KU Leuven en Fluxys testen waterstofpanelen

KU Leuven-onderzoekers hebben waterstofpanelen ontwikkeld. Een aantal hiervan staat sinds kort op het groendak van het Fluxys-laboratorium in Anderlecht om een jaar uitvoerig te testen.

Trefwoorden: #energietransitie, #Fluxys, #groene waterstof, #KU Leuven, #waterstof, #waterstofpanelen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Fluxys )

ENGINEERINGNET.BE - De waterstofpanelen van de KU Leuven produceren aan hoog rendement groene waterstof uit zon en waterdamp uit de lucht en kan een belangrijke rol spelen in de energietransitie: de aanmaak en het gebruik ervan brengen geen CO2-emissies mee.

Een ander voordeel is dat waterstof voor langere periodes kan worden opgeslagen. Met de waterstofpanelen gaat de weg nu open om de stap te zetten naar zelfproductie bij verbruikers om ermee te verwarmen, te rijden of als grondstof te gebruiken ter vervanging van fossiele producten.

Met de testopstelling in Anderlecht doet KU Leuven een beroep op de specifieke knowhow van Fluxys. Het laboratorium in Anderlecht is in België immers een expertisecentrum in de volumemeting van gassen en de zogenoemde gaschromatografie, het analyseren van de samenstelling van gassen.

Jan Rongé, postdoctoraal onderzoeker aan de KU Leuven: "De waterstofpanelen staan in verschillende oriëntaties opgesteld. De metingen en analyses in het laboratorium zullen ons tonen welke variaties in het productieprofiel en de samenstelling van de waterstof optreden naar gelang van de oriëntatie van de panelen, de weersomstandigheden, het moment van de dag en de seizoenen. Met die gegevens kunnen we de technologie verder verfijnen."

De testen in het laboratorium gebeuren onder de koepel van het Solhyd project, de naam waaronder het KU Leuven-team zijn ontwikkelingen verderzet.


Alle informatie over het project is te vinden op www.solhyd.org