Lanxess zet nieuwe stappen richting klimaatneutraliteit

Bedrijfsnieuws 10/02/2021 13:17:42

Speciaal­chemie­bedrijf Lanxess heeft in zijn vestiging in Lillo een installatie voor de reductie van de lachgasuitstoot ingehuldigd en bespaart hiermee jaarlijks 150.000 ton CO2-uitstoot.

Lees hieronder verder   
Verwant

Groots opgezet EU-project moet coatingindustrie innoveren en vergroenen

Trends en evolutie van Vlaamse cleantech

Borealis en Qpinch starten revolutionaire warmte­recuperatie-eenheid op

Incubator BlueChem voor duurzame chemie bestaat 1 jaar

Licentieovereenkomst op patenten tussen Umicore en BASF

Bioreactoren voor ArcelorMittal Steelanol-installatie geïnstalleerd

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Onderhandelen met impact

Online

van 19/05/2021 tot 26/05/2021

Leiding geven op afstand

online via Zoom

van 20/05/2021 tot 25/05/2021

Intellectual property for growing businesses

EP&C webinar

donderdag 20 mei 2021

Functionele veiligheid volgens machinerichtlijn

Online cursus IE-net

van 1/06/2021 tot 10/06/2021

Patent Enforcement in Asia

3 Live webinars

van 1/06/2021 tot 15/06/2021

Jouw spreekstem

Online

van 2/06/2021 tot 23/06/2021

Keuze van de redactie

(11/5) 3D-printen als basis voor nieuwe diagnostische testen

(10/5) Borealis en Qpinch starten revolutionaire warmte­recuperatie-eenheid op

(6/5) AI-platform leidt tot sneller en beter voorraadbeheer

(5/5) imec.istart Fund krijgt stevige kapitaalinjectie

(4/5) Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

(3/5) Gerrit Jan Schaeffer volgt Ronnie Belmans op bij EngergyVille

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Lanxess heeft zo’n 10 miljoen euro geïnvesteerd in de bouw van de installatie, waar jaarlijks 500 ton lachgas afgebroken zal worden.

Distikstofmonoxide (N2O), of kortweg lachgas, ontstaat als bijproduct tijdens de productie van het kunststofhalffabricaat caprolactam. Het is ongevaarlijk voor de mens, maar brengt ongeveer 300 maal meer schade toe aan het klimaat dan CO2.

Bij temperaturen rond de 1.000°C wordt het lachgas in de nieuwe installatie gekraakt tot de bestanddelen stikstof en zuurstof en wordt dit gas volledig geneutraliseerd.

In een tweede processtap breekt de installatie verder stikstofoxiden (NOx) af. Daarvoor wordt ammoniak als reductiemiddel gebruikt. Bij temperaturen van 250 tot 450°C worden de stikstofoxiden afgebroken tot stikstof en water.

Dankzij de innovatieve combinatie van deze processen is de nieuwe installatie thermisch zeer efficiënt. Daarvoor zorgen speciaal ontwikkelde keramische warmtewisselaars. Zij vangen de warmte op die in het thermische oxidatieproces gebruikt wordt en die ontstaat door de afbraak van lachgas en stikstofoxiden en ze slaan deze op.

Wanneer de warmtewisselaars de warmte uit het gezuiverde gas hebben opgeslagen, verandert de processtroom van richting en verwarmen de warmtewisselaars het inkomende rookgas voor. Daarna verandert de processtroom herhaaldelijk van richting. Daardoor moet veel minder energie van buitenaf worden toegevoerd om het proces aan de gang te houden.

In 2023 zal volgens plan een tweede installatie in bedrijf worden genomen, die de uitstoot nog eens met 300.000 ton CO2-equivalent per jaar zal doen dalen. << (Guy Leysen) (foto: Lanxess)

Lees meer over de plannen van Lanxess rond klimaatneutraliteit >>

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Traceer items op een efficiënte manier met RFID-labels

Brady Corporation kan de optimale RFID-labelingoplossing ontwerpen voor het traceren van items en voorraadbeheer, geschikt voor elk oppervlak, o.a. geselecteerde antennes, chips, ...

Igus toont innovaties in virtuele tentoonstelling

Terwijl iedereen telewerkt, versnelde igus het tempo van zijn productinnovatie. Het motionbedrijf kon dit voorjaar uitpakken met 168 innovaties in kunststof.

Duitse staalbedrijven en Haven Rotterdam onderzoeken opzet waterstofketens

HKM, thyssenkrupp Steel en Havenbedrijf Rotterdam gaan gezamenlijk de mogelijkheid onderzoeken om internationale toeleveringsketens voor waterstof op te zetten.

Michaël Gillon laureaat van de Francqui-prijs 2021

Op 9 juni ontvangt astrofysicus Michaël Gillon de prestigieuze Francqui-prijs uit de handen van de koning voor zijn opzienbarend werk rond exoplaneten, planeten buiten ons zonnestelsel.

Digitaal transformatieproject weert papier op Roltex fabrieksvloer

Roltex, producent van dienbladen, kreeg steeds meer projecten met kleinere aantallen binnen. Door het extra papierwerk, de bijbehorende administratie, ..., daalde de productiviteit.

Cobotracks behaalt Techman certificatie

Hierdoor is het Genkse Cobotracks, zusterbedrijf van Vansichen Linear Technology, de eerste erkende fabrikant van tracks voor de internationale cobotproducent en bracht een zevende as uit.

Cruciaal deel van de LHCb-detector te CERN zit op zijn plaats

Vier van de eerste zes frames met lichtgevoelige SciFi-detectoren zitten nu op hun plaats in het LHCb-experiment op CERN. Meer onderhoud moet nog plaatsvinden. Herstart vindt plaats in 2022.

Incubator BlueChem voor duurzame chemie bestaat 1 jaar

BlueChem, gelegen op Blue Gate Antwerp, ondersteunt start-ups en scale-ups om hun innovaties voor de duurzame chemie van de toekomst te laten doorgroeien tot industriële schaal.

igus is nieuw lid van Profibus Nutzerorganisation

Profinet is 's werelds toonaangevende communicatie-oplossing op Ethernetbasis voor industriële automatisering (zelfs grote datavolumes worden snel en veilig overgedragen). Om het onderzoek naar de Profinet technologie in bewegende toepassingen te bevorderen is igus nu toegetreden tot de Profibus Nutzerorganisation e.V. als kabelspecialist.

Partners