Gat gedicht in opslagcapaciteit van stalen voor klinisch onderzoek

Economie 3/02/2021 10:37:35

Avantor Clinical Services bouwde op 13 km van de luchthaven van Frankfurt een tweede Europees biodepot en -archief en oplossingen voor gekoelde opslag: -196°C (cryogeen), -80°C, -20°C en 5°C.

Lees hieronder verder   
Verwant

Geautomatiseerd laden en lossen levert enorme tijdswinst

Scania Parts Logistics kiest binnenvaart voor duurzaam transport

Efficiëntere materiaalstroom dankzij Remmert

North Sea Port opgenomen in ‘North Sea-Baltic’ spoorcorridor

Modulair principe garandeert flexibiliteit en schaalbaarheid

Industrie 4.0 in de intralogistiek: moderne materiaalbehandeling

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Geologie en geotechniek: ondergronds verbond

Online webinar

van 2/03/2021 tot 9/03/2021

Klimatisatie van gebouwen

Online

van 5/03/2021 tot 25/06/2021

Decanteercentrifuges

Online

van 9/03/2021 tot 10/03/2021

Belgian Offshore Days

Ostend Sea P’lace

van 17/03/2021 tot 18/03/2021

Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19

Live Webinar

dinsdag 23 maart 2021

Panel Building. Made Smarter

Online event

dinsdag 23 maart 2021

Keuze van de redactie

(25/2) Nieuw platform biedt correctere berekening CO2-voetafdruk

(25/2) ABO-Group neemt Frans sonisch boorbedrijf over

(23/2) Vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst in België

(22/2) KU Leuven en Fluxys testen waterstofpanelen

(18/2) Belgische primeur: waterstof ingezet in Antwerpse industriële installatie

(17/2) Onderzoek: spectaculair omslagpunt in emulsies van water en olie

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het nieuwbouw depot van Avantor, dat midden november de deuren opende, beschikt over 4.000 m² lab en magazijnruimte maar ook over 8.400 m³ aan CRT of gecontroleerde kamertemperatuur- en vochtigheid gestuurde opslagruimte.

Biostalen, maar ook vaccins, bijvoorbeeld, kunnen er opgeslagen worden, bulk geneesmiddelvoorraden, productiemateriaal en monsters na het testen en na het vaccineren. Het bedrijf verzorgt overigens ook gereguleerde opslag voor niet-farmaceutische klanten. De oplossingen van de faciliteit voor gekoelde opslag omvatten -196°C (cryogeen), -80°C, -20°C en +5°C.

Om die -196°C te halen worden 20 staande tanks met vloeibare stikstof ingezet. Stalen op die temperatuur komen in vaten die tot 80.000 vials of ampules van 1,2 en 2 ml bevatten. Daarnaast zijn er diepvriezers die -80°C gaan en inloop koelkamers voor temperaturen tussen +5°C en 21°C.

Alle materialen worden behandeld binnen een gecontroleerde omgeving. De uitrusting is redundant en voorzien van back-up systemen. De faciliteit in Frankfurt levert gespecialiseerde diensten die bedrijven uitbesteden omdat ze niet altijd de expertise of mogelijkheden hebben om dergelijke operaties zelf uit te voeren en zelf liever tijd, ruimte en middelen besteden aan commercieel waardevol laboratoriumwerk.

De beslissing over dit project werd eind 2018 getroffen. “We detecteerden een behoefte aan meer opslagcapaciteit in de EU”, zegt Jonathan Raven, Global Director, Customer Development, Clinical Services bij Avantor. Hoe groot die markt dan precies is, kan hij moeilijk vertellen omdat die zeer gefragmenteerd is. “Veel bedrijven hebben hun eigen depot maar doen ook een beroep op externe opslagcapaciteit.” Avantor verzorgt trouwens ook biodepotdiensten op locatie bij tal van Life Science-klanten en zal dat ook blijven doen.

Studies voorzagen de komende vier jaar een marktgroei van 4,5% per jaar. Al voor de COVID 19-pandemie nam de behoefte aan een adequate opslag van monsters toe. De pandemie heeft die behoefte alleen maar vergroot. De eerste spadesteek ging in augustus 2019 de grond in. Ondanks COVID waren de werken een dik jaar later rond, vrijwel zoals gepland.

