Siemens combineert offshore productie van groene waterstof

Bedrijfsnieuws 20/01/2021 10:33:44

Siemens Gamesa, sterk in offshore wind, en Siemens Energy, sterk in elektrolyse, brengen al hun lopende ontwikkelingen in ‘wind tot waterstof’ bij mekaar.

Lees hieronder verder   
Verwant

Slimme gebouwen krijgen actieve rol in elektriciteits­systeem

Wetenschapspark Créalys vergroent met 2.000 fotovoltaïsche panelen

DENS en Heijmans testen aggregaat op mierenzuur

KU Leuven en Fluxys testen waterstofpanelen

Belgische primeur: waterstof ingezet in Antwerpse industriële installatie

IPFH en Fluxys gaan energietransitieprojecten ontwikkelen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Geologie en geotechniek: ondergronds verbond

Online webinar

van 2/03/2021 tot 9/03/2021

Klimatisatie van gebouwen

Online

van 5/03/2021 tot 25/06/2021

Decanteercentrifuges

Online

van 9/03/2021 tot 10/03/2021

Belgian Offshore Days

Ostend Sea P’lace

van 17/03/2021 tot 18/03/2021

Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19

Live Webinar

dinsdag 23 maart 2021

Panel Building. Made Smarter

Online event

dinsdag 23 maart 2021

Keuze van de redactie

(23/2) Vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst in België

(22/2) KU Leuven en Fluxys testen waterstofpanelen

(18/2) Belgische primeur: waterstof ingezet in Antwerpse industriële installatie

(17/2) Onderzoek: spectaculair omslagpunt in emulsies van water en olie

(16/2) Megatrends in de maakindustrie en het vertrouwde ‘nieuwe normaal’

(15/2) Haalbaarheid Belgisch-Deense hybride interconnector onderzocht

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Samen gaan ze een electrolyzer in een offshore windturbine integreren om daarmee ter plekke waterstof te produceren. Tegen 2025/2026 willen ze een demoinstallatie op zee laten zien.

Daar hebben beide bedrijven de komende vijf jaar samen 120 miljoen euro voor over. Siemens Gamesa plant in deze ontwikkelingen 80€ miljoen te investeren. Siemens Energy mikt van zijn kant op 40€ miljoen.

Siemens Gamesa zal zijn krachtigste turbine, de SG14-222 DD, aanpassen om er een elektrolysesysteem in te bouwen dat Siemens Energy nog nieuw moet ontwikkelen. De SG14-222 DD moet 14 MW kunnen opleveren, 15 MW met Power Boost.

Deze turbine, die vanaf 2024 in productie gaat, heeft een rotordoormeter van 222 meter waarmee 39,000 m² lucht doorploegd wordt. Aan de voet van de windtoren komt dan een reeks electrolyzers te staan die met ontzilt zeewater gevoed zullen worden.

De geïntegreerde oplossing moet de kost van groene waterstof naar beneden halen, ook al omdat er offgrid geproduceerd kan worden. Het demoproject moet de haalbaarheid bewijzen van windturbines die op grote schaal groene waterstof produceren.

Deze ontwikkelingen maken deel uit van het H2Mare initiatief -een consortium dat geleid wordt door Siemens Energy en meer dan 30 partners telt- dat mikt op steun van het Duitse federale ministerie van Onderwijs en Onderzoek in de ideeënwedstrijd "Hydrogen Republic of Germany”. << (Luc De Smet) (grafiek: Siemens Energy and Siemens Gamesa)

ACHTERGROND
Vandaag wordt jaarlijks zo’n 80 miljoen ton waterstof geproduceerd. Dat zou tegen 2030 wellicht 100 miljoen ton worden. Vandaag is nauwelijks één procent van die waterstof geproduceerd met groene energie. De meeste waterstof komt nog steeds van aardgas- en kolenverbranding wat zo’n 830 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar. Dat is meer dan alle emissies van alle schepen ter wereld.

Het vergt zo’n 820 GW aan windenergie om die uitstoot alleen al te voorkomen. Dat is 26% meer vermogen dan wat vandaag wereldwijd reeds aan windenergie is geïnstalleerd. Meerdere studies rekenen dat de waterstofproductie in een verdere toekomst (tegen 2050) wel naar 500 miljoen ton gegroeid kan zijn, mits een belangrijke verschuiving naar ‘groene waterstof’. Die groei vergt tot 4.000 GW hernieuwbare capaciteit tegen 2050... <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Infrabel gunt P&V Panels contracten na Europese aanbesteding

Infrabel heeft de contracten 400V algemeen laagspanningsborden (ALSB) en het PLP-project (elektrische bedieningsposten) verlengd. Het QF-contract is aan zijn vierde vernieuwing toe.

Brugge.Inc verwelkomt eerste (tech) start-ups

Drie maanden na de lancering namen Ikologik, Tomorrow.be, Promojagers en Webdoos onlangs als eerste (tech) start-ups hun intrek in de incubator van Brugge.Inc op het Stationsplein.

North Sea Port opgenomen in ‘North Sea-Baltic’ spoorcorridor

De Europese Commissie trekt op vraag van North Sea Port de spoorvrachtcorridor tussen de Noordzee en de Baltische Zee door naar de Kanaalzone Gent-Terneuzen.

Vraag naar RFID-technologie vanuit betonindustrie in de lift

RFID-integrator Aucxis heeft een toenemende vraag vanuit de markt genoteerd in verband met de inzetbaarheid van RFID-technologie in de betonsector.

KU Leuven en Fluxys testen waterstofpanelen

KU Leuven-onderzoekers hebben waterstofpanelen ontwikkeld. Een aantal hiervan staat sinds kort op het groendak van het Fluxys-laboratorium in Anderlecht om een jaar uitvoerig te testen.

Onderzoek: dunne plastics synchroniseren hun schommeling

Onderzoekers van de Nederlandse TU/e treden op bescheiden wijze in de voetsporen van de beroemde Nederlandse natuurkundige Christiaan Huygens door gekoppelde oscillaties te bestuderen.

Mobiliteitsbedrijf haalt 1 miljoen euro op voor elektrificatie wagenparken

MobilityPlus, een Gentse scale-up die slimme laadoplossingen biedt aan bedrijven en hun werknemers, heeft in een eerste kapitaalronde 1 miljoen euro opgehaald bij een groep investeerders.

Modulair principe garandeert flexibiliteit en schaalbaarheid

De succesfactor voor procesefficiëntie: steeds meer bedrijven zien de voordelen van een geautomatiseerde materiaalstroom en veranderen daarom hun interne logistieke processen.

Micro-Fulfillment na de pandemie

Een micro-fulfilment distributiestrategie kan bestaande/gesloten stedelijke winkelruimtes herbestemmen als hybride retail-/distributie­knoop­punten. Deze hubs bieden naast een snellere levering van bestellingen ook de mogelijkheid om consumenten te laten kiezen tussen thuislevering of afhalen. Deze trend is versneld door de Covid-19-crisis.

Partners