Deucalion supercomputer voor Braga

Economie 8/02/2021 11:04:23

Er komt een 10 petaflops-machine in het Noord-Portugese Braga. Het onlangs opgerichte Minho Advanced Computing Center (MACC) zal de supercomputer hosten.

Lees hieronder verder   
Verwant

Vraag naar RFID-technologie vanuit betonindustrie in de lift

Geluidscamera’s met AI wereldwijd beschikbaar

Flanders Make ontwikkelt drones voor logistiek en landbouw

Apparaten bouwen op atomaire schaal

Slimme gebouwen in het post-COVID-tijdperk

Deucalion supercomputer voor Braga

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Geologie en geotechniek: ondergronds verbond

Online webinar

van 2/03/2021 tot 9/03/2021

Klimatisatie van gebouwen

Online

van 5/03/2021 tot 25/06/2021

Decanteercentrifuges

Online

van 9/03/2021 tot 10/03/2021

Belgian Offshore Days

Ostend Sea P’lace

van 17/03/2021 tot 18/03/2021

Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19

Live Webinar

dinsdag 23 maart 2021

Panel Building. Made Smarter

Online event

dinsdag 23 maart 2021

Keuze van de redactie

(23/2) Vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst in België

(22/2) KU Leuven en Fluxys testen waterstofpanelen

(18/2) Belgische primeur: waterstof ingezet in Antwerpse industriële installatie

(17/2) Onderzoek: spectaculair omslagpunt in emulsies van water en olie

(16/2) Megatrends in de maakindustrie en het vertrouwde ‘nieuwe normaal’

(15/2) Haalbaarheid Belgisch-Deense hybride interconnector onderzocht

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De European High-Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC), de Portuguese Foundation for Science and Technology (FCT) en Fujitsu ondertekenden een contract ter waarde van € 20 miljoen voor het nieuw peta-supercomputersysteem Deucalion.

Deucalion zal 10 miljoen miljard berekeningen per seconde aankunnen. Deze machine zal gebruikmaken van ARM-technologie, met name van Fujitsu’s A64FX CPU met 48 kernen, die ook gebruikt wordt in de Japanse Fugaku-supercomputer (in het RIKEN Center for Computational Science (R-CCS) in Kobe) die op dit ogenblik de snelste supercomputer ter wereld is.

De machine zal worden gebruikt voor onderzoek en ontwikkeling rond hulpbronnen- en energie-efficiënte technologieën, geneesmiddelen en weersvoorspellingen. Hij moet ook de ontwikkeling van allerlei industriële toepassingen -van materialen en biotechnologie tot klimaatvriendelijke energiesystemen- bevorderen.

De EU draagt bijna 7 miljoen euro bij in de kosten van de nieuwe supercomputer. Het publiek-privaat partnership EuroHPC bundelt Europese middelen om supercomputers en technologieën van wereldklasse te kopen en in te zetten om in Europa een infrastructuur, een ecosysteem van supercomputers van wereldklasse uit te poten.

Naast de Deucalion in Portugal, gaat het om zes EuroHPC-supercomputers in de centra van Sofiatech (Bulgarije), IT4Innovations National Supercomputing Center (Tsjechië), CINECA (Italië), LuxProvide (Luxemburg), IZUM (Slovenië) en CSC-IT Center for Science (Finland).

De Euro HPC Joint Undertaking plant trouwens nóg een pre-exaschaalsupercomputer in Spanje later dit jaar. Daar stopt het lang niet. De Commissie diende in september 2020 een voorstel in om nóg 8 miljard euro te investeren in de volgende generatie supercomputers en kwantumtechnologieën. << (Luc De Smet) (foto: European Commission)

ACHTERGROND
De rekenkracht van (super)computers hangt o.a. af van hun processoren en wordt uitgedrukt in flops of 'floating point operations per second’, het aantal berekeningen-met-cijfers-na-de-komma dat de computer per seconde klaart. Zo staat één gigaflop voor een miljard berekeningen per seconde. 1.000 gigaflops is 1 teraflop (biljoen). 1.000 teraflops is 1 petaflop (biljard). 1.000 petaflops is 1 exaflop (triljoen).

Dit jaar gaat een eerste fase van LUMI (Large Unified Modern Infrastructure) on line in het CSC datacenter (Kajaani, Finland). De LUMI-supercomputer is wel van een heel andere schaal dan de nieuwe Deucalion... De investering van 200 miljoen euro zal met 552 petaflop/s (552 *1015 flops) net iets sneller zijn dan de Japanse Fugaku (513 petaflop/s) - vandaag de snelste supercomputer te wereld - maar blijft een zogenaamde ‘pre-exaschaal’ supercomputer.

LUMI bouwt op de technologie van Hewlett Packard Enterprise (HPE). Het is een HPE Cray EX supercomputer met next generation AMD EPYC CPU’s en AMD Instinct GPU’s. Het LUMI-consortium omvat niet alleen Finland maar ook België, Republic, Denemarken, Estland, Ijsland, Noorwegen, Polen, de Tsjechische Republiek, Zweden en Zwitserland. Tsjechië. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Infrabel gunt P&V Panels contracten na Europese aanbesteding

Infrabel heeft de contracten 400V algemeen laagspanningsborden (ALSB) en het PLP-project (elektrische bedieningsposten) verlengd. Het QF-contract is aan zijn vierde vernieuwing toe.

Brugge.Inc verwelkomt eerste (tech) start-ups

Drie maanden na de lancering namen Ikologik, Tomorrow.be, Promojagers en Webdoos onlangs als eerste (tech) start-ups hun intrek in de incubator van Brugge.Inc op het Stationsplein.

North Sea Port opgenomen in ‘North Sea-Baltic’ spoorcorridor

De Europese Commissie trekt op vraag van North Sea Port de spoorvrachtcorridor tussen de Noordzee en de Baltische Zee door naar de Kanaalzone Gent-Terneuzen.

Vraag naar RFID-technologie vanuit betonindustrie in de lift

RFID-integrator Aucxis heeft een toenemende vraag vanuit de markt genoteerd in verband met de inzetbaarheid van RFID-technologie in de betonsector.

KU Leuven en Fluxys testen waterstofpanelen

KU Leuven-onderzoekers hebben waterstofpanelen ontwikkeld. Een aantal hiervan staat sinds kort op het groendak van het Fluxys-laboratorium in Anderlecht om een jaar uitvoerig te testen.

Onderzoek: dunne plastics synchroniseren hun schommeling

Onderzoekers van de Nederlandse TU/e treden op bescheiden wijze in de voetsporen van de beroemde Nederlandse natuurkundige Christiaan Huygens door gekoppelde oscillaties te bestuderen.

Mobiliteitsbedrijf haalt 1 miljoen euro op voor elektrificatie wagenparken

MobilityPlus, een Gentse scale-up die slimme laadoplossingen biedt aan bedrijven en hun werknemers, heeft in een eerste kapitaalronde 1 miljoen euro opgehaald bij een groep investeerders.

Modulair principe garandeert flexibiliteit en schaalbaarheid

De succesfactor voor procesefficiëntie: steeds meer bedrijven zien de voordelen van een geautomatiseerde materiaalstroom en veranderen daarom hun interne logistieke processen.

Micro-Fulfillment na de pandemie

Een micro-fulfilment distributiestrategie kan bestaande/gesloten stedelijke winkelruimtes herbestemmen als hybride retail-/distributie­knoop­punten. Deze hubs bieden naast een snellere levering van bestellingen ook de mogelijkheid om consumenten te laten kiezen tussen thuislevering of afhalen. Deze trend is versneld door de Covid-19-crisis.

Partners