Imec test nano-technologie in de ruimte
Bedrijfsnieuws 26/01/2021 11:27:03
Imec zal drie van haar nano-technologieën valideren in lage zwaartekracht, met steun van NASA. Doordat ze zo compact en slim zijn, zijn deze systemen erg geschikt voor gebruik in de ruimte.
Lockheed Martin gunt Feronyl contract binnen het F-35 programma
Wie gaat er mee naar Mars? - artikel
West-Vlaamse bedrijven leveren geavanceerde technologie voor Marsmissie
Verhaert en SpaceTec steunen start-ups in ruimtevaartindustrie
ExoMars detecteert nieuw gas op Mars
TNO en Demcon werken mee aan ’s werelds grootste telescoop
>> Meer verwant nieuwsDecanteercentrifuges
Online
van 9/03/2021 tot 10/03/2021
Belgian Offshore Days
Ostend Sea P’lace
van 17/03/2021 tot 18/03/2021
Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19
Live Webinar
dinsdag 23 maart 2021
Panel Building. Made Smarter
Online event
dinsdag 23 maart 2021
METAV Digital
online
van 23/03/2021 tot 26/03/2021
EEX-ATEX
Online cursus IE-net
van 30/03/2021 tot 31/03/2021
(5/3) Computersimulaties in 4D maken hartchirurgie veiliger
(3/3) Windparken profiteren van sterke stroming in lagere atmosfeer
(2/3) Lockheed Martin gunt Feronyl contract binnen het F-35 programma
(1/3) Start bouw allereerste Vlaamse opleidingscentrum voor farma en biotech
(25/2) Nieuw platform biedt correctere berekening CO2-voetafdruk
(25/2) ABO-Group neemt Frans sonisch boorbedrijf over
>> Meer blikvangersENGINEERINGNET.BE - Eén van de grootste struikelblokken voor ruimteonderzoek is de beperkte beschikbaarheid van fysieke ruimte, massa en gewicht tijdens de vlucht of op het internationale ruimtestation.
Nano-elektronica biedt een oplossing voor deze uitdaging door kerncomponenten te miniaturiseren. Daardoor zijn de eindproducten aanzienlijk kleiner zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties en de functionaliteit. Recent werd dan ook een “Space Health” programma opgericht in imec USA, gelegen in Florida.
Met financiering van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zal imec drie technologieën testen in een microzwaartekrachtomgeving, een omgeving die de ruimtevlucht simuleert.
Het diagnosetoestel van imec’s spin-off miDiagnostics, imec's lensvrije microscoop (LFI) en imec’s hersenprobe (Neuropixels) zijn stuk voor stuk compacte, geavanceerde systemen.
Ze zullen gevalideerd worden in een paraboolvlucht (miDiagnostics) en suborbitale ruimtevlucht (Neuropixels en LFI). Bij een paraboolvlucht maakt een vliegtuig een parabolische vlucht, waarbij enkele seconden gewichtsloosheid gecreëerd wordt.
Bij een suborbitale ruimtevlucht bereikt een ruimtevaartuig de ruimte en keert terug naar de aarde voordat het één omloop rond de planeet heeft uitgevoerd.
Deze demonstraties zijn uiteindelijk bedoeld om de technologie ruimteklaar te maken voor gebruik aan boord van ISS en op andere ruimtevaartmissies.
Hoewel de ruimtevaart een nichemarkt is, heeft onderzoek in deze unieke omgeving of ontwikkeling van ruimtevaarttechnologie geleid tot talloze wetenschappelijke doorbraken met toepassingen op aarde.
Veel onderzoeks- en farmacologische faciliteiten streven naar geautomatiseerde en compacte instrumentatie, bijvoorbeeld voor doorgedreven screening van chemische verbindingen of de microfluïdische chips voor orgaan-op-chip-onderzoek.
Imec’s miniaturisatie-expertise beantwoordt aan deze behoeften en garandeert maximale informatie per micrometer technologie. Ook maakt de automatisatie van de systemen ze geschikt voor gebruik in afgelegen gebieden op aarde.
Verder kunnen de resultaten van de studies, bijvoorbeeld over bot- en spierverlies bij astronauten, gebruikt worden als model voor osteoporose of ziekten met spierverlies op aarde. << (Lydia Heida) (foto: imec)