Ontwikkeling zonnefolies voor ramen en zonnepanelen

Bedrijfsnieuws 22/01/2021 8:27:39

TNO ontwikkelt met universiteiten en bedrijven functionele folies voor ramen en gebouwgeïntegreerde zonnepanelen, om 20% van het energieverbruik van gebouwen te besparen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Slimme gebouwen krijgen actieve rol in elektriciteits­systeem

Wetenschapspark Créalys vergroent met 2.000 fotovoltaïsche panelen

DENS en Heijmans testen aggregaat op mierenzuur

KU Leuven en Fluxys testen waterstofpanelen

Belgische primeur: waterstof ingezet in Antwerpse industriële installatie

IPFH en Fluxys gaan energietransitieprojecten ontwikkelen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Geologie en geotechniek: ondergronds verbond

Online webinar

van 2/03/2021 tot 9/03/2021

Klimatisatie van gebouwen

Online

van 5/03/2021 tot 25/06/2021

Decanteercentrifuges

Online

van 9/03/2021 tot 10/03/2021

Belgian Offshore Days

Ostend Sea P’lace

van 17/03/2021 tot 18/03/2021

Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19

Live Webinar

dinsdag 23 maart 2021

Panel Building. Made Smarter

Online event

dinsdag 23 maart 2021

Keuze van de redactie

(23/2) Vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst in België

(22/2) KU Leuven en Fluxys testen waterstofpanelen

(18/2) Belgische primeur: waterstof ingezet in Antwerpse industriële installatie

(17/2) Onderzoek: spectaculair omslagpunt in emulsies van water en olie

(16/2) Megatrends in de maakindustrie en het vertrouwde ‘nieuwe normaal’

(15/2) Haalbaarheid Belgisch-Deense hybride interconnector onderzocht

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De functionele folies voor ramen worden gebruikt in gelaagd veiligheidsglas en bevatten slimme pigmenten die kunnen schakelen tussen het doorgeven en blokkeren van zonnestraling (IR-licht).

Door de geïntegreerde pigmenten schakelt de film bij het opwarmen van het raam naar een temperatuur van 25°C of hoger over van doorlatend naar blokkerend IR-licht. Deze omschakeling gebeurt autonoom en zonder de zichtbare transparantie van het raam te beïnvloeden.

Wanneer de temperatuur daalt, schakelt de film terug in een vergelijkbaar proces. Hierdoor wordt in de winter zonnewarmte door het raam doorgelaten, wat bijdraagt aan verwarming. In de zomer zorgt deze technologie ervoor dat zonnewarmte buiten blijft, en de woning niet onnodig opwarmt. Dit vermindert de vraag naar airconditioning en verbetert het comfort.

TNO heeft onlangs berekend dat een volledige omschakeling van de huidige, deels verouderde ramen naar hightech beglazing in 2030 in Europa een jaarlijkse energiebesparing van 75,5 miljoen ton olie-equivalenten en een vermindering van de CO2-uitstoot van 94,3 miljoen ton oplevert.

In gebouwgeïntegreerde zonnepanelen worden de functionele films gebruikt als encapsulant, om de glazen afdekking te lamineren op de rest van het paneel. De functionele film zal alle zonnestraling blokkeren die bijdraagt aan de verwarming van het paneel en die niet kan worden omgezet in elektra. Dit voorkomt oververhitting van panelen, wat kan leiden tot efficiëntieverlies en schade.

Gebouwgeïntegreerde panelen werken goed bij hoge stralingsniveaus, maar hun prestaties gaan achteruit als ze warm worden. De meest gebruikte kristallijne Si PV-panelen hebben een zogenaamde temperatuurcoëfficiënt van -0,4 tot -0,5% per ºC.

Dit betekent dat bij elke graad boven de 25ºC de elektriciteitsoutput van het paneel met ongeveer 0,5% afneemt. Bij temperaturen van 80ºC kan permanente en onherstelbare schade aan dit soort panelen ontstaan, waardoor ze minder goed of helemaal niet meer werken.

Het onderzoek binnen SUNOVATE vormt de basis voor de toekomstige vertaling naar een industrieel proces en biedt commerciële kansen voor bedrijven. << (Lydia Heida) (foto: TNO)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Infrabel gunt P&V Panels contracten na Europese aanbesteding

Infrabel heeft de contracten 400V algemeen laagspanningsborden (ALSB) en het PLP-project (elektrische bedieningsposten) verlengd. Het QF-contract is aan zijn vierde vernieuwing toe.

Brugge.Inc verwelkomt eerste (tech) start-ups

Drie maanden na de lancering namen Ikologik, Tomorrow.be, Promojagers en Webdoos onlangs als eerste (tech) start-ups hun intrek in de incubator van Brugge.Inc op het Stationsplein.

North Sea Port opgenomen in ‘North Sea-Baltic’ spoorcorridor

De Europese Commissie trekt op vraag van North Sea Port de spoorvrachtcorridor tussen de Noordzee en de Baltische Zee door naar de Kanaalzone Gent-Terneuzen.

Vraag naar RFID-technologie vanuit betonindustrie in de lift

RFID-integrator Aucxis heeft een toenemende vraag vanuit de markt genoteerd in verband met de inzetbaarheid van RFID-technologie in de betonsector.

KU Leuven en Fluxys testen waterstofpanelen

KU Leuven-onderzoekers hebben waterstofpanelen ontwikkeld. Een aantal hiervan staat sinds kort op het groendak van het Fluxys-laboratorium in Anderlecht om een jaar uitvoerig te testen.

Onderzoek: dunne plastics synchroniseren hun schommeling

Onderzoekers van de Nederlandse TU/e treden op bescheiden wijze in de voetsporen van de beroemde Nederlandse natuurkundige Christiaan Huygens door gekoppelde oscillaties te bestuderen.

Mobiliteitsbedrijf haalt 1 miljoen euro op voor elektrificatie wagenparken

MobilityPlus, een Gentse scale-up die slimme laadoplossingen biedt aan bedrijven en hun werknemers, heeft in een eerste kapitaalronde 1 miljoen euro opgehaald bij een groep investeerders.

Modulair principe garandeert flexibiliteit en schaalbaarheid

De succesfactor voor procesefficiëntie: steeds meer bedrijven zien de voordelen van een geautomatiseerde materiaalstroom en veranderen daarom hun interne logistieke processen.

Micro-Fulfillment na de pandemie

Een micro-fulfilment distributiestrategie kan bestaande/gesloten stedelijke winkelruimtes herbestemmen als hybride retail-/distributie­knoop­punten. Deze hubs bieden naast een snellere levering van bestellingen ook de mogelijkheid om consumenten te laten kiezen tussen thuislevering of afhalen. Deze trend is versneld door de Covid-19-crisis.

Partners