Geluidscamera’s met AI wereldwijd beschikbaar

Bedrijfsnieuws 18/02/2021 8:55:24

Sorama, een spin-off van TU Eindhoven, ontwikkelt geluidscamera’s met Artificiële Intelligentie, die onder meer de bron van geluidsoverlast of van lucht- en gaslekken kunnen opsporen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Vraag naar RFID-technologie vanuit betonindustrie in de lift

Geluidscamera’s met AI wereldwijd beschikbaar

Flanders Make ontwikkelt drones voor logistiek en landbouw

Apparaten bouwen op atomaire schaal

Slimme gebouwen in het post-COVID-tijdperk

Deucalion supercomputer voor Braga

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Geologie en geotechniek: ondergronds verbond

Online webinar

van 2/03/2021 tot 9/03/2021

Klimatisatie van gebouwen

Online

van 5/03/2021 tot 25/06/2021

Decanteercentrifuges

Online

van 9/03/2021 tot 10/03/2021

Belgian Offshore Days

Ostend Sea P’lace

van 17/03/2021 tot 18/03/2021

Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19

Live Webinar

dinsdag 23 maart 2021

Panel Building. Made Smarter

Online event

dinsdag 23 maart 2021

Keuze van de redactie

(23/2) Vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst in België

(22/2) KU Leuven en Fluxys testen waterstofpanelen

(18/2) Belgische primeur: waterstof ingezet in Antwerpse industriële installatie

(17/2) Onderzoek: spectaculair omslagpunt in emulsies van water en olie

(16/2) Megatrends in de maakindustrie en het vertrouwde ‘nieuwe normaal’

(15/2) Haalbaarheid Belgisch-Deense hybride interconnector onderzocht

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Veel producten, zoals auto’s, moeten voldoen aan bepaalde geluidsnormen. Met een decibelmeter meet de fabrikant of het product daaraan voldoet. Maar dat maakt niet duidelijk waar de oorzaak zit van het probleem als de norm wordt overschreden.

De geluidscamera’s van Sorama gebruiken AI om achter de bron van een bepaald geluid te komen. Op die manier zijn de apparaten ook inzetbaar als onderdeel van Smart Cities. Zo kan bijvoorbeeld een gemeente het geluidsniveau op de drukste straat monitoren. De geluidscamera’s zien dan precies waar het geluid te hard is.

Dit kan ook handig zijn voor de politie. De software kan rustig pratende en ruziënde mensen onderscheiden. Het ruziënde geluid wordt gekoppeld aan coördinaten zodat de politie precies weet waar zij moeten controleren. Dit gebeurt zonder het geluid op te nemen. Hierdoor is de privacy gewaarborgd.

De data is via een platform van Sorama makkelijk te visualiseren, bijvoorbeeld op een hittekaart. Zo is in één oogopslag duidelijk hoe de geluidssituatie van een product of in een ruimte is.

Een andere toepassing van deze technologie is het detecteren van lucht- en gaslekken in industriële processen. Met een eenvoudig scherm op een camera kunnen mensen rondkijken in een fabriek. Als er een vlekje op het scherm verschijnt, dan zit daar een lucht- of gaslek. Dit kan veel CO2-uitstoot en kosten besparen.

Naast de commerciële groei, blijft Sorama ook onderzoek doen naar de achterliggende technologie. Hiervoor is TU Eindhoven nog steeds belangrijk, die een minderheidsaandeelhouder is van Sorama. Sorama financiert op haar beurt nu PhD-studenten, om voort te bouwen op verdere kennisvergroting.

Sorama heeft ook een eigen researchafdeling opgezet. Het bedrijf heeft nu de middelen om bijvoorbeeld testopstellingen te financieren en tools beschikbaar te stellen voor onderzoeksgroepen.

In het prille begin van het bedrijf kon Sorama omzet genereren door het aanbieden van consultancy. Het bedrijf had daardoor verder geen aandeelhouders nodig, die vaak voor winst op korte termijn kiezen. Terwijl gedegen wetenschappelijk onderzoek altijd veel tijd kost.

CEO Rick Scholte: “Het was niet altijd makkelijk, maar nu plukken we er de vruchten van. Bijvoorbeeld door de samenwerking met de universiteit die ons waarschijnlijk in de toekomst weer verder brengt.” << (Lydia Heida) (foto: Sorama)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Infrabel gunt P&V Panels contracten na Europese aanbesteding

Infrabel heeft de contracten 400V algemeen laagspanningsborden (ALSB) en het PLP-project (elektrische bedieningsposten) verlengd. Het QF-contract is aan zijn vierde vernieuwing toe.

Brugge.Inc verwelkomt eerste (tech) start-ups

Drie maanden na de lancering namen Ikologik, Tomorrow.be, Promojagers en Webdoos onlangs als eerste (tech) start-ups hun intrek in de incubator van Brugge.Inc op het Stationsplein.

North Sea Port opgenomen in ‘North Sea-Baltic’ spoorcorridor

De Europese Commissie trekt op vraag van North Sea Port de spoorvrachtcorridor tussen de Noordzee en de Baltische Zee door naar de Kanaalzone Gent-Terneuzen.

Vraag naar RFID-technologie vanuit betonindustrie in de lift

RFID-integrator Aucxis heeft een toenemende vraag vanuit de markt genoteerd in verband met de inzetbaarheid van RFID-technologie in de betonsector.

KU Leuven en Fluxys testen waterstofpanelen

KU Leuven-onderzoekers hebben waterstofpanelen ontwikkeld. Een aantal hiervan staat sinds kort op het groendak van het Fluxys-laboratorium in Anderlecht om een jaar uitvoerig te testen.

Onderzoek: dunne plastics synchroniseren hun schommeling

Onderzoekers van de Nederlandse TU/e treden op bescheiden wijze in de voetsporen van de beroemde Nederlandse natuurkundige Christiaan Huygens door gekoppelde oscillaties te bestuderen.

Mobiliteitsbedrijf haalt 1 miljoen euro op voor elektrificatie wagenparken

MobilityPlus, een Gentse scale-up die slimme laadoplossingen biedt aan bedrijven en hun werknemers, heeft in een eerste kapitaalronde 1 miljoen euro opgehaald bij een groep investeerders.

Modulair principe garandeert flexibiliteit en schaalbaarheid

De succesfactor voor procesefficiëntie: steeds meer bedrijven zien de voordelen van een geautomatiseerde materiaalstroom en veranderen daarom hun interne logistieke processen.

Micro-Fulfillment na de pandemie

Een micro-fulfilment distributiestrategie kan bestaande/gesloten stedelijke winkelruimtes herbestemmen als hybride retail-/distributie­knoop­punten. Deze hubs bieden naast een snellere levering van bestellingen ook de mogelijkheid om consumenten te laten kiezen tussen thuislevering of afhalen. Deze trend is versneld door de Covid-19-crisis.

Partners