Robots tegen virussen en bacteriën

Onderzoek & Wetenschap 12/02/2021 10:10:40

In het ‘nieuwe normaal' zullen servicerobots gebouwen en transportmiddelen reinigen en desinfecteren. Twaalf instellingen van het Fraunhofer-Gesellschaft slaan de handen in elkaar.

Lees hieronder verder   
Verwant

Structurele schakelaars als middel tegen COVID-19

AI-technieken om biomedische data te ontsluiten

Mondmaskers met virusdodende coating gelanceerd

Robots tegen virussen en bacteriën

Oprichting van nieuwe VUB spin-off ABSCINT

Massaspectrometrie als alternatieve COVID-19-test

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Geologie en geotechniek: ondergronds verbond

Online webinar

van 2/03/2021 tot 9/03/2021

Klimatisatie van gebouwen

Online

van 5/03/2021 tot 25/06/2021

Decanteercentrifuges

Online

van 9/03/2021 tot 10/03/2021

Belgian Offshore Days

Ostend Sea P’lace

van 17/03/2021 tot 18/03/2021

Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19

Live Webinar

dinsdag 23 maart 2021

Panel Building. Made Smarter

Online event

dinsdag 23 maart 2021

Keuze van de redactie

(25/2) Nieuw platform biedt correctere berekening CO2-voetafdruk

(25/2) ABO-Group neemt Frans sonisch boorbedrijf over

(23/2) Vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst in België

(22/2) KU Leuven en Fluxys testen waterstofpanelen

(18/2) Belgische primeur: waterstof ingezet in Antwerpse industriële installatie

(17/2) Onderzoek: spectaculair omslagpunt in emulsies van water en olie

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Twaalf instellingen van het Fraunhofer-Gesellschaft werken samen aan nieuwe hardware- en softwareoplossingen voor servicerobots in het onderzoeksproject ‘Mobiele desinfectie’ (MobDi).

De MobDi-robots moeten enerzijds potentieel besmette oppervlakken in gebouwen en transportmiddelen desinfecteren. Anderzijds moeten ze helpen om het transport van materialen in klinieken te automatiseren en op die manier voorkomen dat ziektekiemen zich verspreiden.

De verschillende projectpartners ontwikkelen gespecialiseerde servicerobots. Fraunhofer IPA's sleutelt aan de ‘DeKonBot’ die beschikt over veeg-desinfectiegereedschap. De projectpartners werken ook aan aan desinfectietools om oppervlaktes te behandelen: spuiten, UV- of plasmabehandeling. Fraunhofer IFAM ontwikkelt een robot om transportvoertuigen te desinfecteren.

Over gaps heen raken en treden nemen blijkt een hele uitdaging. Fraunhofer IPA sleutelt aan een compacte en wendbare transportrobot om handkarren te vervoeren, zoals die typisch in klinieken worden gebruikt. Fraunhofer IVV biedt ondersteuning bij het hygiënische ontwerp en zelfreinigingsconcepten.

Intelligente sensoren, zoals de nieuwe multimodale 3D-sensor van Fraunhofer IOF, zullen de ‘slimme’ desinfectierobots sturen zodat ze zelfstandig alle objecten herkennen die ze moet desinfecteren. Het objectherkenningssysteem van Fraunhofer IPA en het materiaalherkenningssysteem van Fraunhofer IPM evalueren de sensorgegevens met behulp van machine learning-methoden.

Fraunhofer IOSB ontwikkelt een omgevingsmodel dat alle informatie samenbrengt zodat de robots verschillende reinigingssequenties kunnen plannen. Het model bevat een kaart van de omgeving, de positie van de te reinigen objecten en hun materiaal. Dankzij Fraunhofer Italia kan die omgevingsinformatie automatisch uit BIM-systemen (Building Information Modeling) overgetankt worden.

Mettertijd moeten deze robots ook de mate van vervuiling of besmetting vast kunnen stellen, hun behandeling aanpassen en naderhand het gedane werk verifiëren. Fraunhofer FEP onderzoekt nu hoe ze besmetting kunnen opsporen.

