecosysteembeoordelingen van dit project. Zo zal het European Tracking Network een van de technologiedemo’s zijn om te testen hoe big data in het project te integreren, op te slaan en te analyseren.

Het project krijgt een subsidie van 11,5 miljoen euro van het Horizon 2020-programma. Het project loopt tot en met 2025. << (Lydia Heida) (foto: missionatlantic.eu)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vlaanderen op tweede plek in Europees innovatieonderzoek

Het laatste Europese innovatieonderzoek toont dat de innovatiegraad in Vlaanderen voor 2016-2018 rond de 70% ligt. Daarmee behoort Vlaanderen tot de Europese top, enkel Estland doet beter.

Kunstmatige intelligentie: nieuwer is niet altijd beter - opinie

Wat triggert kopersverdriet? Sommigen voelen het al na enkele seconden na een impulsaankoop. We maakten het allemaal wel eens mee, maar dat maakt het er niet minder pijnlijk op.

Automatiseer met één voordelige kickstart

Heeft u weinig of geen ervaring? De SIMATIC S7-1200-starterkit is makkelijk, snel, compact en kostenefficiënt en bevat alle benodigde componenten om succesvol te automatiseren.

Opheffing moratorium leidt voorlopig niet tot meer faillissementen

Tijdens de maand februari 2021 gingen er 540 bedrijven failliet, een daling met 43% tegenover 2020. Januari en februari samengeteld toont 999 faillissementsuitspraken of 49,4% minder.

Project: software robots om administratieve routinetaken over te nemen

Het gebruik van databots, een toepassing van Robotic Process Automation (RPA), heeft het potentieel om automatisering snel en goedkoop toe te passen. VIL wil dit onderzoeken.

Start bouw allereerste Vlaamse opleidingscentrum voor farma en biotech

ViTalent en POM Antwerpen hebben het startschot gegeven voor bouw van allereerste opleidingscentrum voor farma en biotech in Vlaanderen. Vanaf begin 2022 worden opleidingen op maat aangebode

Watson-Marlow en Bredel vanaf nu onder één dak

De Watson-Marlow Fluid Technology Group (WMFTG) verzorgt vanaf nu de directe verkoop, de ondersteuning en de service van de industriële Bredel slangenpompen.

‘The 7 Transformations Experience’ - column

Hoe groot of klein ze ook is, en ongeacht de menselijke en financiële middelen waarover ze beschikt, uw onderneming is in staat om te evolueren. 'The 7 Transformations Experience' helpt.

Flexim lanceert nieuwe ultrasone flowmeters voor stoom

Met de FLUXUS ST en FLUXUS ST-HT serie kan verzadigde stoom gemeten worden zonder inbreng van sensors in de leiding of het openen van de leiding. Ook het verjongen van de leidingdiameters is niet langer nodig om de stoomsnelheid te verhogen voor het toe te passen meetprincipe, want de flow kan al gemeten worden vanaf 1cm/s.

Partners