DENS en Heijmans testen aggregaat op mierenzuur

Bedrijfsnieuws 23/02/2021 14:11:08

Tech-bedrijf DENS en bouwonderneming Heijmans testen bij TU Eindhoven een Hydrozine (mierenzuur)-aggregaat dat op de bouwplaats het traditionele dieselaggregaat kan vervangen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Verbeterde redox-flowbatterij maakt energieopslag efficiënter

Zorgt ‘Steel shot’-boortechniek voor doorbraak geothermische productie ?

Naams ziekenhuis verbetert energieprestaties met 15,5%

Windparken profiteren van sterke stroming in lagere atmosfeer

DEME Offshore haalt Parkwind EPCI-contract binnen

Slimme gebouwen krijgen actieve rol in elektriciteits­systeem

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Belgian Offshore Days

Ostend Sea P’lace

van 17/03/2021 tot 18/03/2021

Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19

Live Webinar

dinsdag 23 maart 2021

Panel Building. Made Smarter

Online event

dinsdag 23 maart 2021

METAV Digital

online

van 23/03/2021 tot 26/03/2021

EEX-ATEX

Online cursus IE-net

van 30/03/2021 tot 31/03/2021

Hannover Messe

Hannover

van 12/04/2021 tot 16/04/2021

Keuze van de redactie

(5/3) Computersimulaties in 4D maken hartchirurgie veiliger

(3/3) Windparken profiteren van sterke stroming in lagere atmosfeer

(2/3) Lockheed Martin gunt Feronyl contract binnen het F-35 programma

(1/3) Start bouw allereerste Vlaamse opleidingscentrum voor farma en biotech

(25/2) Nieuw platform biedt correctere berekening CO2-voetafdruk

(25/2) ABO-Group neemt Frans sonisch boorbedrijf over

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE Deze pilot beoogt een versnelling in de energietransitie te creëren op de bouwplaats.

Een verdere ontwikkeling van de logistieke toepassing van Hydrozine in de bouwsector zal ook helpen de stikstofcrisis te verminderen. De brandstof die dit Hydrozine-systeem aandrijft is een voorloper voor toekomstige energiesystemen die circulair zijn in te zetten.

Als voorbereiding voor het gebruik op de bouwplaats is een eerste proef gedaan op de plek waar de ontwikkeling ruim vijf jaar geleden is gestart, bij TU Eindhoven.

De pilot vindt plaats bij het Atlas Living Lab van de universiteit. Dit lab is bedoeld om jonge bedrijven uit de regio de mogelijkheid te bieden om nieuwe duurzame technologieën te testen in een gecontroleerde praktijksituatie.

Zo fungeert het lab als proeftuin omdat ze uitermate geschikt is voor de eerste tests buiten het lab. Je hoeft dan niet direct op een bouwplaats te testen. Tijdens de testperiode is veel kennis opgedaan rondom de techniek van het Hydrozine-aggregaat X2, en de logistiek en de opslag van Hydrozine in een veilige omgeving buiten de werkplaats van DENS.

Ook is tijdens de pilot de netstabiliteit onderzocht en praktische punten als de vergunningsaanvraag.

De opgewekte stroom is gebruikt om elektrische machines van De Enk Groen & Golf op te laden. Dit bedrijf verzorgt de groenvoorzieningen rondom Atlas en de rest van de campus op TU Eindhoven. Een ander deel van de opgewekte stroom is ingezet als aanvulling op het elektriciteitsnetwerk waar het Atlasgebouw gebruik van maakt.

Verder laat de pilot zien hoe de X2 kan functioneren als ondersteuning op een bestaand energienetwerk, bijvoorbeeld als er evenementen plaatsvinden die tijdelijk om meer energie vragen.

De succesvolle uitkomst heeft DENS klaargestoomd voor de tweede fase van de samenwerking met Heijmans: het testen op de bouwplaats.'<<'(Lydia Heida)(foto: TU Eindhoven - © Bart van Overbeeke)

Video:

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Naams ziekenhuis verbetert energieprestaties met 15,5%

Het Naams ziekenhuis CHR Sambre et Meuse heeft in samenwerking met ENGIE en RenoWatt werken uitgevoerd, die het energieverbruik van het ziekenhuis aanzienlijk reduceerden.

SCK CEN en UGent onderzoeken wondgenezing met ‘Hyper­zwaarte­kracht­kuur’

In september zullen ‘gestresseerde en gewonde huidcellen’ een ‘hyper­zwaarte­kracht­kuur’ in de Large Diameter Centrifuge van ESA in het Nederlandse Noordwijk getest worden.

Windparken profiteren van sterke stroming in lagere atmosfeer

Uit onderzoek van UTwente blijkt dat krachtige luchtstromingen in de lagere atmosfeer, de zogenaamde ‘low-level jets’, de prestaties van windmolenparken kunnen verbeteren.

VLIZ North Sea Award 2020 gewonnen door Camille Gaulier

Camille Gaulier, PhD aan de VUB-onderzoeksgroep AMGC en Université de Lille, won deze award voor haar Innovatieve toolbox om metaalverontreiniging aan Belgische kust te meten.

Lockheed Martin gunt Feronyl contract binnen het F-35 programma

Feronyl sloot met vliegtuigbouwer Lockheed Martin een meerjarencontract voor O&O van hittebestendige materialen voor toepassingen in straalmotoren en hypersonische toestellen.

Peter Leijnen: ”Puur techniek” - topingenieur

Vorige kerst ving de innoverende elektromotorenbouwer Magnax uit Deinze 16 miljoen euro om te groeien in automotive. Wij spraken met Peter Leijnen (48), oprichter en CTO van Magnax.

Vlaanderen op tweede plek in Europees innovatieonderzoek

Het laatste Europese innovatieonderzoek toont dat de innovatiegraad in Vlaanderen voor 2016-2018 rond de 70% ligt. Daarmee behoort Vlaanderen tot de Europese top, enkel Estland doet beter.

Kunstmatige intelligentie: nieuwer is niet altijd beter - opinie

Wat triggert kopersverdriet? Sommigen voelen het al na enkele seconden na een impulsaankoop. We maakten het allemaal wel eens mee, maar dat maakt het er niet minder pijnlijk op.

SUSiEtec voor holistische benadering digitale transformatie

Kontron SUSiEtec introduceert holistische digitaliserings­oplossingen, waardoor machinebouwers, systeemintegratoren en fabrikanten hun digitale transformatie­doelstellingen sneller kunnen bereiken. Het portfolio biedt eenvoudige toegang tot nodige IoT/embedded computer­hardware, softwaretools en software­ontwikkelings­omgeving. >>

Partners