Geluidscamera’s met AI wereldwijd beschikbaar

Bedrijfsnieuws 18/02/2021 8:55:24

Sorama, een spin-off van TU Eindhoven, ontwikkelt geluidscamera’s met Artificiële Intelligentie, die onder meer de bron van geluidsoverlast of van lucht- en gaslekken kunnen opsporen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Magnetisch racebaangeheugen voor snelle gegevensopslag

Flanders Make ontwikkelt eerste zelfrijdende tractor (2) - artikel

Kunstmatige intelligentie: nieuwer is niet altijd beter - opinie

Vraag naar RFID-technologie vanuit betonindustrie in de lift

Geluidscamera’s met AI wereldwijd beschikbaar

Flanders Make ontwikkelt drones voor logistiek en landbouw

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Decanteercentrifuges

Online

van 9/03/2021 tot 10/03/2021

Belgian Offshore Days

Ostend Sea P’lace

van 17/03/2021 tot 18/03/2021

Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19

Live Webinar

dinsdag 23 maart 2021

Panel Building. Made Smarter

Online event

dinsdag 23 maart 2021

METAV Digital

online

van 23/03/2021 tot 26/03/2021

EEX-ATEX

Online cursus IE-net

van 30/03/2021 tot 31/03/2021

Keuze van de redactie

(5/3) Computersimulaties in 4D maken hartchirurgie veiliger

(3/3) Windparken profiteren van sterke stroming in lagere atmosfeer

(2/3) Lockheed Martin gunt Feronyl contract binnen het F-35 programma

(1/3) Start bouw allereerste Vlaamse opleidingscentrum voor farma en biotech

(25/2) Nieuw platform biedt correctere berekening CO2-voetafdruk

(25/2) ABO-Group neemt Frans sonisch boorbedrijf over

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Veel producten, zoals auto’s, moeten voldoen aan bepaalde geluidsnormen. Met een decibelmeter meet de fabrikant of het product daaraan voldoet. Maar dat maakt niet duidelijk waar de oorzaak zit van het probleem als de norm wordt overschreden.

De geluidscamera’s van Sorama gebruiken AI om achter de bron van een bepaald geluid te komen. Op die manier zijn de apparaten ook inzetbaar als onderdeel van Smart Cities. Zo kan bijvoorbeeld een gemeente het geluidsniveau op de drukste straat monitoren. De geluidscamera’s zien dan precies waar het geluid te hard is.

Dit kan ook handig zijn voor de politie. De software kan rustig pratende en ruziënde mensen onderscheiden. Het ruziënde geluid wordt gekoppeld aan coördinaten zodat de politie precies weet waar zij moeten controleren. Dit gebeurt zonder het geluid op te nemen. Hierdoor is de privacy gewaarborgd.

De data is via een platform van Sorama makkelijk te visualiseren, bijvoorbeeld op een hittekaart. Zo is in één oogopslag duidelijk hoe de geluidssituatie van een product of in een ruimte is.

Een andere toepassing van deze technologie is het detecteren van lucht- en gaslekken in industriële processen. Met een eenvoudig scherm op een camera kunnen mensen rondkijken in een fabriek. Als er een vlekje op het scherm verschijnt, dan zit daar een lucht- of gaslek. Dit kan veel CO2-uitstoot en kosten besparen.

Naast de commerciële groei, blijft Sorama ook onderzoek doen naar de achterliggende technologie. Hiervoor is TU Eindhoven nog steeds belangrijk, die een minderheidsaandeelhouder is van Sorama. Sorama financiert op haar beurt nu PhD-studenten, om voort te bouwen op verdere kennisvergroting.

Sorama heeft ook een eigen researchafdeling opgezet. Het bedrijf heeft nu de middelen om bijvoorbeeld testopstellingen te financieren en tools beschikbaar te stellen voor onderzoeksgroepen.

In het prille begin van het bedrijf kon Sorama omzet genereren door het aanbieden van consultancy. Het bedrijf had daardoor verder geen aandeelhouders nodig, die vaak voor winst op korte termijn kiezen. Terwijl gedegen wetenschappelijk onderzoek altijd veel tijd kost.

CEO Rick Scholte: “Het was niet altijd makkelijk, maar nu plukken we er de vruchten van. Bijvoorbeeld door de samenwerking met de universiteit die ons waarschijnlijk in de toekomst weer verder brengt.” << (Lydia Heida) (foto: Sorama)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vlaanderen op tweede plek in Europees innovatieonderzoek

Het laatste Europese innovatieonderzoek toont dat de innovatiegraad in Vlaanderen voor 2016-2018 rond de 70% ligt. Daarmee behoort Vlaanderen tot de Europese top, enkel Estland doet beter.

Kunstmatige intelligentie: nieuwer is niet altijd beter - opinie

Wat triggert kopersverdriet? Sommigen voelen het al na enkele seconden na een impulsaankoop. We maakten het allemaal wel eens mee, maar dat maakt het er niet minder pijnlijk op.

Automatiseer met één voordelige kickstart

Heeft u weinig of geen ervaring? De SIMATIC S7-1200-starterkit is makkelijk, snel, compact en kostenefficiënt en bevat alle benodigde componenten om succesvol te automatiseren.

Opheffing moratorium leidt voorlopig niet tot meer faillissementen

Tijdens de maand februari 2021 gingen er 540 bedrijven failliet, een daling met 43% tegenover 2020. Januari en februari samengeteld toont 999 faillissementsuitspraken of 49,4% minder.

Project: software robots om administratieve routinetaken over te nemen

Het gebruik van databots, een toepassing van Robotic Process Automation (RPA), heeft het potentieel om automatisering snel en goedkoop toe te passen. VIL wil dit onderzoeken.

Start bouw allereerste Vlaamse opleidingscentrum voor farma en biotech

ViTalent en POM Antwerpen hebben het startschot gegeven voor bouw van allereerste opleidingscentrum voor farma en biotech in Vlaanderen. Vanaf begin 2022 worden opleidingen op maat aangebode

Watson-Marlow en Bredel vanaf nu onder één dak

De Watson-Marlow Fluid Technology Group (WMFTG) verzorgt vanaf nu de directe verkoop, de ondersteuning en de service van de industriële Bredel slangenpompen.

‘The 7 Transformations Experience’ - column

Hoe groot of klein ze ook is, en ongeacht de menselijke en financiële middelen waarover ze beschikt, uw onderneming is in staat om te evolueren. 'The 7 Transformations Experience' helpt.

Flexim lanceert nieuwe ultrasone flowmeters voor stoom

Met de FLUXUS ST en FLUXUS ST-HT serie kan verzadigde stoom gemeten worden zonder inbreng van sensors in de leiding of het openen van de leiding. Ook het verjongen van de leidingdiameters is niet langer nodig om de stoomsnelheid te verhogen voor het toe te passen meetprincipe, want de flow kan al gemeten worden vanaf 1cm/s.

Partners