De nieuwe gebouwen kregen de DGNB Gold certificatie voor levens­cyclus­duur­zaam­heid van het Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen. Het depot ging met een dozijn eigen medewerkers van start voor een handvol klanten. Cijfers die kunnen groeien. “We vergemakkelijken de logistiek voor het hele Europese continent en dat op een duurzame manier.”

Avantor heeft sinds 1999 een faciliteit in de buurt van het Franse Nice. De keuze voor Frankfurt was logistiek de evidentie zelve. Frankfurt is een cruciale hub naar andere grote steden in Europa en de wereld. De globale leverancier van bedrijfskritische producten en diensten aan klanten in de biofarmaceutische industrie, de gezondheidszorg, het onderwijs en de overheid, biedt er een retourservice op 24u voor stalen/monsters.

Raven wijst er op dat elke klant eigen behoeften heeft en dat er dus heel wat maatwerk bij komt kijken: verschillende temperaturen, hoeveelheden, monitoring,… De monsters en samples die in het biodepot gaan, kunnen daar kortere of langere tijd blijven. Maar ze bewegen ook tussen biodepots en labs en terug. “Die activiteit groeit”, geeft Raven aan. Het bedrijf gaat prat op zijn assetmanagement en track record van volledige traceerbaarheid van elk sample.

Avantors eigen data management systeem maakt het klanten mogelijk op elk ogenblik zichtbaarheid te hebben over de eigen data, waar hun monsters ook opgeslagen liggen.

“We werken met veel bedrijven uit de top vijftig farmabedrijven wereldwijd, van hun preklinische tot klinische werk, van ontdekking van een vaccin tot zijn uitrol, het hele ordertraject, de opslag, licenties.” Het bedrijf verzorgt trouwens ook de gereguleerde opslag voor andere dan de farmasector. << (Luc De Smet) (foto: Avantor)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst in België

Cargill (Izegem), Danone (Rotselaar), Delhez Tôlerie (Thimister-Clermont) en L’Oréal (Libramont) zijn de nieuwe Factories of the Future, terwijl 5 bedrijven hun titel verlengd hebben.

DCI overgenomen door Pauwels Consulting

Pauwels Consulting, Belgische consultancykantoor gespecialiseerd in engineering, life sciences en IT, heeft het Sint-Niklase IT consultancybedrijf DCI overgenomen.

VINCI Energies behaalt Agoria-label ‘Employer ready for the future of work’

Het label is de erkenning voor het engagement dat VINCI Energies in België aangaat om zijn personeelsbeleid aan te passen aan de uitdagingen van de arbeidsmarkt van morgen.

Conferentie over de toekomst van bordenbouw en schakelkasttechniek

Op dinsdag 23 maart organiseren Rittal en Eplan België de online conferentie ‘Panel Building. Made Smarter’, een live event voor de schakelkastindustrie van de toekomst.

Infrabel gunt P&V Panels contracten na Europese aanbesteding

Infrabel heeft de contracten 400V algemeen laagspanningsborden (ALSB) en het PLP-project (elektrische bedieningsposten) verlengd. Het QF-contract is aan zijn vierde vernieuwing toe.

Brugge.Inc verwelkomt eerste (tech) start-ups

Drie maanden na de lancering namen Ikologik, Tomorrow.be, Promojagers en Webdoos onlangs als eerste (tech) start-ups hun intrek in de incubator van Brugge.Inc op het Stationsplein.

North Sea Port opgenomen in ‘North Sea-Baltic’ spoorcorridor

De Europese Commissie trekt op vraag van North Sea Port de spoorvrachtcorridor tussen de Noordzee en de Baltische Zee door naar de Kanaalzone Gent-Terneuzen.

Vraag naar RFID-technologie vanuit betonindustrie in de lift

RFID-integrator Aucxis heeft een toenemende vraag vanuit de markt genoteerd in verband met de inzetbaarheid van RFID-technologie in de betonsector.

Micro-Fulfillment na de pandemie

Een micro-fulfilment distributiestrategie kan bestaande/gesloten stedelijke winkelruimtes herbestemmen als hybride retail-/distributie­knoop­punten. Deze hubs bieden naast een snellere levering van bestellingen ook de mogelijkheid om consumenten te laten kiezen tussen thuislevering of afhalen. Deze trend is versneld door de Covid-19-crisis.

Partners