De projectpartners testen meerdere reinigings- en desinfectieprocessen op veelgebruikte oppervlaktetypes zoals RVS en kunststof. Ze onderzoeken ook mogelijke combinaties van reinigings- en desinfectieprocessen, bijvoorbeeld eerst afvegen en daarna moeilijker te bereiken plekken met UV-licht beschijnen. Zo analyseert Fraunhofer ILT het gecombineerd gebruik van UV- en plasmabronnen.

FEP en IFAM onderzoeken bacteriële en virale monsters na zo’n desinfectierondes. Fraunhofer IST bekijkt mogelijke materiële schade. Fraunhofer IWS onderzoekt de vorming van schadelijke afbraak/ontbindingproducten. Zo wil men een methodologie van de geschiktste procedures bepalen voor elk desinfectieproces, en dat afhankelijk van ondergrond en mate van besmetting. Fraunhofer IMW staat in voor economische analyses, behoefte- en batenanalyses.

De projectpartners werkten samen met gebruikers om scenario's te ontwikkelen en technische vereisten op te stellen. Gebruikers worden ook betrokken met het oog op intuïtieve gebruikersinterfaces en het ergonomisch bedienen van de robots.

Het project ging in oktober 2020 van start en loopt tot september 2021 onder leiding van Fraunhofer IPA. Eerst zullen de robots in de laboratoria worden getest en dan pas in realistische werkomgevingen. Men wil een snelle doorstroming van O&O naar het veld.

Daarom komen de modulaire MobDi-robots met interfaces die in de handel te vinden zijn. Met is ook op zoek naar geïnteresseerde fabrikanten. << (Luc De Smet) (beeld: Mobdi-Fraunhofer)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst in België

Cargill (Izegem), Danone (Rotselaar), Delhez Tôlerie (Thimister-Clermont) en L’Oréal (Libramont) zijn de nieuwe Factories of the Future, terwijl 5 bedrijven hun titel verlengd hebben.

DCI overgenomen door Pauwels Consulting

Pauwels Consulting, Belgische consultancykantoor gespecialiseerd in engineering, life sciences en IT, heeft het Sint-Niklase IT consultancybedrijf DCI overgenomen.

VINCI Energies behaalt Agoria-label ‘Employer ready for the future of work’

Het label is de erkenning voor het engagement dat VINCI Energies in België aangaat om zijn personeelsbeleid aan te passen aan de uitdagingen van de arbeidsmarkt van morgen.

Conferentie over de toekomst van bordenbouw en schakelkasttechniek

Op dinsdag 23 maart organiseren Rittal en Eplan België de online conferentie ‘Panel Building. Made Smarter’, een live event voor de schakelkastindustrie van de toekomst.

Infrabel gunt P&V Panels contracten na Europese aanbesteding

Infrabel heeft de contracten 400V algemeen laagspanningsborden (ALSB) en het PLP-project (elektrische bedieningsposten) verlengd. Het QF-contract is aan zijn vierde vernieuwing toe.

Brugge.Inc verwelkomt eerste (tech) start-ups

Drie maanden na de lancering namen Ikologik, Tomorrow.be, Promojagers en Webdoos onlangs als eerste (tech) start-ups hun intrek in de incubator van Brugge.Inc op het Stationsplein.

North Sea Port opgenomen in ‘North Sea-Baltic’ spoorcorridor

De Europese Commissie trekt op vraag van North Sea Port de spoorvrachtcorridor tussen de Noordzee en de Baltische Zee door naar de Kanaalzone Gent-Terneuzen.

Vraag naar RFID-technologie vanuit betonindustrie in de lift

RFID-integrator Aucxis heeft een toenemende vraag vanuit de markt genoteerd in verband met de inzetbaarheid van RFID-technologie in de betonsector.

Micro-Fulfillment na de pandemie

Een micro-fulfilment distributiestrategie kan bestaande/gesloten stedelijke winkelruimtes herbestemmen als hybride retail-/distributie­knoop­punten. Deze hubs bieden naast een snellere levering van bestellingen ook de mogelijkheid om consumenten te laten kiezen tussen thuislevering of afhalen. Deze trend is versneld door de Covid-19-crisis.

Partners