Ontwikkeling zonnefolies voor ramen en zonnepanelen
Bedrijfsnieuws 22/01/2021 8:27:39
TNO ontwikkelt met universiteiten en bedrijven functionele folies voor ramen en gebouwgeïntegreerde zonnepanelen, om 20% van het energieverbruik van gebouwen te besparen.
Slimme gebouwen krijgen actieve rol in elektriciteitssysteem
Wetenschapspark Créalys vergroent met 2.000 fotovoltaïsche panelen
DENS en Heijmans testen aggregaat op mierenzuur
KU Leuven en Fluxys testen waterstofpanelen
Belgische primeur: waterstof ingezet in Antwerpse industriële installatie
IPFH en Fluxys gaan energietransitieprojecten ontwikkelen
>> Meer verwant nieuwsGeologie en geotechniek: ondergronds verbond
Online webinar
van 2/03/2021 tot 9/03/2021
Klimatisatie van gebouwen
Online
van 5/03/2021 tot 25/06/2021
Decanteercentrifuges
Online
van 9/03/2021 tot 10/03/2021
Belgian Offshore Days
Ostend Sea P’lace
van 17/03/2021 tot 18/03/2021
Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19
Live Webinar
dinsdag 23 maart 2021
Panel Building. Made Smarter
Online event
dinsdag 23 maart 2021
(23/2) Vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst in België
(22/2) KU Leuven en Fluxys testen waterstofpanelen
(18/2) Belgische primeur: waterstof ingezet in Antwerpse industriële installatie
(17/2) Onderzoek: spectaculair omslagpunt in emulsies van water en olie
(16/2) Megatrends in de maakindustrie en het vertrouwde ‘nieuwe normaal’
(15/2) Haalbaarheid Belgisch-Deense hybride interconnector onderzocht
>> Meer blikvangersENGINEERINGNET.BE - De functionele folies voor ramen worden gebruikt in gelaagd veiligheidsglas en bevatten slimme pigmenten die kunnen schakelen tussen het doorgeven en blokkeren van zonnestraling (IR-licht).
Door de geïntegreerde pigmenten schakelt de film bij het opwarmen van het raam naar een temperatuur van 25°C of hoger over van doorlatend naar blokkerend IR-licht. Deze omschakeling gebeurt autonoom en zonder de zichtbare transparantie van het raam te beïnvloeden.
Wanneer de temperatuur daalt, schakelt de film terug in een vergelijkbaar proces. Hierdoor wordt in de winter zonnewarmte door het raam doorgelaten, wat bijdraagt aan verwarming. In de zomer zorgt deze technologie ervoor dat zonnewarmte buiten blijft, en de woning niet onnodig opwarmt. Dit vermindert de vraag naar airconditioning en verbetert het comfort.
TNO heeft onlangs berekend dat een volledige omschakeling van de huidige, deels verouderde ramen naar hightech beglazing in 2030 in Europa een jaarlijkse energiebesparing van 75,5 miljoen ton olie-equivalenten en een vermindering van de CO2-uitstoot van 94,3 miljoen ton oplevert.
In gebouwgeïntegreerde zonnepanelen worden de functionele films gebruikt als encapsulant, om de glazen afdekking te lamineren op de rest van het paneel. De functionele film zal alle zonnestraling blokkeren die bijdraagt aan de verwarming van het paneel en die niet kan worden omgezet in elektra. Dit voorkomt oververhitting van panelen, wat kan leiden tot efficiëntieverlies en schade.
Gebouwgeïntegreerde panelen werken goed bij hoge stralingsniveaus, maar hun prestaties gaan achteruit als ze warm worden. De meest gebruikte kristallijne Si PV-panelen hebben een zogenaamde temperatuurcoëfficiënt van -0,4 tot -0,5% per ºC.
Dit betekent dat bij elke graad boven de 25ºC de elektriciteitsoutput van het paneel met ongeveer 0,5% afneemt. Bij temperaturen van 80ºC kan permanente en onherstelbare schade aan dit soort panelen ontstaan, waardoor ze minder goed of helemaal niet meer werken.
Het onderzoek binnen SUNOVATE vormt de basis voor de toekomstige vertaling naar een industrieel proces en biedt commerciële kansen voor bedrijven. << (Lydia Heida) (foto: TNO)