Chemie en life sciences sector goed voor meeste buitenlandse investeringen

Economie 4/02/2021 11:01:41

Met 40 investeringsprojecten, 877 nieuwe jobs en een investeringsbedrag van ruim 408 miljoen euro, hebben de chemie en life sciences in 2020 de meeste buitenlandse investeringen aangetrokken

Lees hieronder verder   
Verwant

ABO-Group neemt Frans sonisch boorbedrijf over

Vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst in België

Brugge.Inc verwelkomt eerste (tech) start-ups

Mobiliteitsbedrijf haalt 1 miljoen euro op voor elektrificatie wagenparken

Noosa, Rockestate en uWare Robotics bekroont met Innovative Starters Award

Chemie en life sciences sector goed voor meeste buitenlandse investeringen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Geologie en geotechniek: ondergronds verbond

Online webinar

van 2/03/2021 tot 9/03/2021

Klimatisatie van gebouwen

Online

van 5/03/2021 tot 25/06/2021

Decanteercentrifuges

Online

van 9/03/2021 tot 10/03/2021

Belgian Offshore Days

Ostend Sea P’lace

van 17/03/2021 tot 18/03/2021

Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19

Live Webinar

dinsdag 23 maart 2021

Panel Building. Made Smarter

Online event

dinsdag 23 maart 2021

Keuze van de redactie

(25/2) Nieuw platform biedt correctere berekening CO2-voetafdruk

(25/2) ABO-Group neemt Frans sonisch boorbedrijf over

(23/2) Vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst in België

(22/2) KU Leuven en Fluxys testen waterstofpanelen

(18/2) Belgische primeur: waterstof ingezet in Antwerpse industriële installatie

(17/2) Onderzoek: spectaculair omslagpunt in emulsies van water en olie

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De geïnvesteerde bedragen lagen vorig jaar, door de moeilijke economische context, wel een stuk lager dan de jaren voordien. Toch heeft de sector sinds 2010 al voor bijna 13,5 miljard euro aan investeringen naar Vlaanderen gehaald. Alleen al de laatste drie jaar kwamen er zo 2.137 jobs bij.

De chemie- en farmasector blijft kampioen in het aantrekken van buitenlandse investeringen naar Vlaanderen. Net zoals de voorbije jaren was de sector ook in het coronajaar 2020 nummer 1, zowel qua aantal investeringsprojecten (40, waarbij het in meer dan de helft van de gevallen om nieuwe of zogeheten ‘greenfield’ investeringen gaat) als qua investeringsbedrag (408 miljoen euro).

Na twee absolute recordjaren met aangekondigde miljardeninvesteringen in 2018 en 2019 bestendigt de sector hiermee zijn positie als economische motor van de Vlaamse en Belgische economie.

De meeste buitenlandse investeringen waren vorig jaar afkomstig uit de Verenigde Staten, Duitsland, China en Japan. De cijfers komen van FIT, het Vlaamse agentschap voor internationaal ondernemen.

Met 877 extra jobs, het hoogste aantal op de logistieke sector na, is de chemie en life sciences trouwens goed voor bijna 20% van de zowat 4.700 jobs die vorig jaar door buitenlandse investeringen in Vlaanderen werden gecreëerd.

Ook 2021 is goed gestart op investeringsvlak. Zo kondigde Acros Organics, onderdeel van de Amerikaanse groep Thermo Fisher Scientific, begin februari aan meer dan 7 miljoen euro te investeren in een capaciteitsverdubbeling van haar vestiging in Geel.

Dit zou de komende drie jaar zo’n 20 tot 40 nieuwe jobs opleveren. << (Guy Leysen) (foto: dolgachov - 123RF)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst in België

Cargill (Izegem), Danone (Rotselaar), Delhez Tôlerie (Thimister-Clermont) en L’Oréal (Libramont) zijn de nieuwe Factories of the Future, terwijl 5 bedrijven hun titel verlengd hebben.

DCI overgenomen door Pauwels Consulting

Pauwels Consulting, Belgische consultancykantoor gespecialiseerd in engineering, life sciences en IT, heeft het Sint-Niklase IT consultancybedrijf DCI overgenomen.

VINCI Energies behaalt Agoria-label ‘Employer ready for the future of work’

Het label is de erkenning voor het engagement dat VINCI Energies in België aangaat om zijn personeelsbeleid aan te passen aan de uitdagingen van de arbeidsmarkt van morgen.

Conferentie over de toekomst van bordenbouw en schakelkasttechniek

Op dinsdag 23 maart organiseren Rittal en Eplan België de online conferentie ‘Panel Building. Made Smarter’, een live event voor de schakelkastindustrie van de toekomst.

Infrabel gunt P&V Panels contracten na Europese aanbesteding

Infrabel heeft de contracten 400V algemeen laagspanningsborden (ALSB) en het PLP-project (elektrische bedieningsposten) verlengd. Het QF-contract is aan zijn vierde vernieuwing toe.

Brugge.Inc verwelkomt eerste (tech) start-ups

Drie maanden na de lancering namen Ikologik, Tomorrow.be, Promojagers en Webdoos onlangs als eerste (tech) start-ups hun intrek in de incubator van Brugge.Inc op het Stationsplein.

North Sea Port opgenomen in ‘North Sea-Baltic’ spoorcorridor

De Europese Commissie trekt op vraag van North Sea Port de spoorvrachtcorridor tussen de Noordzee en de Baltische Zee door naar de Kanaalzone Gent-Terneuzen.

Vraag naar RFID-technologie vanuit betonindustrie in de lift

RFID-integrator Aucxis heeft een toenemende vraag vanuit de markt genoteerd in verband met de inzetbaarheid van RFID-technologie in de betonsector.

Micro-Fulfillment na de pandemie

Een micro-fulfilment distributiestrategie kan bestaande/gesloten stedelijke winkelruimtes herbestemmen als hybride retail-/distributie­knoop­punten. Deze hubs bieden naast een snellere levering van bestellingen ook de mogelijkheid om consumenten te laten kiezen tussen thuislevering of afhalen. Deze trend is versneld door de Covid-19-crisis.

Partners