Lanxess zet nieuwe stappen richting klimaatneutraliteit

Bedrijfsnieuws 10/02/2021 13:17:42

Speciaal­chemie­bedrijf Lanxess heeft in zijn vestiging in Lillo een installatie voor de reductie van de lachgasuitstoot ingehuldigd en bespaart hiermee jaarlijks 150.000 ton CO2-uitstoot.

Lees hieronder verder   
Verwant

Elektronenmicroscopie maakt 20 keer snellere beeldvorming mogelijk

Elektrische wagens met grote autonomie - artikel

Lanxess plant productie van elektrolyt voor lithium-ionbatterijen

BASF investeert 25 miljoen euro in nieuw Antwerps Excellence Center

io-key, de sleutel tot de industriële IoT

Flexibele vulniveausensor met analoog signaal

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

The future of smart manufacturing with IIOT

Virtueel online event

donderdag 15 april 2021

Smart Electrical Grid & Heat Grid Buildings

Live Webinar

van 21/04/2021 tot 28/04/2021

CE-machinerichtlijn 2006-42-EG

Online cursus IE-net

van 27/04/2021 tot 6/05/2021

EPLAN Virtual Fair

Online

van 28/04/2021 tot 29/04/2021

Grand Paris Express

Live Webinar

dinsdag 4 mei 2021

Sensor+Test 2021

Online event

van 4/05/2021 tot 6/05/2021

Keuze van de redactie

(8/4) Eerste groene waterstoffabrieken North Sea Port in ontwerpfase

(7/4) Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur

(7/4) Elektronenmicroscopie maakt 20 keer snellere beeldvorming mogelijk

(6/4) UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer

(1/4) Batterij krijgt hoge actieradius en snelle oplaadtijd

(31/3) Odysseusprogramma brengt 13 toponderzoekers naar Vlaanderen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Lanxess heeft zo’n 10 miljoen euro geïnvesteerd in de bouw van de installatie, waar jaarlijks 500 ton lachgas afgebroken zal worden.

Distikstofmonoxide (N2O), of kortweg lachgas, ontstaat als bijproduct tijdens de productie van het kunststofhalffabricaat caprolactam. Het is ongevaarlijk voor de mens, maar brengt ongeveer 300 maal meer schade toe aan het klimaat dan CO2.

Bij temperaturen rond de 1.000°C wordt het lachgas in de nieuwe installatie gekraakt tot de bestanddelen stikstof en zuurstof en wordt dit gas volledig geneutraliseerd.

In een tweede processtap breekt de installatie verder stikstofoxiden (NOx) af. Daarvoor wordt ammoniak als reductiemiddel gebruikt. Bij temperaturen van 250 tot 450°C worden de stikstofoxiden afgebroken tot stikstof en water.

Dankzij de innovatieve combinatie van deze processen is de nieuwe installatie thermisch zeer efficiënt. Daarvoor zorgen speciaal ontwikkelde keramische warmtewisselaars. Zij vangen de warmte op die in het thermische oxidatieproces gebruikt wordt en die ontstaat door de afbraak van lachgas en stikstofoxiden en ze slaan deze op.

Wanneer de warmtewisselaars de warmte uit het gezuiverde gas hebben opgeslagen, verandert de processtroom van richting en verwarmen de warmtewisselaars het inkomende rookgas voor. Daarna verandert de processtroom herhaaldelijk van richting. Daardoor moet veel minder energie van buitenaf worden toegevoerd om het proces aan de gang te houden.

In 2023 zal volgens plan een tweede installatie in bedrijf worden genomen, die de uitstoot nog eens met 300.000 ton CO2-equivalent per jaar zal doen dalen. << (Guy Leysen) (foto: Lanxess)

Lees meer over de plannen van Lanxess rond klimaatneutraliteit >>

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuw decentraal aandrijfsysteem ontworpen voor transportbandtoepassingen

Met de Sinamics G115D presenteert Siemens een nieuw, compact en krachtig aandrijfsysteem, dat specifiek ontworpen werd voor horizontale transport­band­toepas­singen.

Belgische milieuprestaties krijgen compliment van OESO

De OESO doet in haar rapport Environmental Performance Review voor België aanbevelingen voor het afval-, materialen- en bodembeheer, en de transitie naar een circulaire economie.

SusPhos proces leidt uiteindelijk naar volledige circulariteit

Onderzoekers van de UvA hebben een belangrijke stap gezet op weg naar volledige circulariteit van fosfaat­recycling volgens het SusPhos proces, waarbij ook magnesium is terug te winnen.

Elektrische wagens met grote autonomie - artikel

Engineeringbedrijf Exypnos uit Kruibeke ontwikkelt kant-en-klare industriële installaties op maat voor de framing en verlijming van componenten met gegoten polyurethaan.

Tracering aardbeien Coöperatie Hoogstraten met visie en RFID

Coöperatie Hoogstraten hecht veel belang aan de traceerbaarheid van haar aardbeien doorheen de keten, maar met een 200-tal telers is dit proces logistiek gezien niet eenvoudig te realiseren.

Privacy-vriendelijke data-analyse technologieën in ontwikkeling

TNO roept overheidspartijen, bedrijven, commerciële technologiepartijen en kennisinstellingen op om gezamenlijk hiervoor Multi-Party Computation en Federated Learning in te zetten.

Elia incubator stimuleert digitale innovatie

The Nest, de incubator van Elia Group, maakt het mogelijk voor medewerkers om digitale ideeën snel te ontwikkelen, om er prototypes van te maken en ze te testen in een sandboxomgeving.

Suez investeert 10 miljoen euro in nieuwe duurzame sorteerlijn

Om te voldoen aan de nieuwe milieu­regle­men­tering van de Vlaamse regering installeert afval­verwer­kend bedrijf Suez in de Gentse haven een nieuwe sorteerlijn, die 35% meer afval zal uitsorteren.

ABB breidt YuMi-cobotportfolio uit

ABB heeft haar portfolio van collaboratieve robots (cobots) uitgebreid met twee nieuwe cobotfamilies: GoFa en SWIFTI met een intuïtief ontwerp. Als aanvulling YuMi en Single Arm YuMi bieden de nieuwe cobots een hogere payload en hogere snelheden. ABB speelt met deze toename in kracht en snelheid in op vragen vanuit de markt. >>

Partners