Deucalion supercomputer voor Braga

Economie 8/02/2021 11:04:23

Er komt een 10 petaflops-machine in het Noord-Portugese Braga. Het onlangs opgerichte Minho Advanced Computing Center (MACC) zal de supercomputer hosten.

Lees hieronder verder   
Verwant

Eerste alles-in-één vloeistofgekoelde modulaire datacenter gelanceerd

Imec demonstreert transistor die chips onder de 2 nanometer mogelijk maakt

Luxemburgse MeluXina supercomputer aan de slag

Basware behaalt ISO 9001:2015-certificering

Taipro: klein maar fijn groeit - artikel

Colt en NorthC Datacenters bundelen krachten

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Kennismanagement

online via Zoom

van 17/06/2021 tot 24/06/2021

Samenwerken met BIM - Stadhuis Roeselare

Online ORI webinar

maandag 21 juni 2021

Automatica Sprint

Messe München

van 22/06/2021 tot 24/06/2021

Waterstofconferentie Vlaanderen

Antwerpen

dinsdag 22 juni 2021

Werken na Corona

ORI webinar

vrijdag 25 juni 2021

StocExpo

Antwerp Expo

van 29/06/2021 tot 1/07/2021

Keuze van de redactie

(14/6) VIL-tool helpt bedrijven bij technologiekeuze

(14/6) 500 sensoren monitoren aardappelteelt

(10/6) Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

(9/6) Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

(7/6) Maakt of kraakt de pandemie nu carrières van techvrouwen? - artikel

(7/6) Umicore benoemt Mathias Miedreich tot nieuwe CEO

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De European High-Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC), de Portuguese Foundation for Science and Technology (FCT) en Fujitsu ondertekenden een contract ter waarde van € 20 miljoen voor het nieuw peta-supercomputersysteem Deucalion.

Deucalion zal 10 miljoen miljard berekeningen per seconde aankunnen. Deze machine zal gebruikmaken van ARM-technologie, met name van Fujitsu’s A64FX CPU met 48 kernen, die ook gebruikt wordt in de Japanse Fugaku-supercomputer (in het RIKEN Center for Computational Science (R-CCS) in Kobe) die op dit ogenblik de snelste supercomputer ter wereld is.

De machine zal worden gebruikt voor onderzoek en ontwikkeling rond hulpbronnen- en energie-efficiënte technologieën, geneesmiddelen en weersvoorspellingen. Hij moet ook de ontwikkeling van allerlei industriële toepassingen -van materialen en biotechnologie tot klimaatvriendelijke energiesystemen- bevorderen.

De EU draagt bijna 7 miljoen euro bij in de kosten van de nieuwe supercomputer. Het publiek-privaat partnership EuroHPC bundelt Europese middelen om supercomputers en technologieën van wereldklasse te kopen en in te zetten om in Europa een infrastructuur, een ecosysteem van supercomputers van wereldklasse uit te poten.

Naast de Deucalion in Portugal, gaat het om zes EuroHPC-supercomputers in de centra van Sofiatech (Bulgarije), IT4Innovations National Supercomputing Center (Tsjechië), CINECA (Italië), LuxProvide (Luxemburg), IZUM (Slovenië) en CSC-IT Center for Science (Finland).

De Euro HPC Joint Undertaking plant trouwens nóg een pre-exaschaalsupercomputer in Spanje later dit jaar. Daar stopt het lang niet. De Commissie diende in september 2020 een voorstel in om nóg 8 miljard euro te investeren in de volgende generatie supercomputers en kwantumtechnologieën. << (Luc De Smet) (foto: European Commission)

ACHTERGROND
De rekenkracht van (super)computers hangt o.a. af van hun processoren en wordt uitgedrukt in flops of 'floating point operations per second’, het aantal berekeningen-met-cijfers-na-de-komma dat de computer per seconde klaart. Zo staat één gigaflop voor een miljard berekeningen per seconde. 1.000 gigaflops is 1 teraflop (biljoen). 1.000 teraflops is 1 petaflop (biljard). 1.000 petaflops is 1 exaflop (triljoen).

Dit jaar gaat een eerste fase van LUMI (Large Unified Modern Infrastructure) on line in het CSC datacenter (Kajaani, Finland). De LUMI-supercomputer is wel van een heel andere schaal dan de nieuwe Deucalion... De investering van 200 miljoen euro zal met 552 petaflop/s (552 *1015 flops) net iets sneller zijn dan de Japanse Fugaku (513 petaflop/s) - vandaag de snelste supercomputer te wereld - maar blijft een zogenaamde ‘pre-exaschaal’ supercomputer.

LUMI bouwt op de technologie van Hewlett Packard Enterprise (HPE). Het is een HPE Cray EX supercomputer met next generation AMD EPYC CPU’s en AMD Instinct GPU’s. Het LUMI-consortium omvat niet alleen Finland maar ook België, Republic, Denemarken, Estland, Ijsland, Noorwegen, Polen, de Tsjechische Republiek, Zweden en Zwitserland. Tsjechië. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Verbeterde membranen voor blauwe energie

Met positief en negatief geladen zoutionen in rivier- en zeewater kun je energie opwekken via speciale membranen. TU Eindhoven ontwikkelde technologie om dit proces te verbeteren.

Betonprinters en metselrobots: opmars van automatisering in bouw - artikel

Op Kamp C in Westerlo heeft de grootste 3D-betonprinter van Europa vorig jaar in één stuk een volledig huis met verdieping geprint. Dat was een wereldprimeur.

CTG lanceert zomerklassen om IT basiskennis bij te brengen

IT-dienstenleverancier CTG lanceert zomerklassen om alle werknemers (van HR-verantwoordelijke tot boekhouder) basisvaardigheden aan te leren om IT-systemen en softwareprogramma’s te testen.

Trends in de maakindustrie in kaart gebracht

Dewi Van De Vyver, CEO van Flow Pilots, en Carine Lucas van technologiefederatie Agoria nemen de belangrijkste digitale trends binnen de maakindustrie onder de loep.

Nieuwe investering versnelt test voor vroege kankerdiagnose

De Nederlandse WUR spin-off Surfix ontvangt 8,5 miljoen euro voor de ontwikkeling van nanocoatings voor biosensoren die buiten het lichaam biologisch materiaal kunnen meten.

Vlaanderen onderzoekt uitrol Hyperloop netwerk

Onze Vlaamse industrie en universiteiten kunnen hier mee koploper zijn. Daarom heeft minister Crevits de opdracht gegeven aan VIL om te onderzoeken wat de mogelijkheden in Vlaanderen zijn.

Toegang op maat met modulair heksysteem

Elke toepassing stelt andere eisen aan het veiligheidsconcept. De keuze varieert dan ook. Denk bijvoorbeeld aan het beveiligen van gevarenzones met veilig­heids­heksys­temen.

Basware behaalt ISO 9001:2015-certificering

Het Basware quality management system is gecertificeerd volgens de ISO 9001:2015-norm, de meest algemeen erkende internationale norm voor kwaliteitsmanagement.

AI-functionaliteit voor Kontron KBox A-203-AI-GC

Kontron gaat zijn AI-platform ook beschikbaar stellen als een KBox-pc op basis van een Intel Atom x7-E3950-processor. De KBox is gebruiksklaar en kan direct geïntegreerd worden in bestaande X86-landschappen om snel en efficiënt eigen toepassingsscenario's rond Machine Learning en Artificial Intelligence te implementeren. >>

Partners