Wouter Peere wint Encon Energieprijs

opleiding 15/02/2021 14:57:19

Voor de tiende keer op rij beloont Encon een beloftevolle thesis over de verduurzaming van energie. Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten reikte de prijs virtueel uit.

Lees hieronder verder   
Verwant

Verbeterde redox-flowbatterij maakt energieopslag efficiënter

Zorgt ‘Steel shot’-boortechniek voor doorbraak geothermische productie ?

Naams ziekenhuis verbetert energieprestaties met 15,5%

Windparken profiteren van sterke stroming in lagere atmosfeer

DEME Offshore haalt Parkwind EPCI-contract binnen

Slimme gebouwen krijgen actieve rol in elektriciteits­systeem

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Belgian Offshore Days

Ostend Sea P’lace

van 17/03/2021 tot 18/03/2021

Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19

Live Webinar

dinsdag 23 maart 2021

Panel Building. Made Smarter

Online event

dinsdag 23 maart 2021

METAV Digital

online

van 23/03/2021 tot 26/03/2021

EEX-ATEX

Online cursus IE-net

van 30/03/2021 tot 31/03/2021

Hannover Messe

Hannover

van 12/04/2021 tot 16/04/2021

Keuze van de redactie

(5/3) Computersimulaties in 4D maken hartchirurgie veiliger

(3/3) Windparken profiteren van sterke stroming in lagere atmosfeer

(2/3) Lockheed Martin gunt Feronyl contract binnen het F-35 programma

(1/3) Start bouw allereerste Vlaamse opleidingscentrum voor farma en biotech

(25/2) Nieuw platform biedt correctere berekening CO2-voetafdruk

(25/2) ABO-Group neemt Frans sonisch boorbedrijf over

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Met zijn thesis ontwikkelde KU Leuven-student Wouter Peere een methode voor de economische optimalisatie van hybride geothermische verwarmings- en koelsystemen, waardoor deze vorm van duurzame energie weer een flink stuk toegankelijker wordt.

Geothermie, of aardwarmte, is een techniek waarbij natuurlijke warmte en koude uit de ondergrond wordt gehaald voor de verwarming en koeling van huizen en bedrijven. Het is met andere woorden een niet-vervuilende, hernieuwbare en dus erg duurzame methode voor verwarming en verkoeling.

Wouter Peere: “Dit biedt daarom een enorm potentieel om onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verder af te bouwen. Een derde van alle primaire energie in België komt immers van de verwarming en koeling van huizen.”

De uitdaging van geothermie ligt echter in de economische en technische haalbaarheid van haar toepassing. Dit soort systemen vraagt vaak een grotere investering dan conventionele technologieën.

Nadat Peere eerst een nieuwe en meer accurate dimensioneringsmethode voor boorvelden ontwikkelde, onderzocht hij hoe diverse parameters, zoals piekvermogen en maandbelasting, een invloed uitoefenen op de grootte en dimensionering van het boorveld en de bijhorende installatie.

Op basis van deze inzichten en simulaties ontwikkelde hij een algoritme dat een optimale combinatie berekent van technologieën die naast en samen met het boorveld kunnen worden gebruikt. Het resultaat is een optimalisatie van zowel de investeringskosten als exploitatiekosten van de complete verwarmings- of koelinstallatie.

De jury waardeerde ook dat het flexibele algoritme nog veel potentieel biedt naar de toekomst. In dit onderzoek kwamen nog andere parameters naar boven, die kunnen worden geïmplementeerd om de structuur van het beschreven algoritme nog verder uit te breiden.

Peere gaat om die reden de komende jaren zijn onderzoek verderzetten in de vorm van een doctoraat. << (Guy Leysen) (foto: Encon)

ACHTERGROND
De Energieprijs zal vanaf de volgende editie de Encon Sustainability Prijs gaan heten. De focus op Energie wordt vervangen door een veel bredere uitnodiging aan Masterstudenten om hun thesis die de potentiële impact van duurzaamheid op mens, milieu en maatschappij onderzoekt, verder onder de aandacht te brengen. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Naams ziekenhuis verbetert energieprestaties met 15,5%

Het Naams ziekenhuis CHR Sambre et Meuse heeft in samenwerking met ENGIE en RenoWatt werken uitgevoerd, die het energieverbruik van het ziekenhuis aanzienlijk reduceerden.

SCK CEN en UGent onderzoeken wondgenezing met ‘Hyper­zwaarte­kracht­kuur’

In september zullen ‘gestresseerde en gewonde huidcellen’ een ‘hyper­zwaarte­kracht­kuur’ in de Large Diameter Centrifuge van ESA in het Nederlandse Noordwijk getest worden.

Windparken profiteren van sterke stroming in lagere atmosfeer

Uit onderzoek van UTwente blijkt dat krachtige luchtstromingen in de lagere atmosfeer, de zogenaamde ‘low-level jets’, de prestaties van windmolenparken kunnen verbeteren.

VLIZ North Sea Award 2020 gewonnen door Camille Gaulier

Camille Gaulier, PhD aan de VUB-onderzoeksgroep AMGC en Université de Lille, won deze award voor haar Innovatieve toolbox om metaalverontreiniging aan Belgische kust te meten.

Lockheed Martin gunt Feronyl contract binnen het F-35 programma

Feronyl sloot met vliegtuigbouwer Lockheed Martin een meerjarencontract voor O&O van hittebestendige materialen voor toepassingen in straalmotoren en hypersonische toestellen.

Peter Leijnen: ”Puur techniek” - topingenieur

Vorige kerst ving de innoverende elektromotorenbouwer Magnax uit Deinze 16 miljoen euro om te groeien in automotive. Wij spraken met Peter Leijnen (48), oprichter en CTO van Magnax.

Vlaanderen op tweede plek in Europees innovatieonderzoek

Het laatste Europese innovatieonderzoek toont dat de innovatiegraad in Vlaanderen voor 2016-2018 rond de 70% ligt. Daarmee behoort Vlaanderen tot de Europese top, enkel Estland doet beter.

Kunstmatige intelligentie: nieuwer is niet altijd beter - opinie

Wat triggert kopersverdriet? Sommigen voelen het al na enkele seconden na een impulsaankoop. We maakten het allemaal wel eens mee, maar dat maakt het er niet minder pijnlijk op.

SUSiEtec voor holistische benadering digitale transformatie

Kontron SUSiEtec introduceert holistische digitaliserings­oplossingen, waardoor machinebouwers, systeemintegratoren en fabrikanten hun digitale transformatie­doelstellingen sneller kunnen bereiken. Het portfolio biedt eenvoudige toegang tot nodige IoT/embedded computer­hardware, softwaretools en software­ontwikkelings­omgeving. >>

Partners