Blockchain als katalysator voor digitale transformatie van agrifood?

Wageningen University en Research onderzocht de toepasbaarheid van blockchain in agrifood, omdat het kansen biedt voor een duurzame agrifood, maar er zijn ook beperkingen en knelpunten.

Trefwoorden: #agrifood, #blockchain, #digitale transformatie, #duurzaam, #WUR

Lees verder

Nieuws

( Foto: WUR )

ENGINEERINGNET.BE - Bij een blockchain moet je deelnemers in een informatiesysteem, bijvoorbeeld boeren, producenten en verkopers voorstellen als zogenaamde nodes of knooppunten in een digitaal netwerk.

Elke node heeft alle informatie van het hele netwerk. Hierdoor is er bij het overdragen van informatie tussen partijen geen centrale toezichthouder meer nodig: de nodes in het netwerk controleren onderling of hun kopieën nog overeenkomen.

Als er bij één van de nodes afwijkende informatie wordt gevonden, is het duidelijk dat die gegevens niet kloppen. Hierdoor zijn data betrouwbaar en transparant te delen, waarbij alle informatie voor iedereen toegankelijk blijft.

Deze transparantie van blockchain is een groot voordeel in de agrarische voedselketen. Consumenten willen graag weten waar hun eten vandaan komt, iets wat momenteel lastig is omdat die ketens zo complex zijn.

“Traceerbaarheid van producten in de voedselketen wordt hierdoor makkelijker en voorkomt eventuele fraude”, stelt Lan van Wassenaer, programmaleider van dit onderzoek bij WUR.

Doordat er geen centrale controlerende instantie meer nodig is, kun je digitale transacties automatiseren. Ook geeft blockchain boeren en tuinders en andere partijen de regie om te beslissen welke data ze delen met anderen.

In de agrifood staat blockchain nog in de kinderschoenen. Van Wassenaer: “Als je blockchain wilt invoeren moet je een werkend systeem op de schop gooien en niet iedereen vaart wel bij transparantie. Sommige partijen, zoals makelaars, baseren bijvoorbeeld hun businessmodel op ondoorzichtigheid.”

Om blockchain in de agrifood verder te helpen, is het belangrijk om vergaande digitalisering en een duidelijke visie voor de data-economie te realiseren, aldus Van Wassenaer. “Dat is belangrijk om de kaders te scheppen voor het eigendom en delen van data. Regels zijn hierbij broodnodig.”

Overheid en beleidsmakers zouden een lange-termijn visie en plan voor data en het delen van data moeten ontwikkelen. Ook is het oprichten van een digitaal observatorium raadzaam om snel de ontwikkelingen van blockchain toepassingen bij te houden en aan te sturen.

Verder raden de onderzoekers aan bestaande initiatieven te helpen ontwikkelen met blockchain prototypes die al werken. Digitale transformatie gaat sneller wanneer er gebruik wordt gemaakt van bestaande technieken. De werking van blockchain is zo ook te demonstreren voor partijen in de agrifood-sector.