Internetsnelheid voor Columbus met Belgische technologie

Bedrijfsnieuws 25/01/2021 8:32:13

Op 27 januari zal de Columbus Ka-Band Terminal (COLKa) flight unit van ESA tijdens een ‘ruimtewandeling’ op de buitenwand van de ISS Columbus een plek krijgen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Airbus en TNO ontwikkelen laser­communicatie­terminal voor vliegtuigen

UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer

ATLAS-detector maakt betere inschatting van zelfkoppeling higgsdeeltje

Astronomen brengen spinrag van kosmisch web in kaart

Bewijst CERN LHCb-experiment bestaan vijfde natuurkracht?

VUB-radiotechnologie zoekt naar kosmische neutrino’s op Antarctica

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

The future of smart manufacturing with IIOT

Virtueel online event

donderdag 15 april 2021

Smart Electrical Grid & Heat Grid Buildings

Live Webinar

van 21/04/2021 tot 28/04/2021

CE-machinerichtlijn 2006-42-EG

Online cursus IE-net

van 27/04/2021 tot 6/05/2021

EPLAN Virtual Fair

Online

van 28/04/2021 tot 29/04/2021

Grand Paris Express

Live Webinar

dinsdag 4 mei 2021

Sensor+Test 2021

Online event

van 4/05/2021 tot 6/05/2021

Keuze van de redactie

(8/4) Eerste groene waterstoffabrieken North Sea Port in ontwerpfase

(7/4) Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur

(7/4) Elektronenmicroscopie maakt 20 keer snellere beeldvorming mogelijk

(6/4) UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer

(1/4) Batterij krijgt hoge actieradius en snelle oplaadtijd

(31/3) Odysseusprogramma brengt 13 toponderzoekers naar Vlaanderen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - ESA’s Columbus Ka-Band Terminal (COLKa) ging vorig jaar midden februari de ruimte in aan boord van de NG-13, Northrop Grumman’s 13e Cygnus commerciële herbevoorradingsmissie. De terminal, die zo groot is als een uit de kluiten gewassen frigobox, zal via zes kabelstrengen met Columbus geconnecteerd zijn.

COLKa moet het Europese Columbus-lab onafhankelijker maken van de bestaande communicatiesystemen van het ISS. Het zorgt er voor dat ESA een eigen, snelle verbinding heeft voor bijna real-time wetenschappelijke data high-definition video.

Vooralsnog liepen de data van het ISS, dat in een baan op zo’n 400 km hoogte elke 90 minuten een rondje maakt rond de aarde, via NASA en de VS wat nogal wat vertraging oplevert. COLKa zal gebruik maken van de nieuwe European Data Relay Satellite (EDRS) die in een hogere, geostationaire baan boven de aarde hangt op 36 000 km hoogte. COLKa, die in the Ka-band werkt, trekt ook de bandbreedte van de verbinding met het grondstation op naar 50 Mbit/s (downlink) en 2 Mbit/s (uplink). Internetsnelheid.Dit zorgt niet alleen voor een belangrijke upgrade van de communicatiemiddelen van Columbus, die in 2008 de ruimte in ging, maar staat ook model voor ESA’s communicatieoplossingen voor de ESPRIT-module die ontwikkeld wordt voor de zogenaamde Lunar Gateway, het ‘tankstation’ voor toekomstige vluchten naar de Maan en Mars.

Beide hoofdcontractanten, het Britse MDA Space and Robotics Limited en het Italiaanse Kayser Italia, ontwierpen en bouwden de COLKa FU. Het Belgische AntwerpSpace, dat deel is van OHB's Space Systems Business Unit, ontwikkelde de bidirectionele SDR (Software Defined Radio) ARGO-modem die gebruik maakt van een bijzondere codering en, dankzij de nieuwe Field Programmable Gate Array (FPGA), geherprogrammeerd kan worden eenmaal in de ruimte.

Andere toeleveranciers waren het Noorse Kongsberg Defence and Aerospace, het Franse Thales Alenia Space, het Canadese MDA en het Duitse ASP (Advanced Space Power Equipment GmbH). << (Luc De Smet) (foto’s: AntwerpSpace)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuw decentraal aandrijfsysteem ontworpen voor transportbandtoepassingen

Met de Sinamics G115D presenteert Siemens een nieuw, compact en krachtig aandrijfsysteem, dat specifiek ontworpen werd voor horizontale transport­band­toepas­singen.

Belgische milieuprestaties krijgen compliment van OESO

De OESO doet in haar rapport Environmental Performance Review voor België aanbevelingen voor het afval-, materialen- en bodembeheer, en de transitie naar een circulaire economie.

SusPhos proces leidt uiteindelijk naar volledige circulariteit

Onderzoekers van de UvA hebben een belangrijke stap gezet op weg naar volledige circulariteit van fosfaat­recycling volgens het SusPhos proces, waarbij ook magnesium is terug te winnen.

Elektrische wagens met grote autonomie - artikel

Engineeringbedrijf Exypnos uit Kruibeke ontwikkelt kant-en-klare industriële installaties op maat voor de framing en verlijming van componenten met gegoten polyurethaan.

Tracering aardbeien Coöperatie Hoogstraten met visie en RFID

Coöperatie Hoogstraten hecht veel belang aan de traceerbaarheid van haar aardbeien doorheen de keten, maar met een 200-tal telers is dit proces logistiek gezien niet eenvoudig te realiseren.

Privacy-vriendelijke data-analyse technologieën in ontwikkeling

TNO roept overheidspartijen, bedrijven, commerciële technologiepartijen en kennisinstellingen op om gezamenlijk hiervoor Multi-Party Computation en Federated Learning in te zetten.

Elia incubator stimuleert digitale innovatie

The Nest, de incubator van Elia Group, maakt het mogelijk voor medewerkers om digitale ideeën snel te ontwikkelen, om er prototypes van te maken en ze te testen in een sandboxomgeving.

Suez investeert 10 miljoen euro in nieuwe duurzame sorteerlijn

Om te voldoen aan de nieuwe milieu­regle­men­tering van de Vlaamse regering installeert afval­verwer­kend bedrijf Suez in de Gentse haven een nieuwe sorteerlijn, die 35% meer afval zal uitsorteren.

ABB breidt YuMi-cobotportfolio uit

ABB heeft haar portfolio van collaboratieve robots (cobots) uitgebreid met twee nieuwe cobotfamilies: GoFa en SWIFTI met een intuïtief ontwerp. Als aanvulling YuMi en Single Arm YuMi bieden de nieuwe cobots een hogere payload en hogere snelheden. ABB speelt met deze toename in kracht en snelheid in op vragen vanuit de markt. >>

Partners