Massaspectrometrie als alternatieve COVID-19-test

Onderzoek & Wetenschap 9/02/2021 9:15:25

UGent-onderzoekers stellen voor om massaspectrometrie te gebruiken om COVID-19 snel en goedkoop op te sporen. Deze nieuwe testmethode gebruikt andere reagentia, instrumenten en personeel.

Lees hieronder verder   
Verwant

Kanker bestrijden met gepersonaliseerde vaccins

Less2care bewaakt hygiëne met RFID-technologie

Openbaar onderzoek nieuwe stap in bouw RECUMO-installatie

GSK investeert tot 330 miljoen euro in Waverse vestiging

Detectie van genetisch materiaal met blote oog zichtbaar

Ontwikkeling universele standaard voor ’Orgaan-op-een-chip’

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

The future of smart manufacturing with IIOT

Virtueel online event

donderdag 15 april 2021

Smart Electrical Grid & Heat Grid Buildings

Live Webinar

van 21/04/2021 tot 28/04/2021

CE-machinerichtlijn 2006-42-EG

Online cursus IE-net

van 27/04/2021 tot 6/05/2021

EPLAN Virtual Fair

Online

van 28/04/2021 tot 29/04/2021

Grand Paris Express

Live Webinar

dinsdag 4 mei 2021

Sensor+Test 2021

Online event

van 4/05/2021 tot 6/05/2021

Keuze van de redactie

(8/4) Eerste groene waterstoffabrieken North Sea Port in ontwerpfase

(7/4) Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur

(7/4) Elektronenmicroscopie maakt 20 keer snellere beeldvorming mogelijk

(6/4) UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer

(1/4) Batterij krijgt hoge actieradius en snelle oplaadtijd

(31/3) Odysseusprogramma brengt 13 toponderzoekers naar Vlaanderen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Massaspectrometrie (Mass Spec) kan de verschillende onderdelen van een molecule “wegen”. Op basis van die massa's kan men bepalen welke moleculen er in een bepaald staal zitten.

Omdat je echter alle moleculen tegelijk te zien krijgt, is het nog nooit eerder gelukt om massaspectrometrie op grote schaal te gebruiken om virale infecties op te sporen in een complex staal zoals dat van een neusswab. Daar willen de UGent-onderzoekers nu verandering in brengen.

De onderzoekers hebben met een internationaal consortium van academische labo’s en bedrijven (Cov-MS) aangetoond dat de Mass Spec test nu al Sars-Cov-2 kan detecteren tot Ct30. Ct is de waarde die normaal uit PCR-testen komt en 30 is de grens waarop men vermoedt dat je niet langer besmettelijk bent.

Het belangrijkste is echter dat de Mass Spec test werkt met andere reagentia, expertise en instrumenten dan de andere COVID-19 tests. Als er iets zou mislopen bij de bevoorrading voor de andere testmethodes, kunnen de UGent-onderzoekers dus snel overnemen.

Momenteel kan de Mass Spec test 800 patiënten per massaspectrometer per dag doen. Er zouden in Vlaanderen tientallen massaspectrometers voorradig zijn in klinieken, wat betekent dat men nu al 20.000 Mass Spec tests per dag zou kunnen doen.

De Mass Spec test kan de testcapaciteit dus op een relatief korte tijd vergroten en is daarom een belangrijke stap naar een alternatieve teststrategie. << (Guy Leysen) (foto: drmicrobe - 123RF)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Overmacht en corona - column

Ondernemers worden tijdens de pandemie steeds meer geconfronteerd met leveranciers die ‘overmacht’ inroepen. Hierdoor zouden contracten dan toch niet moeten uitgevoerd worden, of toch wel?

UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer

Deze kwantummagnetometer van het UHasselt-studententeam OSCAR-QUBE krijgt een plaats in het ISS. Op de kubus rondom het toestel prijkt een kunstwerk van UHasselt-studente Daphne Box.

Nieuw decentraal aandrijfsysteem ontworpen voor transportbandtoepassingen

Met de Sinamics G115D presenteert Siemens een nieuw, compact en krachtig aandrijfsysteem, dat specifiek ontworpen werd voor horizontale transport­band­toepas­singen.

Belgische milieuprestaties krijgen compliment van OESO

De OESO doet in haar rapport Environmental Performance Review voor België aanbevelingen voor het afval-, materialen- en bodembeheer, en de transitie naar een circulaire economie.

SusPhos proces leidt uiteindelijk naar volledige circulariteit

Onderzoekers van de UvA hebben een belangrijke stap gezet op weg naar volledige circulariteit van fosfaat­recycling volgens het SusPhos proces, waarbij ook magnesium is terug te winnen.

Elektrische wagens met grote autonomie - artikel

Engineeringbedrijf Exypnos uit Kruibeke ontwikkelt kant-en-klare industriële installaties op maat voor de framing en verlijming van componenten met gegoten polyurethaan.

Tracering aardbeien Coöperatie Hoogstraten met visie en RFID

Coöperatie Hoogstraten hecht veel belang aan de traceerbaarheid van haar aardbeien doorheen de keten, maar met een 200-tal telers is dit proces logistiek gezien niet eenvoudig te realiseren.

Privacy-vriendelijke data-analyse technologieën in ontwikkeling

TNO roept overheidspartijen, bedrijven, commerciële technologiepartijen en kennisinstellingen op om gezamenlijk hiervoor Multi-Party Computation en Federated Learning in te zetten.

ABB breidt YuMi-cobotportfolio uit

ABB heeft haar portfolio van collaboratieve robots (cobots) uitgebreid met twee nieuwe cobotfamilies: GoFa en SWIFTI met een intuïtief ontwerp. Als aanvulling YuMi en Single Arm YuMi bieden de nieuwe cobots een hogere payload en hogere snelheden. ABB speelt met deze toename in kracht en snelheid in op vragen vanuit de markt. >>

Partners