Massaspectrometrie als alternatieve COVID-19-test

Onderzoek & Wetenschap 9/02/2021 9:15:25

UGent-onderzoekers stellen voor om massaspectrometrie te gebruiken om COVID-19 snel en goedkoop op te sporen. Deze nieuwe testmethode gebruikt andere reagentia, instrumenten en personeel.

Lees hieronder verder   
Verwant

Structurele schakelaars als middel tegen COVID-19

AI-technieken om biomedische data te ontsluiten

Mondmaskers met virusdodende coating gelanceerd

Robots tegen virussen en bacteriën

Oprichting van nieuwe VUB spin-off ABSCINT

Massaspectrometrie als alternatieve COVID-19-test

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Geologie en geotechniek: ondergronds verbond

Online webinar

van 2/03/2021 tot 9/03/2021

Klimatisatie van gebouwen

Online

van 5/03/2021 tot 25/06/2021

Decanteercentrifuges

Online

van 9/03/2021 tot 10/03/2021

Belgian Offshore Days

Ostend Sea P’lace

van 17/03/2021 tot 18/03/2021

Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19

Live Webinar

dinsdag 23 maart 2021

Panel Building. Made Smarter

Online event

dinsdag 23 maart 2021

Keuze van de redactie

(25/2) Nieuw platform biedt correctere berekening CO2-voetafdruk

(25/2) ABO-Group neemt Frans sonisch boorbedrijf over

(23/2) Vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst in België

(22/2) KU Leuven en Fluxys testen waterstofpanelen

(18/2) Belgische primeur: waterstof ingezet in Antwerpse industriële installatie

(17/2) Onderzoek: spectaculair omslagpunt in emulsies van water en olie

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Massaspectrometrie (Mass Spec) kan de verschillende onderdelen van een molecule “wegen”. Op basis van die massa's kan men bepalen welke moleculen er in een bepaald staal zitten.

Omdat je echter alle moleculen tegelijk te zien krijgt, is het nog nooit eerder gelukt om massaspectrometrie op grote schaal te gebruiken om virale infecties op te sporen in een complex staal zoals dat van een neusswab. Daar willen de UGent-onderzoekers nu verandering in brengen.

De onderzoekers hebben met een internationaal consortium van academische labo’s en bedrijven (Cov-MS) aangetoond dat de Mass Spec test nu al Sars-Cov-2 kan detecteren tot Ct30. Ct is de waarde die normaal uit PCR-testen komt en 30 is de grens waarop men vermoedt dat je niet langer besmettelijk bent.

Het belangrijkste is echter dat de Mass Spec test werkt met andere reagentia, expertise en instrumenten dan de andere COVID-19 tests. Als er iets zou mislopen bij de bevoorrading voor de andere testmethodes, kunnen de UGent-onderzoekers dus snel overnemen.

Momenteel kan de Mass Spec test 800 patiënten per massaspectrometer per dag doen. Er zouden in Vlaanderen tientallen massaspectrometers voorradig zijn in klinieken, wat betekent dat men nu al 20.000 Mass Spec tests per dag zou kunnen doen.

De Mass Spec test kan de testcapaciteit dus op een relatief korte tijd vergroten en is daarom een belangrijke stap naar een alternatieve teststrategie. << (Guy Leysen) (foto: drmicrobe - 123RF)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst in België

Cargill (Izegem), Danone (Rotselaar), Delhez Tôlerie (Thimister-Clermont) en L’Oréal (Libramont) zijn de nieuwe Factories of the Future, terwijl 5 bedrijven hun titel verlengd hebben.

DCI overgenomen door Pauwels Consulting

Pauwels Consulting, Belgische consultancykantoor gespecialiseerd in engineering, life sciences en IT, heeft het Sint-Niklase IT consultancybedrijf DCI overgenomen.

VINCI Energies behaalt Agoria-label ‘Employer ready for the future of work’

Het label is de erkenning voor het engagement dat VINCI Energies in België aangaat om zijn personeelsbeleid aan te passen aan de uitdagingen van de arbeidsmarkt van morgen.

Conferentie over de toekomst van bordenbouw en schakelkasttechniek

Op dinsdag 23 maart organiseren Rittal en Eplan België de online conferentie ‘Panel Building. Made Smarter’, een live event voor de schakelkastindustrie van de toekomst.

Infrabel gunt P&V Panels contracten na Europese aanbesteding

Infrabel heeft de contracten 400V algemeen laagspanningsborden (ALSB) en het PLP-project (elektrische bedieningsposten) verlengd. Het QF-contract is aan zijn vierde vernieuwing toe.

Brugge.Inc verwelkomt eerste (tech) start-ups

Drie maanden na de lancering namen Ikologik, Tomorrow.be, Promojagers en Webdoos onlangs als eerste (tech) start-ups hun intrek in de incubator van Brugge.Inc op het Stationsplein.

North Sea Port opgenomen in ‘North Sea-Baltic’ spoorcorridor

De Europese Commissie trekt op vraag van North Sea Port de spoorvrachtcorridor tussen de Noordzee en de Baltische Zee door naar de Kanaalzone Gent-Terneuzen.

Vraag naar RFID-technologie vanuit betonindustrie in de lift

RFID-integrator Aucxis heeft een toenemende vraag vanuit de markt genoteerd in verband met de inzetbaarheid van RFID-technologie in de betonsector.

Micro-Fulfillment na de pandemie

Een micro-fulfilment distributiestrategie kan bestaande/gesloten stedelijke winkelruimtes herbestemmen als hybride retail-/distributie­knoop­punten. Deze hubs bieden naast een snellere levering van bestellingen ook de mogelijkheid om consumenten te laten kiezen tussen thuislevering of afhalen. Deze trend is versneld door de Covid-19-crisis.

Partners