Imec test nano-technologie in de ruimte

Bedrijfsnieuws 26/01/2021 11:27:03

Imec zal drie van haar nano-technologieën valideren in lage zwaartekracht, met steun van NASA. Doordat ze zo compact en slim zijn, zijn deze systemen erg geschikt voor gebruik in de ruimte.

Lees hieronder verder   
Verwant

Lockheed Martin gunt Feronyl contract binnen het F-35 programma

Wie gaat er mee naar Mars? - artikel

West-Vlaamse bedrijven leveren geavanceerde technologie voor Marsmissie

Verhaert en SpaceTec steunen start-ups in ruimtevaartindustrie

ExoMars detecteert nieuw gas op Mars

TNO en Demcon werken mee aan ’s werelds grootste telescoop

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Decanteercentrifuges

Online

van 9/03/2021 tot 10/03/2021

Belgian Offshore Days

Ostend Sea P’lace

van 17/03/2021 tot 18/03/2021

Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19

Live Webinar

dinsdag 23 maart 2021

Panel Building. Made Smarter

Online event

dinsdag 23 maart 2021

METAV Digital

online

van 23/03/2021 tot 26/03/2021

EEX-ATEX

Online cursus IE-net

van 30/03/2021 tot 31/03/2021

Keuze van de redactie

(5/3) Computersimulaties in 4D maken hartchirurgie veiliger

(3/3) Windparken profiteren van sterke stroming in lagere atmosfeer

(2/3) Lockheed Martin gunt Feronyl contract binnen het F-35 programma

(1/3) Start bouw allereerste Vlaamse opleidingscentrum voor farma en biotech

(25/2) Nieuw platform biedt correctere berekening CO2-voetafdruk

(25/2) ABO-Group neemt Frans sonisch boorbedrijf over

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Eén van de grootste struikelblokken voor ruimteonderzoek is de beperkte beschikbaarheid van fysieke ruimte, massa en gewicht tijdens de vlucht of op het internationale ruimtestation.

Nano-elektronica biedt een oplossing voor deze uitdaging door kerncomponenten te miniaturiseren. Daardoor zijn de eindproducten aanzienlijk kleiner zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties en de functionaliteit. Recent werd dan ook een “Space Health” programma opgericht in imec USA, gelegen in Florida.

Met financiering van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zal imec drie technologieën testen in een microzwaartekrachtomgeving, een omgeving die de ruimtevlucht simuleert.

Het diagnosetoestel van imec’s spin-off miDiagnostics, imec's lensvrije microscoop (LFI) en imec’s hersenprobe (Neuropixels) zijn stuk voor stuk compacte, geavanceerde systemen.

Ze zullen gevalideerd worden in een paraboolvlucht (miDiagnostics) en suborbitale ruimtevlucht (Neuropixels en LFI). Bij een paraboolvlucht maakt een vliegtuig een parabolische vlucht, waarbij enkele seconden gewichtsloosheid gecreëerd wordt.

Bij een suborbitale ruimtevlucht bereikt een ruimtevaartuig de ruimte en keert terug naar de aarde voordat het één omloop rond de planeet heeft uitgevoerd.

Deze demonstraties zijn uiteindelijk bedoeld om de technologie ruimteklaar te maken voor gebruik aan boord van ISS en op andere ruimtevaartmissies.

Hoewel de ruimtevaart een nichemarkt is, heeft onderzoek in deze unieke omgeving of ontwikkeling van ruimtevaarttechnologie geleid tot talloze wetenschappelijke doorbraken met toepassingen op aarde.

Veel onderzoeks- en farmacologische faciliteiten streven naar geautomatiseerde en compacte instrumentatie, bijvoorbeeld voor doorgedreven screening van chemische verbindingen of de microfluïdische chips voor orgaan-op-chip-onderzoek.

Imec’s miniaturisatie-expertise beantwoordt aan deze behoeften en garandeert maximale informatie per micrometer technologie. Ook maakt de automatisatie van de systemen ze geschikt voor gebruik in afgelegen gebieden op aarde.

Verder kunnen de resultaten van de studies, bijvoorbeeld over bot- en spierverlies bij astronauten, gebruikt worden als model voor osteoporose of ziekten met spierverlies op aarde. << (Lydia Heida) (foto: imec)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vlaanderen op tweede plek in Europees innovatieonderzoek

Het laatste Europese innovatieonderzoek toont dat de innovatiegraad in Vlaanderen voor 2016-2018 rond de 70% ligt. Daarmee behoort Vlaanderen tot de Europese top, enkel Estland doet beter.

Kunstmatige intelligentie: nieuwer is niet altijd beter - opinie

Wat triggert kopersverdriet? Sommigen voelen het al na enkele seconden na een impulsaankoop. We maakten het allemaal wel eens mee, maar dat maakt het er niet minder pijnlijk op.

Automatiseer met één voordelige kickstart

Heeft u weinig of geen ervaring? De SIMATIC S7-1200-starterkit is makkelijk, snel, compact en kostenefficiënt en bevat alle benodigde componenten om succesvol te automatiseren.

Opheffing moratorium leidt voorlopig niet tot meer faillissementen

Tijdens de maand februari 2021 gingen er 540 bedrijven failliet, een daling met 43% tegenover 2020. Januari en februari samengeteld toont 999 faillissementsuitspraken of 49,4% minder.

Project: software robots om administratieve routinetaken over te nemen

Het gebruik van databots, een toepassing van Robotic Process Automation (RPA), heeft het potentieel om automatisering snel en goedkoop toe te passen. VIL wil dit onderzoeken.

Start bouw allereerste Vlaamse opleidingscentrum voor farma en biotech

ViTalent en POM Antwerpen hebben het startschot gegeven voor bouw van allereerste opleidingscentrum voor farma en biotech in Vlaanderen. Vanaf begin 2022 worden opleidingen op maat aangebode

Watson-Marlow en Bredel vanaf nu onder één dak

De Watson-Marlow Fluid Technology Group (WMFTG) verzorgt vanaf nu de directe verkoop, de ondersteuning en de service van de industriële Bredel slangenpompen.

‘The 7 Transformations Experience’ - column

Hoe groot of klein ze ook is, en ongeacht de menselijke en financiële middelen waarover ze beschikt, uw onderneming is in staat om te evolueren. 'The 7 Transformations Experience' helpt.

Flexim lanceert nieuwe ultrasone flowmeters voor stoom

Met de FLUXUS ST en FLUXUS ST-HT serie kan verzadigde stoom gemeten worden zonder inbreng van sensors in de leiding of het openen van de leiding. Ook het verjongen van de leidingdiameters is niet langer nodig om de stoomsnelheid te verhogen voor het toe te passen meetprincipe, want de flow kan al gemeten worden vanaf 1cm/s.

Partners