Blockchain als katalysator voor digitale transformatie van agrifood?

Economie 25/02/2021 9:50:27

Wageningen University en Research onderzocht de toepasbaarheid van blockchain in agrifood, omdat het kansen biedt voor een duurzame agrifood, maar er zijn ook beperkingen en knelpunten.

Lees hieronder verder   
Verwant

Ontwikkeling robot voor arbeidsintensieve taken op kleinschalige bedrijven

Minuscule chips detecteren nabij-infrarood licht

Promovendus ontwikkelt slimme ramen voor glastuinbouw

Blockchain als katalysator voor digitale transformatie van agrifood?

Nanodeeltjes infiltreren ver in voedselketen

Haalbare en betaalbare precisie­landbouw­technieken tot bij de teler brengen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Onderhandelen met impact

Online

van 19/05/2021 tot 26/05/2021

Leiding geven op afstand

online via Zoom

van 20/05/2021 tot 25/05/2021

Intellectual property for growing businesses

EP&C webinar

donderdag 20 mei 2021

Functionele veiligheid volgens machinerichtlijn

Online cursus IE-net

van 1/06/2021 tot 10/06/2021

Patent Enforcement in Asia

3 Live webinars

van 1/06/2021 tot 15/06/2021

Jouw spreekstem

Online

van 2/06/2021 tot 23/06/2021

Keuze van de redactie

(11/5) 3D-printen als basis voor nieuwe diagnostische testen

(10/5) Borealis en Qpinch starten revolutionaire warmte­recuperatie-eenheid op

(6/5) AI-platform leidt tot sneller en beter voorraadbeheer

(5/5) imec.istart Fund krijgt stevige kapitaalinjectie

(4/5) Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

(3/5) Gerrit Jan Schaeffer volgt Ronnie Belmans op bij EngergyVille

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Bij een blockchain moet je deelnemers in een informatiesysteem, bijvoorbeeld boeren, producenten en verkopers voorstellen als zogenaamde nodes of knooppunten in een digitaal netwerk.

Elke node heeft alle informatie van het hele netwerk. Hierdoor is er bij het overdragen van informatie tussen partijen geen centrale toezichthouder meer nodig: de nodes in het netwerk controleren onderling of hun kopieën nog overeenkomen.

Als er bij één van de nodes afwijkende informatie wordt gevonden, is het duidelijk dat die gegevens niet kloppen. Hierdoor zijn data betrouwbaar en transparant te delen, waarbij alle informatie voor iedereen toegankelijk blijft.

Deze transparantie van blockchain is een groot voordeel in de agrarische voedselketen. Consumenten willen graag weten waar hun eten vandaan komt, iets wat momenteel lastig is omdat die ketens zo complex zijn.

“Traceerbaarheid van producten in de voedselketen wordt hierdoor makkelijker en voorkomt eventuele fraude”, stelt Lan van Wassenaer, programmaleider van dit onderzoek bij WUR.

Doordat er geen centrale controlerende instantie meer nodig is, kun je digitale transacties automatiseren. Ook geeft blockchain boeren en tuinders en andere partijen de regie om te beslissen welke data ze delen met anderen.

In de agrifood staat blockchain nog in de kinderschoenen. Van Wassenaer: “Als je blockchain wilt invoeren moet je een werkend systeem op de schop gooien en niet iedereen vaart wel bij transparantie. Sommige partijen, zoals makelaars, baseren bijvoorbeeld hun businessmodel op ondoorzichtigheid.”

Om blockchain in de agrifood verder te helpen, is het belangrijk om vergaande digitalisering en een duidelijke visie voor de data-economie te realiseren, aldus Van Wassenaer. “Dat is belangrijk om de kaders te scheppen voor het eigendom en delen van data. Regels zijn hierbij broodnodig.”

Overheid en beleidsmakers zouden een lange-termijn visie en plan voor data en het delen van data moeten ontwikkelen. Ook is het oprichten van een digitaal observatorium raadzaam om snel de ontwikkelingen van blockchain toepassingen bij te houden en aan te sturen.

Verder raden de onderzoekers aan bestaande initiatieven te helpen ontwikkelen met blockchain prototypes die al werken. Digitale transformatie gaat sneller wanneer er gebruik wordt gemaakt van bestaande technieken. De werking van blockchain is zo ook te demonstreren voor partijen in de agrifood-sector. << (Lydia Heida) (foto: WUR)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Traceer items op een efficiënte manier met RFID-labels

Brady Corporation kan de optimale RFID-labelingoplossing ontwerpen voor het traceren van items en voorraadbeheer, geschikt voor elk oppervlak, o.a. geselecteerde antennes, chips, ...

Igus toont innovaties in virtuele tentoonstelling

Terwijl iedereen telewerkt, versnelde igus het tempo van zijn productinnovatie. Het motionbedrijf kon dit voorjaar uitpakken met 168 innovaties in kunststof.

Duitse staalbedrijven en Haven Rotterdam onderzoeken opzet waterstofketens

HKM, thyssenkrupp Steel en Havenbedrijf Rotterdam gaan gezamenlijk de mogelijkheid onderzoeken om internationale toeleveringsketens voor waterstof op te zetten.

Michaël Gillon laureaat van de Francqui-prijs 2021

Op 9 juni ontvangt astrofysicus Michaël Gillon de prestigieuze Francqui-prijs uit de handen van de koning voor zijn opzienbarend werk rond exoplaneten, planeten buiten ons zonnestelsel.

Digitaal transformatieproject weert papier op Roltex fabrieksvloer

Roltex, producent van dienbladen, kreeg steeds meer projecten met kleinere aantallen binnen. Door het extra papierwerk, de bijbehorende administratie, ..., daalde de productiviteit.

Cobotracks behaalt Techman certificatie

Hierdoor is het Genkse Cobotracks, zusterbedrijf van Vansichen Linear Technology, de eerste erkende fabrikant van tracks voor de internationale cobotproducent en bracht een zevende as uit.

Cruciaal deel van de LHCb-detector te CERN zit op zijn plaats

Vier van de eerste zes frames met lichtgevoelige SciFi-detectoren zitten nu op hun plaats in het LHCb-experiment op CERN. Meer onderhoud moet nog plaatsvinden. Herstart vindt plaats in 2022.

Incubator BlueChem voor duurzame chemie bestaat 1 jaar

BlueChem, gelegen op Blue Gate Antwerp, ondersteunt start-ups en scale-ups om hun innovaties voor de duurzame chemie van de toekomst te laten doorgroeien tot industriële schaal.

igus is nieuw lid van Profibus Nutzerorganisation

Profinet is 's werelds toonaangevende communicatie-oplossing op Ethernetbasis voor industriële automatisering (zelfs grote datavolumes worden snel en veilig overgedragen). Om het onderzoek naar de Profinet technologie in bewegende toepassingen te bevorderen is igus nu toegetreden tot de Profibus Nutzerorganisation e.V. als kabelspecialist.

Partners