Uniek resistentiegen tegen bladvlekkenziekte

Onderzoek & Wetenschap 21/01/2021 13:17:38

Een internationaal consortium kan het resistente Stb16q-gen kloneren en succesvol in tarwe introduceren. Om zo de strijd aan te binden met de gevreesde schimmel Zymoseptoria tritici.

Lees hieronder verder   
Verwant

Blockchain als katalysator voor digitale transformatie van agrifood?

Nanodeeltjes infiltreren ver in voedselketen

Haalbare en betaalbare precisie­landbouw­technieken tot bij de teler brengen

Dakserre Agrotopia erkend als Europees living lab

Uniek resistentiegen tegen bladvlekkenziekte

Remote sensing ingezet voor meten buigzaamheid gewassen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Geologie en geotechniek: ondergronds verbond

Online webinar

van 2/03/2021 tot 9/03/2021

Klimatisatie van gebouwen

Online

van 5/03/2021 tot 25/06/2021

Decanteercentrifuges

Online

van 9/03/2021 tot 10/03/2021

Belgian Offshore Days

Ostend Sea P’lace

van 17/03/2021 tot 18/03/2021

Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19

Live Webinar

dinsdag 23 maart 2021

Panel Building. Made Smarter

Online event

dinsdag 23 maart 2021

Keuze van de redactie

(23/2) Vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst in België

(22/2) KU Leuven en Fluxys testen waterstofpanelen

(18/2) Belgische primeur: waterstof ingezet in Antwerpse industriële installatie

(17/2) Onderzoek: spectaculair omslagpunt in emulsies van water en olie

(16/2) Megatrends in de maakindustrie en het vertrouwde ‘nieuwe normaal’

(15/2) Haalbaarheid Belgisch-Deense hybride interconnector onderzocht

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Tarwe is de meest verbouwde graansoort ter wereld en wordt verwerkt in talloze producten, maar het gewas is ook kwetsbaar voor ziektes en plagen.

Zo gaat in Europa jaarlijks 5-10% van de oogst verloren als gevolg van de door deze schimmel veroorzaakte bladvlekkenziekte, geheten Septoria tritici blotch. Aanhoudend nat weer - waar gebieden door klimaatverandering vaker mee te maken krijgen - vormt een ideale voedingsbodem voor de ziekte.

Een team van onderzoekers van INRAE, Wageningen University & Research, USDA, ETH-Zürich en het veredelingsbedrijf Florimond Desprez is er nu voor het eerst in geslaagd om het resistentiegen Stb16q te kloneren en in te brengen in tarwe. Dit gen is in 2011 door WUR-onderzoekers in een wilde voorouder van tarwe ontdekt.

“Het ingebrachte gen is effectief tegen vrijwel alle tot nu toe geteste Zymoseptoria tritici-varianten en biedt daardoor een breed-spectrum resistentie, onder meer door het vertragen van de penetratie en intercellulaire groei van de schimmel”, zegt WUR-onderzoeker Gert Kema. "Ook wordt de oorspronkelijke donor van Stb16q door geen enkele stam van de schimmel aangetast."

Tot nu toe is Stb16q het enige voor het immuunsysteem van planten belangrijke cysteine rich receptor-like kinase (CRK) gen dat in tarwe is geïdentificeerd.

Een ander resistentiegen tegen bladvlekkenziekte, Stb6, biedt slechts bescherming tegen een zeer smal spectrum van Zymoseptoria tritici-stammen.

"Dankzij beide genen kunnen we nu de mechanismen identificeren en vergelijken die betrokken zijn bij het tegenhouden van de groei van ziekteverwekkers", zegt onderzoeker Cyrille Saintenac van INRAE, het Franse nationale onderzoeksinstituut voor landbouw, voedsel en milieu.

“Dit kan de opmaat zijn naar een belangrijke nieuwe stap in het beschermen van tarwe tegen ziekteverwekkers en het verminderen van het gebruik van pesticiden. Vooral omdat deze CRK’s ook in andere gewassen bij ziekteresistentie betrokken lijken te zijn”, zegt Kema.

“Stb16q is nu via veredeling vrij eenvoudig in te bouwen in commerciële tarwerassen waardoor telers in de toekomst minder oogstverlies hebben en minder hoeven te spuiten.” << (Lydia Heida) (foto: WUR)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Infrabel gunt P&V Panels contracten na Europese aanbesteding

Infrabel heeft de contracten 400V algemeen laagspanningsborden (ALSB) en het PLP-project (elektrische bedieningsposten) verlengd. Het QF-contract is aan zijn vierde vernieuwing toe.

Brugge.Inc verwelkomt eerste (tech) start-ups

Drie maanden na de lancering namen Ikologik, Tomorrow.be, Promojagers en Webdoos onlangs als eerste (tech) start-ups hun intrek in de incubator van Brugge.Inc op het Stationsplein.

North Sea Port opgenomen in ‘North Sea-Baltic’ spoorcorridor

De Europese Commissie trekt op vraag van North Sea Port de spoorvrachtcorridor tussen de Noordzee en de Baltische Zee door naar de Kanaalzone Gent-Terneuzen.

Vraag naar RFID-technologie vanuit betonindustrie in de lift

RFID-integrator Aucxis heeft een toenemende vraag vanuit de markt genoteerd in verband met de inzetbaarheid van RFID-technologie in de betonsector.

KU Leuven en Fluxys testen waterstofpanelen

KU Leuven-onderzoekers hebben waterstofpanelen ontwikkeld. Een aantal hiervan staat sinds kort op het groendak van het Fluxys-laboratorium in Anderlecht om een jaar uitvoerig te testen.

Onderzoek: dunne plastics synchroniseren hun schommeling

Onderzoekers van de Nederlandse TU/e treden op bescheiden wijze in de voetsporen van de beroemde Nederlandse natuurkundige Christiaan Huygens door gekoppelde oscillaties te bestuderen.

Mobiliteitsbedrijf haalt 1 miljoen euro op voor elektrificatie wagenparken

MobilityPlus, een Gentse scale-up die slimme laadoplossingen biedt aan bedrijven en hun werknemers, heeft in een eerste kapitaalronde 1 miljoen euro opgehaald bij een groep investeerders.

Modulair principe garandeert flexibiliteit en schaalbaarheid

De succesfactor voor procesefficiëntie: steeds meer bedrijven zien de voordelen van een geautomatiseerde materiaalstroom en veranderen daarom hun interne logistieke processen.

Micro-Fulfillment na de pandemie

Een micro-fulfilment distributiestrategie kan bestaande/gesloten stedelijke winkelruimtes herbestemmen als hybride retail-/distributie­knoop­punten. Deze hubs bieden naast een snellere levering van bestellingen ook de mogelijkheid om consumenten te laten kiezen tussen thuislevering of afhalen. Deze trend is versneld door de Covid-19-crisis.

Partners