Structurele schakelaars als middel tegen COVID-19

Onderzoek & Wetenschap 24/02/2021 14:27:57

Een internationaal onderzoeksteam ontwikkelde een algoritme om structurele schakelaars te vinden in het RNA van het SARS-CoV2 virus, voor de ontwikkeling van antivirale geneesmiddelen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Kanker bestrijden met gepersonaliseerde vaccins

Less2care bewaakt hygiëne met RFID-technologie

Openbaar onderzoek nieuwe stap in bouw RECUMO-installatie

GSK investeert tot 330 miljoen euro in Waverse vestiging

Detectie van genetisch materiaal met blote oog zichtbaar

Ontwikkeling universele standaard voor ’Orgaan-op-een-chip’

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

The future of smart manufacturing with IIOT

Virtueel online event

donderdag 15 april 2021

Smart Electrical Grid & Heat Grid Buildings

Live Webinar

van 21/04/2021 tot 28/04/2021

CE-machinerichtlijn 2006-42-EG

Online cursus IE-net

van 27/04/2021 tot 6/05/2021

EPLAN Virtual Fair

Online

van 28/04/2021 tot 29/04/2021

Grand Paris Express

Live Webinar

dinsdag 4 mei 2021

Sensor+Test 2021

Online event

van 4/05/2021 tot 6/05/2021

Keuze van de redactie

(8/4) Eerste groene waterstoffabrieken North Sea Port in ontwerpfase

(7/4) Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur

(7/4) Elektronenmicroscopie maakt 20 keer snellere beeldvorming mogelijk

(6/4) UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer

(1/4) Batterij krijgt hoge actieradius en snelle oplaadtijd

(31/3) Odysseusprogramma brengt 13 toponderzoekers naar Vlaanderen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De genetische code van RNA moleculen bevat informatie die nodig is voor het maken van eiwitten. Er zijn verschillende manieren waarop de moleculen kunnen vouwen en sommige alternatieve vormen beïnvloeden het functioneren van het RNA.

Een voorbeeld is de riboswitch, een soort aan/uit knop die in bepaalde RNA moleculen van bacteriën aanwezig is. De schakelaar bestaat uit een stuk van het RNA dat onder invloed van de omgeving op diverse manieren kan vouwen en daarbij de vertaling van genen in eiwitten kan toelaten of blokkeren.

Ook het RNA van virussen kan zich opvouwen, en ook hier kunnen alternatieve vormen belangrijk zijn voor de levenscyclus. In een virus zou zo’n schakelaar doelwit kunnen zijn voor een geneesmiddel.

‘Wanneer je een dynamische structuur ziet in het RNA, wijst dat op een mogelijk regulatie-systeem’, zegt Danny Incarnato, moleculair geneticus aan de Rijksuniversiteit Groningen. ‘Daarom hebben we een manier ontwikkeld om in experimentele gegevens te zoeken naar verschillende vormen die een RNA molecuul kan aannemen.’

Enkelstrengs RNA moleculen vouwen doordat de basen waar ze uit bestaan met elkaar kunnen binden. Wanneer dat gebeurt zijn ze beschermd tegen mutatie door chemische modificatie.

‘Wij ontwikkelden een algoritme dat snel een groot aantal in DNA omgezette RNA moleculen kan aflezen,’ aldus Incarnato die daarvoor samen met collega's van de universiteit van Torino aan de slag ging.

'In vergelijking met de vorige systemen kan ons algoritme het alternatieve vouwingen al met minder informatie herkennen, en is het minder gevoelig voor een overschatting van het aantal verschillende vormen.’

Het is belangrijk om regio’s in het RNA te identificeren die verschillend kunnen vouwen en mogelijk als schakelaar dienen. Incarnato: ‘Het helpt ons beter inzicht te krijgen in de veelheid aan vouwmogelijkheden en de effecten die dat heeft voor virussen en cellen.’

De onderzoekers hebben nu 22 regio’s in het RNA van het coronavirus SARS-CoV2 geïdentificeerd die verschillende vouwingen vertonen.

Incarnato en zijn collega’s denken dat een daarvan erg interessant is: ‘De twee mogelijke vouwingen bij deze schakelaar komen voor bij veel verschillende coronavirussen, wat er op wijst dat ze belangrijk zijn. Dat maakt ze een prachtig doelwit voor nieuwe, op het RNA gerichte antivirale geneesmiddelen.’ << (Lydia Heida) (foto: drmicrobe - 123RF)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer

Deze kwantummagnetometer van het UHasselt-studententeam OSCAR-QUBE krijgt een plaats in het ISS. Op de kubus rondom het toestel prijkt een kunstwerk van UHasselt-studente Daphne Box.

Nieuw decentraal aandrijfsysteem ontworpen voor transportbandtoepassingen

Met de Sinamics G115D presenteert Siemens een nieuw, compact en krachtig aandrijfsysteem, dat specifiek ontworpen werd voor horizontale transport­band­toepas­singen.

Belgische milieuprestaties krijgen compliment van OESO

De OESO doet in haar rapport Environmental Performance Review voor België aanbevelingen voor het afval-, materialen- en bodembeheer, en de transitie naar een circulaire economie.

SusPhos proces leidt uiteindelijk naar volledige circulariteit

Onderzoekers van de UvA hebben een belangrijke stap gezet op weg naar volledige circulariteit van fosfaat­recycling volgens het SusPhos proces, waarbij ook magnesium is terug te winnen.

Elektrische wagens met grote autonomie - artikel

Engineeringbedrijf Exypnos uit Kruibeke ontwikkelt kant-en-klare industriële installaties op maat voor de framing en verlijming van componenten met gegoten polyurethaan.

Tracering aardbeien Coöperatie Hoogstraten met visie en RFID

Coöperatie Hoogstraten hecht veel belang aan de traceerbaarheid van haar aardbeien doorheen de keten, maar met een 200-tal telers is dit proces logistiek gezien niet eenvoudig te realiseren.

Privacy-vriendelijke data-analyse technologieën in ontwikkeling

TNO roept overheidspartijen, bedrijven, commerciële technologiepartijen en kennisinstellingen op om gezamenlijk hiervoor Multi-Party Computation en Federated Learning in te zetten.

Elia incubator stimuleert digitale innovatie

The Nest, de incubator van Elia Group, maakt het mogelijk voor medewerkers om digitale ideeën snel te ontwikkelen, om er prototypes van te maken en ze te testen in een sandboxomgeving.

ABB breidt YuMi-cobotportfolio uit

ABB heeft haar portfolio van collaboratieve robots (cobots) uitgebreid met twee nieuwe cobotfamilies: GoFa en SWIFTI met een intuïtief ontwerp. Als aanvulling YuMi en Single Arm YuMi bieden de nieuwe cobots een hogere payload en hogere snelheden. ABB speelt met deze toename in kracht en snelheid in op vragen vanuit de markt. >>

Partners