DENS en Heijmans testen aggregaat op mierenzuur

Bedrijfsnieuws 23/02/2021 14:11:08

Tech-bedrijf DENS en bouwonderneming Heijmans testen bij TU Eindhoven een Hydrozine (mierenzuur)-aggregaat dat op de bouwplaats het traditionele dieselaggregaat kan vervangen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Slimme gebouwen krijgen actieve rol in elektriciteits­systeem

Wetenschapspark Créalys vergroent met 2.000 fotovoltaïsche panelen

DENS en Heijmans testen aggregaat op mierenzuur

KU Leuven en Fluxys testen waterstofpanelen

Belgische primeur: waterstof ingezet in Antwerpse industriële installatie

IPFH en Fluxys gaan energietransitieprojecten ontwikkelen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Geologie en geotechniek: ondergronds verbond

Online webinar

van 2/03/2021 tot 9/03/2021

Klimatisatie van gebouwen

Online

van 5/03/2021 tot 25/06/2021

Decanteercentrifuges

Online

van 9/03/2021 tot 10/03/2021

Belgian Offshore Days

Ostend Sea P’lace

van 17/03/2021 tot 18/03/2021

Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19

Live Webinar

dinsdag 23 maart 2021

Panel Building. Made Smarter

Online event

dinsdag 23 maart 2021

Keuze van de redactie

(23/2) Vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst in België

(22/2) KU Leuven en Fluxys testen waterstofpanelen

(18/2) Belgische primeur: waterstof ingezet in Antwerpse industriële installatie

(17/2) Onderzoek: spectaculair omslagpunt in emulsies van water en olie

(16/2) Megatrends in de maakindustrie en het vertrouwde ‘nieuwe normaal’

(15/2) Haalbaarheid Belgisch-Deense hybride interconnector onderzocht

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE Deze pilot beoogt een versnelling in de energietransitie te creëren op de bouwplaats.

Een verdere ontwikkeling van de logistieke toepassing van Hydrozine in de bouwsector zal ook helpen de stikstofcrisis te verminderen. De brandstof die dit Hydrozine-systeem aandrijft is een voorloper voor toekomstige energiesystemen die circulair zijn in te zetten.

Als voorbereiding voor het gebruik op de bouwplaats is een eerste proef gedaan op de plek waar de ontwikkeling ruim vijf jaar geleden is gestart, bij TU Eindhoven.

De pilot vindt plaats bij het Atlas Living Lab van de universiteit. Dit lab is bedoeld om jonge bedrijven uit de regio de mogelijkheid te bieden om nieuwe duurzame technologieën te testen in een gecontroleerde praktijksituatie.

Zo fungeert het lab als proeftuin omdat ze uitermate geschikt is voor de eerste tests buiten het lab. Je hoeft dan niet direct op een bouwplaats te testen. Tijdens de testperiode is veel kennis opgedaan rondom de techniek van het Hydrozine-aggregaat X2, en de logistiek en de opslag van Hydrozine in een veilige omgeving buiten de werkplaats van DENS.

Ook is tijdens de pilot de netstabiliteit onderzocht en praktische punten als de vergunningsaanvraag.

De opgewekte stroom is gebruikt om elektrische machines van De Enk Groen & Golf op te laden. Dit bedrijf verzorgt de groenvoorzieningen rondom Atlas en de rest van de campus op TU Eindhoven. Een ander deel van de opgewekte stroom is ingezet als aanvulling op het elektriciteitsnetwerk waar het Atlasgebouw gebruik van maakt.

Verder laat de pilot zien hoe de X2 kan functioneren als ondersteuning op een bestaand energienetwerk, bijvoorbeeld als er evenementen plaatsvinden die tijdelijk om meer energie vragen.

De succesvolle uitkomst heeft DENS klaargestoomd voor de tweede fase van de samenwerking met Heijmans: het testen op de bouwplaats.'<<'(Lydia Heida)(foto: TU Eindhoven - © Bart van Overbeeke)

Video:

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Infrabel gunt P&V Panels contracten na Europese aanbesteding

Infrabel heeft de contracten 400V algemeen laagspanningsborden (ALSB) en het PLP-project (elektrische bedieningsposten) verlengd. Het QF-contract is aan zijn vierde vernieuwing toe.

Brugge.Inc verwelkomt eerste (tech) start-ups

Drie maanden na de lancering namen Ikologik, Tomorrow.be, Promojagers en Webdoos onlangs als eerste (tech) start-ups hun intrek in de incubator van Brugge.Inc op het Stationsplein.

North Sea Port opgenomen in ‘North Sea-Baltic’ spoorcorridor

De Europese Commissie trekt op vraag van North Sea Port de spoorvrachtcorridor tussen de Noordzee en de Baltische Zee door naar de Kanaalzone Gent-Terneuzen.

Vraag naar RFID-technologie vanuit betonindustrie in de lift

RFID-integrator Aucxis heeft een toenemende vraag vanuit de markt genoteerd in verband met de inzetbaarheid van RFID-technologie in de betonsector.

KU Leuven en Fluxys testen waterstofpanelen

KU Leuven-onderzoekers hebben waterstofpanelen ontwikkeld. Een aantal hiervan staat sinds kort op het groendak van het Fluxys-laboratorium in Anderlecht om een jaar uitvoerig te testen.

Onderzoek: dunne plastics synchroniseren hun schommeling

Onderzoekers van de Nederlandse TU/e treden op bescheiden wijze in de voetsporen van de beroemde Nederlandse natuurkundige Christiaan Huygens door gekoppelde oscillaties te bestuderen.

Mobiliteitsbedrijf haalt 1 miljoen euro op voor elektrificatie wagenparken

MobilityPlus, een Gentse scale-up die slimme laadoplossingen biedt aan bedrijven en hun werknemers, heeft in een eerste kapitaalronde 1 miljoen euro opgehaald bij een groep investeerders.

Modulair principe garandeert flexibiliteit en schaalbaarheid

De succesfactor voor procesefficiëntie: steeds meer bedrijven zien de voordelen van een geautomatiseerde materiaalstroom en veranderen daarom hun interne logistieke processen.

Micro-Fulfillment na de pandemie

Een micro-fulfilment distributiestrategie kan bestaande/gesloten stedelijke winkelruimtes herbestemmen als hybride retail-/distributie­knoop­punten. Deze hubs bieden naast een snellere levering van bestellingen ook de mogelijkheid om consumenten te laten kiezen tussen thuislevering of afhalen. Deze trend is versneld door de Covid-19-crisis.

Partners