Doorbraak gerecycleerd plastic blijft uit

Economie 16/02/2021 9:33:26

De vraag naar gerecycleerd kunststof blijft achter bij het aanbod. Belangrijke oorzaak: het ontbreekt aan beleid dat hergebruik stimuleert en het gebruik van nieuw kunststof ontmoedigt.

Lees hieronder verder   
Verwant

Belgische milieuprestaties krijgen compliment van OESO

SusPhos proces leidt uiteindelijk naar volledige circulariteit

Suez investeert 10 miljoen euro in nieuwe duurzame sorteerlijn

Eerste fysicochemische grondwasinstallatie geïnstalleerd in Wallonië

EU-onderzoeksproject Carbon4PUR succesvol afgerond

Solvay, Veolia en Renault recycleren oude batterijen elektrische voertuigen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

The future of smart manufacturing with IIOT

Virtueel online event

donderdag 15 april 2021

Smart Electrical Grid & Heat Grid Buildings

Live Webinar

van 21/04/2021 tot 28/04/2021

CE-machinerichtlijn 2006-42-EG

Online cursus IE-net

van 27/04/2021 tot 6/05/2021

EPLAN Virtual Fair

Online

van 28/04/2021 tot 29/04/2021

Grand Paris Express

Live Webinar

dinsdag 4 mei 2021

Sensor+Test 2021

Online event

van 4/05/2021 tot 6/05/2021

Keuze van de redactie

(8/4) Eerste groene waterstoffabrieken North Sea Port in ontwerpfase

(7/4) Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur

(7/4) Elektronenmicroscopie maakt 20 keer snellere beeldvorming mogelijk

(6/4) UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer

(1/4) Batterij krijgt hoge actieradius en snelle oplaadtijd

(31/3) Odysseusprogramma brengt 13 toponderzoekers naar Vlaanderen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De huidige kwaliteit PE- en PP-recyclaat is in veel non-foodtoepassingen prima te verwerken. Dat blijkt uit verschillende projecten van Wageningen Food & Biobased Research die in de afgelopen vier jaar zijn uitgevoerd.

Sommige toepassingen hebben voor eigenschappen als kleur, glans en geur echter een zeer schoon recyclaat nodig dat grotendeels uit één soort bestaat.

Gerecycled plastic kan alleen nog niet goed concurreren met ‘virgin’ plastic als er specifieke hoge eisen aan de verpakking worden gesteld, zoals PE-flessen die sterk bestand moeten zijn tegen barsten of PP-doppen met een dunne scharnierklep.

Hiervoor is een recyclaat nodig met weinig verontreinigingen dat vooral uit één soort polymeer bestaat. “Wil je voor dit soort toepassingen gerecycled plastic gebruiken, dan moet het ontwerp van verpakkingen, de inzamelwijze en de manier van sorteren flink worden aangepast”, aldus Ulphard Thoden van Velzen, onderzoeker van Wageningen Food & Biobased Research.

Hoewel er veel mogelijk is met gerecycled PE en PP, loopt het volgens Thoden van Velzen nog niet storm bij recyclingbedrijven: “Het is voor gebruikers makkelijker om nieuw kunststof te kopen: het is vaak iets goedkoper en ze kunnen het precies krijgen zoals ze het willen; in de juiste hoeveelheden en met de juiste specificaties.”

Recyclaat wordt daarom vooral nog enthousiast gebruikt door bedrijven die het als een tastbare manier zien om te verduurzamen. Een grote groep bedrijven wacht nog af.

De bevindingen van Wageningen Food & Biobased Research tonen volgens de onderzoeker aan dat er dringend behoefte is aan samenhangend Europees en nationaal beleid: “Zorg voor ontwerpeisen die op wetenschappelijk onderzoek zijn gebaseerd en zie erop toe dat bedrijven die navolgen."

"Zorg er ook voor dat het voor sorteer- en recyclingbedrijven loont om kwaliteitsproducten te maken. Bevorder het gebruik van recyclaat en ontmoedig dat van nieuw kunststof. En handhaaf dit alles."

"Het vraagt ook wat van burgers: zijn zij bereid te betalen voor circulariteit en willen ze afstand doen van ‘gemakkelijke’ producten? En nemen ze genoegen met rudimentair verpakte producten? Het vraagt hoe dan ook offers van de samenleving.” << (Lydia Heida) (foto: xxlphoto - 123RF)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuw decentraal aandrijfsysteem ontworpen voor transportbandtoepassingen

Met de Sinamics G115D presenteert Siemens een nieuw, compact en krachtig aandrijfsysteem, dat specifiek ontworpen werd voor horizontale transport­band­toepas­singen.

Belgische milieuprestaties krijgen compliment van OESO

De OESO doet in haar rapport Environmental Performance Review voor België aanbevelingen voor het afval-, materialen- en bodembeheer, en de transitie naar een circulaire economie.

SusPhos proces leidt uiteindelijk naar volledige circulariteit

Onderzoekers van de UvA hebben een belangrijke stap gezet op weg naar volledige circulariteit van fosfaat­recycling volgens het SusPhos proces, waarbij ook magnesium is terug te winnen.

Elektrische wagens met grote autonomie - artikel

Engineeringbedrijf Exypnos uit Kruibeke ontwikkelt kant-en-klare industriële installaties op maat voor de framing en verlijming van componenten met gegoten polyurethaan.

Tracering aardbeien Coöperatie Hoogstraten met visie en RFID

Coöperatie Hoogstraten hecht veel belang aan de traceerbaarheid van haar aardbeien doorheen de keten, maar met een 200-tal telers is dit proces logistiek gezien niet eenvoudig te realiseren.

Privacy-vriendelijke data-analyse technologieën in ontwikkeling

TNO roept overheidspartijen, bedrijven, commerciële technologiepartijen en kennisinstellingen op om gezamenlijk hiervoor Multi-Party Computation en Federated Learning in te zetten.

Elia incubator stimuleert digitale innovatie

The Nest, de incubator van Elia Group, maakt het mogelijk voor medewerkers om digitale ideeën snel te ontwikkelen, om er prototypes van te maken en ze te testen in een sandboxomgeving.

Suez investeert 10 miljoen euro in nieuwe duurzame sorteerlijn

Om te voldoen aan de nieuwe milieu­regle­men­tering van de Vlaamse regering installeert afval­verwer­kend bedrijf Suez in de Gentse haven een nieuwe sorteerlijn, die 35% meer afval zal uitsorteren.

ABB breidt YuMi-cobotportfolio uit

ABB heeft haar portfolio van collaboratieve robots (cobots) uitgebreid met twee nieuwe cobotfamilies: GoFa en SWIFTI met een intuïtief ontwerp. Als aanvulling YuMi en Single Arm YuMi bieden de nieuwe cobots een hogere payload en hogere snelheden. ABB speelt met deze toename in kracht en snelheid in op vragen vanuit de markt. >>

Partners