Gestandaardiseerde zonnecel-boosters voor beter rendement zonnepanelen

Specifieke meetprotocollen moeten een nieuwe gouden standaard worden voor zonnecel-boosters, ofwel Luminiscent Solar Concentrators, aldus een internationaal onderzoeksteam.

Trefwoorden: #coating, #glasplaat, #LSC's, #Luminescent solar concentrators, #luminoforen, #meetprotocollen, #Politecnico di Milano, #polymeer, #PV-panelen, #TU Eindhoven, #University of Cambridge, #zonnecel-booster

Lees verder

research

( Foto: TU Eindhoven )

ENGINEERINGNET.BE - Hoewel fotovoltaïsche panelen veel gebruikt zijn en bijdragen aan de energietransitie, zijn er ook nadelen. "De donkere kleur van zonnepanelen is onprettig voor het oog," zegt Michael Debije, verbonden aan TU Eindhoven.

"Ze leveren minder goede prestaties in schaduwrijke gebieden en onder bewolkte omstandigheden, zijn maar in beperkte vormen en maten verkrijgbaar en kunnen maar van één kant licht opvangen. Bovendien reageren PV-panelen enkel op specifieke golflengtes aan licht."

Deze esthetische en operationele beperkingen zijn te verhelpen door PV-panelen aan te vullen met luminiscent solar concentrators, Hierdoor zijn PV-panelen op bijna elke locatie te gebruiken.

Luminescent solar concentrators (LSC’s) bestaan uit lichtgevende materialen (luminoforen) die op het oppervlak van een polymeer- of glasplaat zijn gecoat. Licht wordt door de luminoforen opgevangen bij een bepaalde golflengte, en weer uitgezonden bij een langere golflengte.

LSC’s zijn gevoelig voor diffuus licht, visueel aantrekkelijk en veelzijdig in gebruik. Ook kunnen LSC’s de gevoeligheid van PV-panelen verhogen, omdat ze geschikt zijn bij meer golflengten aan licht.

Maar er is een probleem met LSC’s. Debije: "Het is moeilijk om de prestaties van verschillende LSC-apparaten te vergelijken, omdat veel onderzoekers LSC’s evalueren in de context van PV-technologieën."

"Standaardrapportagemethoden voor LSC’s ontbreken dus, wat betekent dat het onmogelijk is om gegevens te vergelijken die de afgelopen 40 jaar zijn verzameld."

Daarom heeft Debije samen met Rachel Evans (University of Cambridge, VK) en Gianmarco Griffini (Politecnico di Milano, Italië) een reeks metingen bedacht die door elk laboratorium zijn uit te voeren.

"Ons doel is het voor de LSC-gemeenschap gemakkelijk te maken om verschillende LSC-ontwerpen te vergelijken, dankzij deze gestandaardiseerde meetbenaderingen."

Debije en zijn medewerkers stellen ook voor om LSC’s voortaan te behandelen als fotonische apparaten. "Deze technologie kan een enorme impact hebben op stedelijk ontwerp, energieproductie, chemische verwerking en waterstofproductie."