DENS en Heijmans testen aggregaat op mierenzuur

Bedrijfsnieuws 23/02/2021 14:11:08

Tech-bedrijf DENS en bouwonderneming Heijmans testen bij TU Eindhoven een Hydrozine (mierenzuur)-aggregaat dat op de bouwplaats het traditionele dieselaggregaat kan vervangen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Verbeterde redox-flowbatterij maakt energieopslag efficiënter

Zorgt ‘Steel shot’-boortechniek voor doorbraak geothermische productie ?

Naams ziekenhuis verbetert energieprestaties met 15,5%

Windparken profiteren van sterke stroming in lagere atmosfeer

DEME Offshore haalt Parkwind EPCI-contract binnen

Slimme gebouwen krijgen actieve rol in elektriciteits­systeem

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Decanteercentrifuges

Online

van 9/03/2021 tot 10/03/2021

Belgian Offshore Days

Ostend Sea P’lace

van 17/03/2021 tot 18/03/2021

Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19

Live Webinar

dinsdag 23 maart 2021

Panel Building. Made Smarter

Online event

dinsdag 23 maart 2021

METAV Digital

online

van 23/03/2021 tot 26/03/2021

EEX-ATEX

Online cursus IE-net

van 30/03/2021 tot 31/03/2021

Keuze van de redactie

(5/3) Computersimulaties in 4D maken hartchirurgie veiliger

(3/3) Windparken profiteren van sterke stroming in lagere atmosfeer

(2/3) Lockheed Martin gunt Feronyl contract binnen het F-35 programma

(1/3) Start bouw allereerste Vlaamse opleidingscentrum voor farma en biotech

(25/2) Nieuw platform biedt correctere berekening CO2-voetafdruk

(25/2) ABO-Group neemt Frans sonisch boorbedrijf over

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE Deze pilot beoogt een versnelling in de energietransitie te creëren op de bouwplaats.

Een verdere ontwikkeling van de logistieke toepassing van Hydrozine in de bouwsector zal ook helpen de stikstofcrisis te verminderen. De brandstof die dit Hydrozine-systeem aandrijft is een voorloper voor toekomstige energiesystemen die circulair zijn in te zetten.

Als voorbereiding voor het gebruik op de bouwplaats is een eerste proef gedaan op de plek waar de ontwikkeling ruim vijf jaar geleden is gestart, bij TU Eindhoven.

De pilot vindt plaats bij het Atlas Living Lab van de universiteit. Dit lab is bedoeld om jonge bedrijven uit de regio de mogelijkheid te bieden om nieuwe duurzame technologieën te testen in een gecontroleerde praktijksituatie.

Zo fungeert het lab als proeftuin omdat ze uitermate geschikt is voor de eerste tests buiten het lab. Je hoeft dan niet direct op een bouwplaats te testen. Tijdens de testperiode is veel kennis opgedaan rondom de techniek van het Hydrozine-aggregaat X2, en de logistiek en de opslag van Hydrozine in een veilige omgeving buiten de werkplaats van DENS.

Ook is tijdens de pilot de netstabiliteit onderzocht en praktische punten als de vergunningsaanvraag.

De opgewekte stroom is gebruikt om elektrische machines van De Enk Groen & Golf op te laden. Dit bedrijf verzorgt de groenvoorzieningen rondom Atlas en de rest van de campus op TU Eindhoven. Een ander deel van de opgewekte stroom is ingezet als aanvulling op het elektriciteitsnetwerk waar het Atlasgebouw gebruik van maakt.

Verder laat de pilot zien hoe de X2 kan functioneren als ondersteuning op een bestaand energienetwerk, bijvoorbeeld als er evenementen plaatsvinden die tijdelijk om meer energie vragen.

De succesvolle uitkomst heeft DENS klaargestoomd voor de tweede fase van de samenwerking met Heijmans: het testen op de bouwplaats.'<<'(Lydia Heida)(foto: TU Eindhoven - © Bart van Overbeeke)

Video:

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vlaanderen op tweede plek in Europees innovatieonderzoek

Het laatste Europese innovatieonderzoek toont dat de innovatiegraad in Vlaanderen voor 2016-2018 rond de 70% ligt. Daarmee behoort Vlaanderen tot de Europese top, enkel Estland doet beter.

Kunstmatige intelligentie: nieuwer is niet altijd beter - opinie

Wat triggert kopersverdriet? Sommigen voelen het al na enkele seconden na een impulsaankoop. We maakten het allemaal wel eens mee, maar dat maakt het er niet minder pijnlijk op.

Automatiseer met één voordelige kickstart

Heeft u weinig of geen ervaring? De SIMATIC S7-1200-starterkit is makkelijk, snel, compact en kostenefficiënt en bevat alle benodigde componenten om succesvol te automatiseren.

Opheffing moratorium leidt voorlopig niet tot meer faillissementen

Tijdens de maand februari 2021 gingen er 540 bedrijven failliet, een daling met 43% tegenover 2020. Januari en februari samengeteld toont 999 faillissementsuitspraken of 49,4% minder.

Project: software robots om administratieve routinetaken over te nemen

Het gebruik van databots, een toepassing van Robotic Process Automation (RPA), heeft het potentieel om automatisering snel en goedkoop toe te passen. VIL wil dit onderzoeken.

Start bouw allereerste Vlaamse opleidingscentrum voor farma en biotech

ViTalent en POM Antwerpen hebben het startschot gegeven voor bouw van allereerste opleidingscentrum voor farma en biotech in Vlaanderen. Vanaf begin 2022 worden opleidingen op maat aangebode

Watson-Marlow en Bredel vanaf nu onder één dak

De Watson-Marlow Fluid Technology Group (WMFTG) verzorgt vanaf nu de directe verkoop, de ondersteuning en de service van de industriële Bredel slangenpompen.

‘The 7 Transformations Experience’ - column

Hoe groot of klein ze ook is, en ongeacht de menselijke en financiële middelen waarover ze beschikt, uw onderneming is in staat om te evolueren. 'The 7 Transformations Experience' helpt.

Flexim lanceert nieuwe ultrasone flowmeters voor stoom

Met de FLUXUS ST en FLUXUS ST-HT serie kan verzadigde stoom gemeten worden zonder inbreng van sensors in de leiding of het openen van de leiding. Ook het verjongen van de leidingdiameters is niet langer nodig om de stoomsnelheid te verhogen voor het toe te passen meetprincipe, want de flow kan al gemeten worden vanaf 1cm/s.

Partners