Chemie en life sciences sector goed voor meeste buitenlandse investeringen

Economie 4/02/2021 11:01:41

Met 40 investeringsprojecten, 877 nieuwe jobs en een investeringsbedrag van ruim 408 miljoen euro, hebben de chemie en life sciences in 2020 de meeste buitenlandse investeringen aangetrokken

Lees hieronder verder   
Verwant

Winnaars Vlajo Awards 2021 zijn gekend

imec.istart Fund krijgt stevige kapitaalinjectie

Kandidaten gezocht voor Factory of the Future in 2022

GEOxyz kiest voor Ostend Science Park als thuishaven

1.500 jobs extra en recordinvesteringen in chemie- en farmasector

Cleantech-incubator GreenVille volledig in handen van LRM

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Onderhandelen met impact

Online

van 19/05/2021 tot 26/05/2021

Leiding geven op afstand

online via Zoom

van 20/05/2021 tot 25/05/2021

Intellectual property for growing businesses

EP&C webinar

donderdag 20 mei 2021

Functionele veiligheid volgens machinerichtlijn

Online cursus IE-net

van 1/06/2021 tot 10/06/2021

Patent Enforcement in Asia

3 Live webinars

van 1/06/2021 tot 15/06/2021

Jouw spreekstem

Online

van 2/06/2021 tot 23/06/2021

Keuze van de redactie

(11/5) 3D-printen als basis voor nieuwe diagnostische testen

(10/5) Borealis en Qpinch starten revolutionaire warmte­recuperatie-eenheid op

(6/5) AI-platform leidt tot sneller en beter voorraadbeheer

(5/5) imec.istart Fund krijgt stevige kapitaalinjectie

(4/5) Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

(3/5) Gerrit Jan Schaeffer volgt Ronnie Belmans op bij EngergyVille

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De geïnvesteerde bedragen lagen vorig jaar, door de moeilijke economische context, wel een stuk lager dan de jaren voordien. Toch heeft de sector sinds 2010 al voor bijna 13,5 miljard euro aan investeringen naar Vlaanderen gehaald. Alleen al de laatste drie jaar kwamen er zo 2.137 jobs bij.

De chemie- en farmasector blijft kampioen in het aantrekken van buitenlandse investeringen naar Vlaanderen. Net zoals de voorbije jaren was de sector ook in het coronajaar 2020 nummer 1, zowel qua aantal investeringsprojecten (40, waarbij het in meer dan de helft van de gevallen om nieuwe of zogeheten ‘greenfield’ investeringen gaat) als qua investeringsbedrag (408 miljoen euro).

Na twee absolute recordjaren met aangekondigde miljardeninvesteringen in 2018 en 2019 bestendigt de sector hiermee zijn positie als economische motor van de Vlaamse en Belgische economie.

De meeste buitenlandse investeringen waren vorig jaar afkomstig uit de Verenigde Staten, Duitsland, China en Japan. De cijfers komen van FIT, het Vlaamse agentschap voor internationaal ondernemen.

Met 877 extra jobs, het hoogste aantal op de logistieke sector na, is de chemie en life sciences trouwens goed voor bijna 20% van de zowat 4.700 jobs die vorig jaar door buitenlandse investeringen in Vlaanderen werden gecreëerd.

Ook 2021 is goed gestart op investeringsvlak. Zo kondigde Acros Organics, onderdeel van de Amerikaanse groep Thermo Fisher Scientific, begin februari aan meer dan 7 miljoen euro te investeren in een capaciteitsverdubbeling van haar vestiging in Geel.

Dit zou de komende drie jaar zo’n 20 tot 40 nieuwe jobs opleveren. << (Guy Leysen) (foto: dolgachov - 123RF)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Traceer items op een efficiënte manier met RFID-labels

Brady Corporation kan de optimale RFID-labelingoplossing ontwerpen voor het traceren van items en voorraadbeheer, geschikt voor elk oppervlak, o.a. geselecteerde antennes, chips, ...

Igus toont innovaties in virtuele tentoonstelling

Terwijl iedereen telewerkt, versnelde igus het tempo van zijn productinnovatie. Het motionbedrijf kon dit voorjaar uitpakken met 168 innovaties in kunststof.

Duitse staalbedrijven en Haven Rotterdam onderzoeken opzet waterstofketens

HKM, thyssenkrupp Steel en Havenbedrijf Rotterdam gaan gezamenlijk de mogelijkheid onderzoeken om internationale toeleveringsketens voor waterstof op te zetten.

Michaël Gillon laureaat van de Francqui-prijs 2021

Op 9 juni ontvangt astrofysicus Michaël Gillon de prestigieuze Francqui-prijs uit de handen van de koning voor zijn opzienbarend werk rond exoplaneten, planeten buiten ons zonnestelsel.

Digitaal transformatieproject weert papier op Roltex fabrieksvloer

Roltex, producent van dienbladen, kreeg steeds meer projecten met kleinere aantallen binnen. Door het extra papierwerk, de bijbehorende administratie, ..., daalde de productiviteit.

Cobotracks behaalt Techman certificatie

Hierdoor is het Genkse Cobotracks, zusterbedrijf van Vansichen Linear Technology, de eerste erkende fabrikant van tracks voor de internationale cobotproducent en bracht een zevende as uit.

Cruciaal deel van de LHCb-detector te CERN zit op zijn plaats

Vier van de eerste zes frames met lichtgevoelige SciFi-detectoren zitten nu op hun plaats in het LHCb-experiment op CERN. Meer onderhoud moet nog plaatsvinden. Herstart vindt plaats in 2022.

Incubator BlueChem voor duurzame chemie bestaat 1 jaar

BlueChem, gelegen op Blue Gate Antwerp, ondersteunt start-ups en scale-ups om hun innovaties voor de duurzame chemie van de toekomst te laten doorgroeien tot industriële schaal.

igus is nieuw lid van Profibus Nutzerorganisation

Profinet is 's werelds toonaangevende communicatie-oplossing op Ethernetbasis voor industriële automatisering (zelfs grote datavolumes worden snel en veilig overgedragen). Om het onderzoek naar de Profinet technologie in bewegende toepassingen te bevorderen is igus nu toegetreden tot de Profibus Nutzerorganisation e.V. als kabelspecialist.

Partners