TNO en Demcon werken mee aan ’s werelds grootste telescoop

Onderzoek & Wetenschap 9/02/2021 8:35:17

De Europese Zuidelijke Sterrenwacht werkt in Chili aan de bouw van de Extremely Large Telescope. TNO en Demcon leveren technologie voor het maken van nog scherpere beelden.

Lees hieronder verder   
Verwant

West-Vlaamse bedrijven leveren geavanceerde technologie voor Marsmissie

Verhaert en SpaceTec steunen start-ups in ruimtevaartindustrie

ExoMars detecteert nieuw gas op Mars

TNO en Demcon werken mee aan ’s werelds grootste telescoop

LIGO en Virgo technische mijlpalen volgens ingenieursunie IEEE

Optische satelliet­communicatie maakt snelle dataverbindingen mogelijk

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Geologie en geotechniek: ondergronds verbond

Online webinar

van 2/03/2021 tot 9/03/2021

Klimatisatie van gebouwen

Online

van 5/03/2021 tot 25/06/2021

Decanteercentrifuges

Online

van 9/03/2021 tot 10/03/2021

Belgian Offshore Days

Ostend Sea P’lace

van 17/03/2021 tot 18/03/2021

Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19

Live Webinar

dinsdag 23 maart 2021

Panel Building. Made Smarter

Online event

dinsdag 23 maart 2021

Keuze van de redactie

(25/2) Nieuw platform biedt correctere berekening CO2-voetafdruk

(25/2) ABO-Group neemt Frans sonisch boorbedrijf over

(23/2) Vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst in België

(22/2) KU Leuven en Fluxys testen waterstofpanelen

(18/2) Belgische primeur: waterstof ingezet in Antwerpse industriële installatie

(17/2) Onderzoek: spectaculair omslagpunt in emulsies van water en olie

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Telescopen op aarde zijn krachtig genoeg om diep in het universum te kijken, maar de beelden worden vertroebeld door de aardatmosfeer.

De laser guide star projectie-telescopen van TNO projecteren kunstmatige sterren aan de buitenrand van de atmosfeer op 90 kilometer hoogte, die als ijkpunt dienen.

Door te kijken hoe de atmosfeer de bekende eigenschappen van de kunstmatige sterren beïnvloedt, is de algehele mate van verstoring te berekenen. De adaptieve spiegels van de Extremely Large Telescope (ELT) kunnen dan het zicht van de telescoop corrigeren om zo scherp mogelijke beelden weer te geven van een gebied.

Met de ELT kan ESO het heelal nog nauwkeuriger verkennen dan de Hubble ruimtetelescoop. De 39 meter grote hoofdspiegel van de ELT vangt 15 keer zoveel licht op als de grootste bestaande telescopen. Dit zorgt er samen met de adaptieve optiek voor dat de telescoop zelfs de zwakste objecten duidelijk in beeld kan brengen.

De ELT stelt astronomen in staat om planeten en andere objecten te ontdekken die een baan beschrijven rond andere sterren, en om aarde-achtige planeten in nabije zonnestelsels te bestuderen waar leven misschien mogelijk is.

ESO verwacht ook dat de ELT inzicht kan geven in de vorming van sterrenstelsels, en zo ons begrip kan vergroten van het jonge heelal kort na de oerknal.

TNO en Demcon Focal wenden hun expertise aan voor het ontwerp en de bouw van het totale laser guide star projectie-systeem, waaronder de optiek en precisie-mechanica die helpen het heelal scherp in beeld te brengen.

Demcon Focal ontwikkelt binnen het project de laserafstelling, de besturingselektronica en de behuizing voor het systeem. << (Lydia Heida) (foto: TNO / ESO)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst in België

Cargill (Izegem), Danone (Rotselaar), Delhez Tôlerie (Thimister-Clermont) en L’Oréal (Libramont) zijn de nieuwe Factories of the Future, terwijl 5 bedrijven hun titel verlengd hebben.

DCI overgenomen door Pauwels Consulting

Pauwels Consulting, Belgische consultancykantoor gespecialiseerd in engineering, life sciences en IT, heeft het Sint-Niklase IT consultancybedrijf DCI overgenomen.

VINCI Energies behaalt Agoria-label ‘Employer ready for the future of work’

Het label is de erkenning voor het engagement dat VINCI Energies in België aangaat om zijn personeelsbeleid aan te passen aan de uitdagingen van de arbeidsmarkt van morgen.

Conferentie over de toekomst van bordenbouw en schakelkasttechniek

Op dinsdag 23 maart organiseren Rittal en Eplan België de online conferentie ‘Panel Building. Made Smarter’, een live event voor de schakelkastindustrie van de toekomst.

Infrabel gunt P&V Panels contracten na Europese aanbesteding

Infrabel heeft de contracten 400V algemeen laagspanningsborden (ALSB) en het PLP-project (elektrische bedieningsposten) verlengd. Het QF-contract is aan zijn vierde vernieuwing toe.

Brugge.Inc verwelkomt eerste (tech) start-ups

Drie maanden na de lancering namen Ikologik, Tomorrow.be, Promojagers en Webdoos onlangs als eerste (tech) start-ups hun intrek in de incubator van Brugge.Inc op het Stationsplein.

North Sea Port opgenomen in ‘North Sea-Baltic’ spoorcorridor

De Europese Commissie trekt op vraag van North Sea Port de spoorvrachtcorridor tussen de Noordzee en de Baltische Zee door naar de Kanaalzone Gent-Terneuzen.

Vraag naar RFID-technologie vanuit betonindustrie in de lift

RFID-integrator Aucxis heeft een toenemende vraag vanuit de markt genoteerd in verband met de inzetbaarheid van RFID-technologie in de betonsector.

Micro-Fulfillment na de pandemie

Een micro-fulfilment distributiestrategie kan bestaande/gesloten stedelijke winkelruimtes herbestemmen als hybride retail-/distributie­knoop­punten. Deze hubs bieden naast een snellere levering van bestellingen ook de mogelijkheid om consumenten te laten kiezen tussen thuislevering of afhalen. Deze trend is versneld door de Covid-19-crisis.

Partners